Forum OSKKO - wątek
Doris | 09-12-2005 21:08:44 [#01] |
---|
Czy w waszych szkołach sa przeprowadzane imienne ankiety o nauczycielach skierowane do uczniów? Kto układa te ankiety? Którzy nauczyciele sa poddawani tej ankiecie? Czy wszyscy uczniowie wypelniają te ankiety, czy jakaś grupa? |
Majka | 09-12-2005 21:32:53 [#02] |
---|
od dawna 1. Tak.
2. Pedagog.
3. Wszyscy (w różnej kolejności).
4. Wszyscy. |
kremonka | 09-12-2005 22:00:25 [#03] |
---|
? Uczniowie opisują nauczycieli w ankietach ? Majka skąd jesteś? |
Marek Pleśniar | 09-12-2005 22:12:54 [#04] |
---|
1. no chyba w ankietach to się nie opisuje? 2. Majka jest z Europy - tej biedniejszej części:-) |
zgredek | 09-12-2005 22:15:34 [#05] |
---|
no coś Ty - z Europy biedniejszej ale częsci bogatszej;-) |
margocha | 09-12-2005 22:18:41 [#06] |
---|
Nie chciałabym odpowiadać za Majkę, ale jakoś tak mi się nasuwa, że z takiego dziwnego kraju, w którym... Aż za literaturę złapałam, gdzie czytam między innymi:" Na badania ankietowe należy decydować się wówczas, gdy stanowią ważne uzupełnienie zastosowanych równolegle innych technik badawczych; gdy bardziej skuteczne metody są niemożliwe do uwzględnienia(...) gdy zależy nam szczególnie na osobliwych opiniach osób badanych w określonych sprawach" No cóż, od dalszego komentarza się powstrzymam. |
Majka | 09-12-2005 23:28:22 [#07] |
---|
A co w tym takiego dziwnego? :)
Odpowiadają na pytania o przebieg lekcji, jasność tłumaczenia tematu , nauczycielskie chęci do wyjasniania wątpliwości ucznia, o precyzję komentowania odpowiedzi ustnych i pisemnych, o relacje z uczniami , atmosferę lekcji, jaki jest % zrozumienia tematów, itp....
Pod koniec ostatniej klasy często pisza coś w rodzaju refleksji o nauczycielach (słabe i mocne strony).
Piszą rzetelnie.
Ankiety opracowuje i analizuje pedagog, omawia je z psychologiem i dyrekcją. Jesli wnoszą niepokojący element, nauczyciel jest proszony na rozmowę z dyrekcją i pedagogiem, analizują wypowiedzi , wyciągają wnioski.
Gwoli jasności: bywam obiektem badań, nie ich twórcą. Nie gorszy mnie to.
Nauczyciele też robią uczniom ankiety dotyczące tempa lekcji, poziomu zrozumienia - szczególnie I klasom. |
beera | 10-12-2005 12:05:14 [#08] |
---|
:-))) Brawo Majka :-) Podoba mi się, nie tylko, to, CO napisałaś, ale przede wszystkim JAK to napisałaś! Świadczy to o pewnej atmosferze w szkole- nie sądzicie?
Moj syn chodzi do ogólniaka- naprawde czasem warto, zeby nauczyciele posluchali dorosłych ludzi jakimi są ich uczniowie. W koncu wszyscy jadą na tym samym wózku- nie dzialaja w przeciwstawnych kierunkach. Obu grupom powinno chodzić o to samo... Na pewno wymaga pracy przygotowanie i nauczycueli i dzieciakow do takich dzialań- ale jak widać może się udać. |
Marek Pleśniar | 10-12-2005 12:30:45 [#09] |
---|
fajnie że Majki nie dziwią takie badania. Nagle (na chwilę - bo informacje z prasy mówią inaczej) poczułem się jak w 21 wieku;-) |
ewa | 10-12-2005 12:34:53 [#10] |
---|
pewnie, że fajnie znaczy normalnie się poczułeś :-) |
Majka | 10-12-2005 12:44:02 [#11] |
---|
uspokójcie się ;) Ankietujemy od 7? 8 lat? Nie pamiętam.
