Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
nauczanie indywidualne religii |
Joser | 10-11-2005 14:46:29 [#01] |
---|
Czy można przydzielić uczniowi szkoły podstawowej nauczanie indywidualne religii? |
krystyna | 10-11-2005 14:52:50 [#02] |
---|
w przypadku woli rodziców na "TAK" , nie tylko można, ale nawet trzeba... pozostaje tylko liczba godzin - można np. co drugi tydzień 1 godz. (tygodniowo = 1/2 godz. , co umożliwia zwiększenie czegoś innego...) |
rzewa | 10-11-2005 14:53:29 [#03] |
---|
?? NI to forma kształcenia, którą organizuje się w wyniku orzeczenia o NI wydanego przez PPP. Jeśłi uczeń ma orzeczone NI, a powinien realizować podstawę programową dla szkoły masowej, to musi mieć również na tym NI i religię, chyba że rodzice tego nie chcą. |
skrzat | 10-11-2005 14:53:32 [#04] |
---|
Myślisz, że to konieczne? Przeciez tak mało godzin przydzielaja na nauczanie indywidualne. :( |
Joser | 10-11-2005 15:05:44 [#05] |
---|
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu 1)
z dnia 29 stycznia 2003 r.
w sprawie sposobu i trybu organizowania indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży
§ 3. 1. W indywidualnym nauczaniu realizuje się treści nauczania, wynikające z podstawy programowej kształcenia ogólnego, oraz obowiązkowe zajęcia edukacyjne wynikające z ramowego planu nauczania dla danego typu szkoły, dostosowane do możliwości psychofizycznych ucznia. Co oznacza zapis: "..treści nauczania, wynikające z podstawy programowej kształcenia ogólnego.." ? Najakiej pp można przyznać n.i.religii? |
Joser | 10-11-2005 15:45:08 [#06] |
---|
?? Rzewa się dziwi o co (po co) pytam "??". Ale jeśli z zapisu o realizacji podstawy programowej wynika konieczność nauczania religii, to po co ten drugi zapis o realizacji zajęć obowiązkowych?? |
skrzat | 10-11-2005 16:19:33 [#07] |
---|
a czy religia jest w podstawie programowej kształcenia ogólnego???? |
skrzat | 10-11-2005 16:26:45 [#08] |
---|
aż sprawdziłam :) Nie ma! czyli NI realizuje tresci wynikające z podstawy oraz inne obowiązkowe - a więc nie możesz dać NI z religii. |
DYREK | 10-11-2005 19:14:22 [#09] |
---|
"oraz obowiązkowe zajęcia edukacyjne wynikające z ramowego planu nauczania" Religia/etyka jest w ramowym planie nauczania, czyli jest także w nauczaniu indywidualnym. Dla bardzo chorych uczniów i ich bliskich jest to często o wiele ważniejsze niż godzina polskiego. O tym też warto pamiętać. |
Marynika | 10-11-2005 20:55:49 [#10] |
---|
Religia jest w ramowym planie nauczania ale nie jest przedmiotem obowiązkowym. To przedmiot nadobowiązkowy. Czyli nie jest w NI. |
ulis | 10-11-2005 21:36:05 [#11] |
---|
A nam wizytator z woj podkarpackiego skreślił i mimo próśb rodziców religii nie było. A dziewczynka całkowicie niepełnosprawna i chciała sie przygotowac do bierzmowania. Osobiscie uwazam, ze powinno być te 1/2 godz jeśli rodzice i dziecko chcą. |
Leszek | 10-11-2005 21:49:32 [#12] |
---|
jak wam to wizytator skreślił? i nikt (ksiądz, katecheta, siostra zakonna )- nie poprowadził tego przygotowania do bierzmowania? pozdrawiam |
Jacek W | 10-11-2005 22:02:33 [#13] |
---|
Podzielam poglądy, że religia jako przedmiot nieobowiązkowy nie jest uwzględniana w decyzji o nauczaniu indywidyalnym. Podzielam poglądy, że religia dla chorych uczniów może być ważniejsza niż inne zajecia. Wydając decyzję o NI nie daję religii. Rozmawiam z katechetą/katechetką (mam w szkole księdza i siostrę Nazaretankę) uczącym daną klasę i proszę, by udzielali uczniowi posługi duchowej bez wynagrodzenia pieniężnego. Myślę, że nie odmówili mi jeszcze nie dlatego, że NI mam rzadko (średnio 1 x w roku), tylko dlatego, że są naprawdę "z powołania". |
zgredek | 10-11-2005 22:05:37 [#14] |
---|
ładnie napisałeś |
tres | 10-11-2005 22:19:55 [#15] |
---|