Uczniowie (wbrew początkowym lękom nauczycieli) potrafią być bardzo obiektywni i ... fachowi :)
A warto ich poczytac z kilku powodów:
-patrzymy na lekcję z zupełnie innej perspektywy
-metody, które "zawsze" nam się sprawdzały, mogą zupełnie nie działać na pewne zespoły (czy nowe roczniki)
-widzą takie elementy, na które nie zwracamy uwagi
Ja na przykład dopiero od uczniów dowiedziałam się, że jestem "lewoskrętna" :) Mam na celowniku lewy tył sali, a najbezpieczniesze miejsce jest pod prawym kaloryferem :))) |
ewa | 10-12-2005 12:48:59 [#12] |
---|
najbezpieczniejsze ciepłe miejsce :-)) |
Marek Pleśniar | 10-12-2005 13:10:43 [#13] |
---|
NIE uspokoimy się!! Będziemy niespokojni;-) |
Arwena | 10-12-2005 13:49:24 [#14] |
---|
My też ankietujemy w najlepsze.
Zanim wprowadzono mierzenie jakości, ja robiłam sobie takie malutkie własne mierzenie. Pod koniec roku, po wystawieniu ocen, dawałam uczniom ankietę oceniającą mnie jako nauczyciela.
Traktowali to poważnie i wiele się z tych ankiet dowiedziałam. |
Doris | 10-12-2005 16:32:52 [#15] |
---|
Ankieta Ja również robiłam na swój temat prywatną ankietę maturzystom (po wystawieniu ocen) Opinie na mój temat byly skrajnie różne w tej samej klasie. Sadząc po piśmie ci którzy szli na studia i zdawali "mój" przedmiot byli zadowoleni, Ci którzy nie szli na studia zdania mieli różne. Teraz kiedy dyrekcja zakomunikowała, że będą imienne ankiety i "za pomocą rzutu długopisem" wybrała pierwszą grupę, wszyscy którzy w niej znależliśmy się poczuliśmy się dyskryminowani i jak osoby na których szuka się "haka".Czy takie ankiety nie powinny być wcześniej standaryzowane? Każda ankieta zakłada prawdopisalność ankietowanego, czy nie powinno być tam pytań sprawdzających prawdomówność? Moim zdaniem ułożyć dobrą ankietę, z której możnaby wyciągać sensowne wnioski to na prawdę potrzeba specjalisty. |
Majka | 10-12-2005 16:35:38 [#16] |
---|
1. Doris, co masz na mysli , pisząc "na mój temat"?
Jakie zadałaś pytania?
2. CO dyrekcja chce badać? |
Doris | 10-12-2005 16:52:53 [#17] |
---|
odpowiedź To znaczy to nie były typowe ankiety, tylko poprosiłam każdego z uczniow, aby opisał moje zalety i wady jako nauczyciela przedmioty i osobno jako wychowawcy. Teraz ma to być typowa ankieta, gdzie zakreśla się odpowiedzi np. "Czy nauczciel jasno tłumaczy?" Odpowiedzi: zdecydowanie tak, tak, nie itd Moim zdaniem takie pytanie ma zupełnie inną wagę na matemtyce, czy też na historii, czy na WF-ie Pytanie:"Czy nauczyciel dobrze gospodaruje czasem? może być różnie zrozumiane. Pytanie:" Czy nauczyciel jest sprawiedliwy?" powinno być moim zdaniem poparte konkretnym przkładem, jeżeli uczeń stwierdzi,że nie jest itd. |
zgredek | 10-12-2005 16:54:42 [#18] |
---|
hmm... wady i zalety |
Magosia | 10-12-2005 16:56:25 [#19] |
---|
Pojęcie "Typowa ankieta" jest ...bardzo powiedziałabym typowe. ;-) Kwestionariuszy ankiet- a raczej, precyzyjnie rzecz ujmujac, typów kwestionariuszy i spobów konstruowania pytań jest bardzo wiele. Nie ma pojęcia typowa ankieta. |
Doris | 10-12-2005 17:02:40 [#20] |
---|
Najbardziej naraziłam się tym, że chciałam zaproponować, aby dyrekcja najpierw na sobie sprawdziła to narzędzie badawcze jakim jest kwestionariusz ankiet (oczywiście masz racje magosiu) zanim zacznie mierzyć tym nauczycieli |
Doris | 10-12-2005 17:38:59 [#21] |
---|
C4el ankiety Celem tej ankiety jest o c e n a pracy nauczyciela dokonana przez uczniów, jako jedna z trzech składowych oceny pracy nauczyciela są nimi: ocena uczniów, ocena rodziców i ocena dyrekcji. Howk!!! (miało to być indiańskie pozdrowienie!) |
Majka | 10-12-2005 17:45:17 [#22] |
---|
Wydaje mi się, że nie masz się czego bać.