zróbmy tak, niech każdy uczy bo to jego powołanie, dlaczego tylko katecheci mają mieć powołanie? jezeli rodzic chce dla swojego dziecka religie, to mam nie dać?, to niekiedy jest bardziej potrzebne aniżeli ułamki i czytanie, wiem to z doświadczenia. |
Jacek W | 10-11-2005 22:32:21 [#16] |
---|
jezeli rodzic chce dla swojego dziecka religie, to mam nie dać? A prawo się nie liczy? |
rzewa | 10-11-2005 22:44:02 [#17] |
---|
właśnie zgodnie z prawem nauczanie religii powinno być na NI organizowane, chyba że rodzice dziecka sobie tego nie życzą. Wtedy, o ile w szkole prowadzi się nauczanie etyki, powinna być etyka. A dlaczego? Bo rozporządzenie zawiera podstawę programową etyki -> czyli religia jest również przedmiotem objętym podstawą - co prawda w bardzo enigmatycznej formie, ale jednak jest! I inaczej być nie może, bo podstawa programowa religii to sprawa każdego wyznania, które taką naukę prowadzi - i jest to w ten sposób określone w odpowiednich porozumieniach. |
zgredek | 10-11-2005 22:46:19 [#18] |
---|
ale etyka organizowana jest dokładnie na takich samych zasadach jak religia |
rzewa | 10-11-2005 22:48:32 [#19] |
---|
no więc właśnie! czyli na NI religia być powinna, a jak rodzice sobie życzą to weręcz musi! :-) |
zgredek | 10-11-2005 22:59:15 [#20] |
---|
to znaczy tak: 1. 1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej "szkołami", organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki: 1) w szkołach podstawowych i gimnazjach - na życzenie rodziców (opiekunów prawnych),
2) w szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych - na życzenie bądź rodziców (opiekunów prawnych) bądź samych uczniów; po osiągnięciu pełnoletności o pobieraniu religii i etyki decydują sami uczniowie.
---------------------
jest dla mnie jasne, że organizując nauczanie indywidualne mam obowiązek na życzenie zorganizowania nauki religii
----------------------
ale Ewo z tym:
nauczanie religii powinno być na NI organizowane, chyba że rodzice dziecka sobie tego nie życzą. Wtedy, o ile w szkole prowadzi się nauczanie etyki, powinna być etyka
się nie zgodzę
nie: rodzice sobie nie życzą,
tylko: rodzice sobie życzą
nie: powinna być etyka,
tylko: na życzenie rodziców - etyka |
rzewa | 10-11-2005 23:21:58 [#21] |
---|
no... masz rację Bożenko... :-)) Oni tu w tym wątku stwierdzili wcześniej, że organizowanie religii na NI jest niezgodne z prawem, więc musiałam sprostować :-) i tak z rozpędu napisałam... Taka jest praktyka: większość życzy sobie religii, więc ci którzy nie chcą składają deklaracje, że nie chcą, bo tak łatwiej... ale masz rację - powinno zbierać się deklaracje od wszystkich co chcą, a ci co nie chcą to po prostu deklaracji nie składają. A ty u siebie masz te deklaracje, że sobie życzą? ;-) |
zgredek | 10-11-2005 23:30:39 [#22] |
---|
i tak i nie;-) ale mam koncepcję jak to powinno wyglądać: przy podaniu o przyjęcie do szkoły - rodzic (lub uczeń pełnoletni) pisze życzenie - w jak najprostszej formie oczywiście - że życzy sobie, żeby szkoła zorganizowała naukę religii i to życzenie jest życzeniem do momentu rezygnacji z życzenia to znaczy organizuję naukę religii dalej, jeśli nie było rezygnacji ------------------ powyżej jeśli zamiast religii wpisze się etykę - to dokładnie tak samo powinno być i nie bardzo rodzica powinno obchodzić to, że nie mam nauczyciela etyki:-( |
krystyna | 10-11-2005 23:33:03 [#23] |
---|
nic już nie rozumiem... Na jakiej podstawie można odmówić dziecku i jego rodzicom, którzy wyrazili na piśmie życzenie zorganizowania przez szkołę zajęć relifii/etki ? I co taki uczeń ma wtedy wpisane na świadectwie szkolnym ? 1. USO art. 12 (najważniejszy zapis - punkt wyjścia do pozostałych): "1. Publiczne przedszkola, szkoły podstawowe i gimnazja organizują naukę religii na życzenie rodziców, publiczne szkoły ponadgimnazjalne na życzenie bądź rodziców, bądź samych uczniów; po osiągnięciu pełnoletności o pobieraniu nauki religii decydują uczniowie.
2. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania w porozumieniu z władzami Kościoła Katolickiego i Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego oraz innych kościołów i związków wyznaniowych określa, w drodze rozporządzenia, warunki i sposób wykonywania przez szkoły zadań, o których mowa w ust.1. (
2. Rozp. o ramowych planach nauczania: "§ 2. 1. Ramowy plan nauczania określa tygodniowy wymiar godzin zajęć edukacyjnych dla odpowiednich okresów kształcenia o wyróżnionych celach, stanowiących całość dydaktyczną, zwanych dalej "etapami edukacyjnymi.....:
1) obowiązkowych zajęć edukacyjnych o charakterze dydaktyczno-wychowawczym, w toku których odbywa się nauczanie przedmiotów lub bloków przedmiotowych, o których mowa w § 3 ust. 10, kształcenie zintegrowane lub realizacja ścieżek edukacyjnych, o których mowa w ust. 5 pkt 3, oraz zajęć fakultatywnych i zajęć w profilu, 2) zajęć z religii/etyki, 3) godzin do dyspozycji dyrektora szkoły, ................................................ 8. Zajęcia religia/etyka są realizowane zgodnie z odrębnymi przepisami.
§ 3. 1. Na podstawie ramowego planu nauczania dyrektor szkoły ustala szkolny plan nauczania, w którym określa dla poszczególnych klas i oddziałów na danym etapie edukacyjnym tygodniowy wymiar godzin: 1) obowiązkowych zajęć edukacyjnych, 2) zajęć religii/etyki, 3) dodatkowych zajęć edukacyjnych, o których mowa w § 2 ust. 5 pkt 2, jeżeli takie zajęcia są prowadzone.
3. Rozp. o nauczaniu indywidualnym:
"§ 3. 1. W indywidualnym nauczaniu realizuje się treści nauczania, wynikające z podstawy programowej kształcenia ogólnego, oraz obowiązkowe zajęcia edukacyjne wynikające z ramowego planu nauczania dla danego typu szkoły, dostosowane do możliwości psychofizycznych ucznia." 4. Rozp. o organizowaniu religii:
§ 1. 1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej "szkołami", organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki: 1) w szkołach podstawowych i gimnazjach - na życzenie rodziców (opiekunów prawnych), ...... § 2. 1. Przedszkole i szkoła mają obowiązek zorganizowania lekcji religii dla grupy nie mniejszej niż siedmiu uczniów danej klasy lub oddziału ..... § 8. 1. Nauka religii w przedszkolach i szkołach publicznych wszystkich typów odbywa się w wymiarze dwóch zajęć przedszkolnych (właściwych dla danego poziomu nauczania) lub dwóch godzin lekcyjnych tygodniowo..... § 9. 1. Ocena z religii lub etyki umieszczana jest na świadectwie szkolnym bezpośrednio po ocenie ze sprawowania.... Punktem wyjścia (przynajmniej dla mnie...) jest USO, która wręcz zobowiązuje szkołę do zorganizowania lekcji religii, a jedyny wiążący w tej sprawie dokument, to życzenie rodziców ! Dlatego nie da się wpakować tego przedmiotu ani do zajęć strikte obowiązkowych, ani dodatkowych, czy innych... A mój (też podkarpacki) wizytator wręcz mi kiedyś przypomniał (bo zgubiłam, czy co...) o umieszczeniu tego przedmiotu w NI ucznia. I tak robię od lat, NI jest przecież aneksem do projektu - i zawsze z religią uzyskuje pozytywną opinię KO i jest zatwierdzany przez OP. |
zgredek | 10-11-2005 23:36:23 [#24] |
---|
no i masz rację a w czym problem?;-) |
krystyna | 10-11-2005 23:37:09 [#25] |
---|
o ! Ewa i Zgredek ! No właśnie ! Tak to jest, przerwać na chwilę rozpoczęte pisanie, z tu już Ewa ze Zgredkiem dawno załatwiły sprawę ! |
krystyna | 10-11-2005 23:39:56 [#26] |
---|
zgredku, ja żadnego problemu nie mam, co najwyżej taki, że tu jest szybciej niż na najszybszym czacie ! A to ma być stateczne forum ! |
zgredek | 10-11-2005 23:40:59 [#27] |
---|
:-) no - stateczne, z pewnością;-) |
krystyna | 10-11-2005 23:43:01 [#28] |
---|
a zaczęłam pisać po skrzacie [#08] ! |
Jacek W | 10-11-2005 23:52:57 [#29] |
---|