Czy dobrze gospodaruje czasem? Uczniowie doskonale wiedzą, czy lekcja ma tempo, czy są dłuzyzny albo nauczyciel opowiada o swoim psie, a potem przetrzymuje na przerwie ;) Nie znają części, toku, ale ocenią . |
Doris | 10-12-2005 18:41:29 [#23] |
---|
Niestety nie tylko ja się boje. Pole interpretacji takich ankiet jest bardzo szerokie. Czy to jest poza tym wychowawcze? Kiedyś uczniowie skarżyli się do mnie jako do wychowawcy, na jednego z nauczycieli. Prosiłam, aby anonimowo wypowiedzieli się na Jego temat. Tylko 5 osób na klasę napisalo o Nim pozytywnie. Pozostali używając wulgarnego słownictwa (bo przecież była anonimowa) zmieszali go z błotem. Moja reakcja była następująca: "Jak się Wam nie podoba, to zmieńcie szkołę!" Z satysfakcją muszę stwierdzić, że atmosfera w klasie wyraźnie się poprawiła i nawet uważani są za sympatyczną klasę. Na podstawie ankiety wnioski byłyby następujące; 1)pan X - ocena negatywna od uczniów, 2) w tej klasie nie dałoby się uczyć Niech żyją ankiety!!! |
Majka | 10-12-2005 18:48:18 [#24] |
---|
"Tylko 5 osób na klasę napisalo o Nim pozytywnie"
Czy zakładasz , ze w ankietach mają być pozytywne opinie?? Nie obiektywne?
A co do aspektu wychowawczego: interweniowałabym w sprawie słownictwa... |
Doris | 10-12-2005 18:58:32 [#25] |
---|
A ja miałam na myśli próbę badawczą i że czasami lepiej poczytać wolne spostrzeżenia uczniów niż cokolwiek im sugerować. |
bogda4 | 10-12-2005 19:15:22 [#26] |
---|
Doris i co zrobiłaś dalej w kwestii wyników tej ankiety??? |
Ella07 | 10-12-2005 20:03:45 [#27] |
---|
Z postu Doris ".....Czy to jest poza tym wychowawcze?.....Moja reakcja była następująca: "Jak się Wam nie podoba, to zmieńcie szkołę!" .....Z satysfakcją muszę stwierdzić, że atmosfera w klasie wyraźnie się poprawiła......." ??? Czegoś tu nie rozumię droga Doris! |
Marek Pleśniar | 10-12-2005 20:11:46 [#28] |
---|
celem takich badań nie jest (A w każdym razie nie może być) ocena nauczyciela nauczyciel zbiera informację zwrotną, feedback, po to by poznać fakty, poprawić współpracę z uczniami a nie po to by się dowiedzieć czy jest "zły" czy dobry" :-) cały czas śledząc tę dyskusję dręczyło mnie to nieporozumienie tu widoczne i przykro było patrzeć jak zmierzamy gdzieś w bok:-) |
beera | 10-12-2005 20:47:55 [#29] |
---|
można mieć tylko nadzieję że Doris w #23 żartowała.... |
Magosia | 10-12-2005 21:25:15 [#31] |
---|
Wzruszyłam się ;-) Taka jednomyślna wiara w Szefostwie;-) Też wierzę w ludzi :-), ale jakby tu powiedzieć....;-) |
Adaa | 10-12-2005 21:32:01 [#32] |
---|
nie zartowala...bo to Doris |
kremonka | 10-12-2005 21:37:54 [#33] |
---|
no, nie..... Przeczytałam wcześniejsze wątki zakładane przez Doris. Nie jestem jeszcze szefem. Powiedzcie,proszę, kiedy zwykle ta wiara w ludzi przechodzi ? :((( |
Magosia | 10-12-2005 21:41:27 [#34] |
---|
Wiara nie przechodzi wyostrza się spojrzenie ... Pozdrawiam :-) Bez wiary w ludzi nie byłabym szefem :-) |
kremonka | 10-12-2005 22:28:13 [#35] |
---|
magosiu Czy nie obawiasz się, że po wyostrzeniu się spojrzenia można stracić ogląd całości? |
kremonka | 10-12-2005 22:39:05 [#36] |
---|
;)))) Przepraszam Szybko się uczę - taka moja uroda |
Doris | 10-12-2005 23:02:19 [#37] |
---|
do Elli07 Owszem atmosfera w klasie poprawiła się. Oczywiście rozmawialam z tym nauczycielem, ale trudno mu mieć za złe, że był stosunkowo ostry dla uczniów spóźniających się, nienoszących podręcznika itp. Zaznaczę,że był to początek pierwszej klasy. Podsumowując, bardzo duże znaczenie ma kto pisze tę ankietę: jeżeli uczeń dobry, który jest w porządku z obowiązkami szkolnymi ma jakieś zastrzeżenia, to należy się nad nimi zastanowić, ale zdanie wagarowicza, lub ucznia lekceważącego obowiązki szkolne jest na prawdę nieporozumieniem.Jak już wspomniałam sama dla siebie na koniec szkoły prosiłam uczniow,aby podali moje wady i zalety i stwierdzam, że mimo anonimowości doskonale wiedziałam kto co napisze co zgadzało się w 100%. Wniosków żadnych, chyba że odnośnie ubioru |
lipmar | 10-12-2005 23:13:42 [#38] |
---|
Czytam informacje o ankietowaniu i zastanawiam się czy wszędzie robi się z nich właściwy użytek (chodzi o to czy służą ewaluacji pracy nauczyciela, itd). Moja córka chodzi do gimnazjum, w którym- słyszałam od dyrekcji na wstępnym zebraniu- dokonuje się takiej oceny pracy nauczyciela za pomocą ankiet. Życie jednak tego nie potwierdza . Jedna z nauczycielek na wstępie informuje że u niej nie ma szóstek z przedmiotu. Siłą rzeczy najlepszy ma "5" , a ci słabsi niższe oceny. Moja córka otrzymała 4 i zabrakło jej kilka setnych do "czerwonego paska". Była bardzo rozżalona. Jaka tu motywacja do nauki ?Gdzie jest PSO, dlaczego nie "zakłada "szóstek?Tłumaczę córce, że nie jest ważny pasek, ale...Ponadto, od wychowawcy usłyszeliśmy, że takie są metody pracy owej pani i... UWAGA "co roku są na to skargi", były skargi rodziców ". Więc pytam: po co te ankiety?Skoro niczego to nie zmienia. Wszyscy o tym wiedzą, ale stan trwa nadal. Sami rozumiecie. O innych "metodach" pracy tego nauczyciela nie wspominam, jestem nieco zszokowana. |
Doris | 10-12-2005 23:14:30 [#39] |
---|
Zalecenie Dyskusja na temat ankiety zostala ucięta, gdyż zorganizowanie takiej ankiety zalecil dyrektorowi wizytator. |
kremonka | 11-12-2005 07:37:25 [#40] |
---|
Wniosek "Od samego mierzenia jakości - jakości nie przybędzie", czasem wręcz może ubyć. |
Arwena | 11-12-2005 08:45:28 [#41] |
---|
Doris A czy w Twojej szkole istnieje harmonogram mierzenia jakości?
Jeżeli ankieta jest częścią spójnej całości i jest przeprowadzana według znanego klucza, zwykle nie budzi zastrzeżeń. Bywa solidnie opracowana i są z niej wyciągane wnioski do dalszej pracy.
Z tego, co pisze Doris, wynika, że u niej jest to jednorazowy "wyskok" dyrektora, dokonany na życzenie wizytatora. Wtedy rzeczywiście, nauczyciele, na których padło, mogą czuć się dziwnie.
U mnie dokładnie wiadomo, kto i kiedy, można nawet dokonać autorefleksji i poprawić swoją pracę jeszcze przed ankietowaniem. |
Gaba | 11-12-2005 09:02:05 [#42] |
---|
u ludzi znerwicowanych, niepewnych, zmęczonych, sfrustrowanych bywa, że gdzies niepozbieranych (niedouczonych, usztywnionych, itp.) - wszystko jest atakiem, wyszstko ma podtekst - jak ten kot co patrzy znad miski. "Wyskok dyrektora pod wizytatora" - ja się też jakos tak dziwnie... W sumie męczą mnie wyskoki dyrektora i poziom odbioru. |
Doris | 11-12-2005 15:02:02 [#43] |
---|
Niestety ani w planie mierzenia jakości, ani w planie nadzoru pedagogicznego takiej ankiety nie było. Szczerze powiedziawszy i w to zalecenie wizytatora nie wierzę. |
IlDa | 12-12-2005 20:39:41 [#45] |
---|
znalazłam dzisiaj w necie Ankieta z języka polskiego, oceniająca dotychczasowe metody nauczania i efektywność nauczyciela Poniższa ankieta jest całkowicie anonimowa. Jej wyniki pomogą mi w dostosowaniu moich metod pracy do oczekiwań ucznia. Bardzo proszę o szczere i poważne odpowiedzi. Z góry dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1. Jak oceniasz metody pracy na języku polskim? (zaznacz + lub -) przystępne...... różnorodne........ nudne........... nieprzydatne do opanowania materiału........... pomocne........... 2. Czy Twoim zdaniem uczęszczając na lekcje i korzystając z przekazywanych tam wiadomości będziesz w stanie dobrze przygotować się do matury? tak........... nie............ nie wiem................. jest mi to obojętne................. nie mam zdania.............. 3. Czy czujesz się sprawiedliwie oceniany na języku polskim? tak........... nie............ nie wiem................. jest mi to obojętne................. nie mam zdania.............. 4. Jeśli nie czujesz się sprawiedliwie oceniany, to z jakiego powodu? złośliwości nauczycielki............ nieznajomości zasad oceniania z przedmiotu....... inne (wymień)............... 5. Jakich form oceniania Twojej wiedzy jest zbyt mało? testy......... prace klasowe............. wypracowania..............odpowiedzi............prezentacje............referaty............ 6. Jakich form oceniania Twojej wiedzy jest zbyt dużo? testy......... prace klasowe............. wypracowania..............odpowiedzi............prezentacje............referaty............ 7. Czy nauczycielka jest Twoim zdaniem przygotowana do poszczególnych lekcji? tak........... nie............ nie wiem................. jest mi to obojętne................. nie mam zdania.............. 8. Czy w czasie lekcji nauczycielka jest wystarczająco elastyczna, tzn. znajduje czas na anegdoty związane z tematem lekcji, polecenie ciekawej lektury dodatkowej, konteksty literackie i powtórki motywów? tak........... nie............ nie wiem................. jest mi to obojętne................. nie mam zdania.............. 9. Co Ci odpowiada, a co nie odpowiada w lekcjach języka polskiego?
Odpowiada: |
Nie odpowiada: |
|
| 10. Jak oceniasz podejście nauczycielki do indywidualnego ucznia? Szanuje........ nie szanuje........można mieć zaufanie.........nie można ufać.............. interesuje się uczniem jako człowiekiem, nie tylko jego stosunkiem do nauki............. nie interesuje się uczniem poza klasą............. 11. Czy czujesz się na lekcjach j. pol. bezpiecznie (tzn. nie jesteś wyśmiewany, publicznie krytykowany)? tak........... nie............ nie wiem................. jest mi to obojętne................. nie mam zdania.............. 12. Co chciałbyś zmienić w lekcjach j. pol.? Wymień. .................................................................................................................................................................... 13. Ogólna ocenia, jaką możesz wystawić nauczycielce za dotychczasową pracę (w skali od 1 do 6, przy wybranym postaw ۷ ): 0............. 1............... 2........... 3............ 4............. 5.............. 6............. skoro autorka opublikowała , to mam nadzieję , że nie będzie miała nic przeciwko temu, że ją tu wkleję chyba można ją dodtosować do różnych przedmiotów, ale zacznę od siebie w pracy mam jeszcze inną, z której korzystałam |
Marek Pleśniar | 12-12-2005 20:52:18 [#46] |
---|
nie będzie miała nic przeciwko jak wkleisz link do tej strony - weź z paska adresu:-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|