Moment, W indywidualnym nauczaniu realizuje się treści nauczania, wynikające z podstawy programowej kształcenia ogólnego, oraz obowiązkowe zajęcia edukacyjne wynikające z ramowego planu nauczania dla danego typu szkoły 1. Religii nie ma w podstawie programowej kształcenia ogólnego. To, że jest etyka nie oznacza, że religia jest w sopsób niejawny :) Argument inny - jeśli uważacie, że jest - wklejcie tutaj treści programowe. 2. Religia w ramowych planach nauczania nie występuje w obowiązkowych zajęciach edukacyjnych, tylko pod wyrazem "Razem" wspólnie z etyką. Czili: religii w NI nie powinno być. PS Idę spać, jakby co to jutro się jeszcze trochę pokłócę :) Bye |
zgredek | 11-11-2005 00:00:06 [#30] |
---|
nigdy w życiu nie mam zamiaru się kłócić z Tobą Jacku (tak ładnie napisałeś przecież w #13) :-) |
ulis | 11-11-2005 08:20:59 [#31] |
---|
do postu 12. Leszku oczywiście religię dziecko miało i do bierzmowania przystąpiło ale tu była mowa o nauczaniu indywidualnym płatnym i organizowanym przez szkołę. |
Marynika | 11-11-2005 08:31:56 [#32] |
---|
A ja się zastanawiam dlaczego niby mam dać rodzicom wszystko to, czego sobie życzą? Bo rodzic życzy sibie NI z religii to ja zaraz muszę mu to dać? Twierdzę, że nie. Rodzic nie ma wręcz prawa życzyć sobie tego, co nie jest z tym prawem zgodne. Dalej myślę sobie, co ma wspólnego bierzmowanie i sprawy duchowe jakiegoś dziecka z obowiązującym prawem? Przecież to są sprway parafii, to w parafii powinni pomyśleć o tym dziecku, nie szkoła-przynajmniej w tym wypadku.
Religia nie jest przedmiotem obowiązkowym, nie liczy się do średniej i nie jest brana pod uwagę w NI. |
zgredek | 11-11-2005 11:05:39 [#34] |
---|
widzisz Maryniko między innymi dlatego, że ktoś to w rozporządzeniu napisał - na życzenie |
Marynika | 11-11-2005 11:18:04 [#35] |
---|
zgredku, ale tylko w szkole. w szkole jest organizowana religia na życzenie rodziców. poza szkołą już nie-przynajmniej nie organizuje jej szkoła. |
DYREK | 11-11-2005 11:25:53 [#36] |
---|
Może całe rozporządzenie Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej I Sportu z dnia 29 stycznia 2003 r. w sprawie sposobu i trybu organizowania indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży. Na podstawie art. 71b ust. 8 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 1996 r. Nr 67, poz. 329 i Nr 106, poz. 496, z 1997 r. Nr 28, poz. 153 i Nr 141, poz. 943, z 1998 r. Nr 117, poz. 759 i Nr 162, poz. 1126, z 2000 r. Nr 12, poz. 136, Nr 19, poz. 239, Nr 48, poz. 550, Nr 104, poz. 1104, Nr 120, poz. 1268 i Nr 122, poz. 1320, z 2001 r. Nr 111, poz. 1194 i Nr 144, poz. 1615, z 2002 r. Nr 41, poz. 362, Nr 113, poz. 984, Nr 141, poz. 1185 i Nr 200, poz. 1683 oraz z 2003 r. Nr 6, poz. 65) zarządza się, co następuje:
§ 1. Indywidualne nauczanie dzieci i młodzieży, których stan zdrowia uniemożliwia lub znacznie utrudnia uczęszczanie do szkoły, zwane dalej "indywidualnym nauczaniem", organizuje się na okres określony w orzeczeniu o potrzebie indywidualnego nauczania.
§ 2. 1. Indywidualne nauczanie dyrektor szkoły organizuje w sposób zapewniający realizację wskazań wynikających z potrzeb edukacyjnych oraz zalecanych form pomocy psychologiczno-pedagogicznej, określonych w orzeczeniu o potrzebie indywidualnego nauczania. 2. Indywidualne nauczanie prowadzone jest przez jednego lub kilku nauczycieli szkoły, którym dyrektor szkoły powierzy prowadzenie zajęć indywidualnego nauczania, w zakresie, miejscu i czasie określonym przez dyrektora szkoły, z zastrzeżeniem § 3 ust. 4. 3. W uzasadnionych przypadkach dyrektor szkoły może powierzyć prowadzenie indywidualnego nauczania ucznia nauczycielowi zatrudnionemu w innej szkole lub placówce. 4. Zajęcia w ramach indywidualnego nauczania prowadzi się w miejscu pobytu ucznia, w szczególności w domu rodzinnym, specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym lub w placówce opiekuńczo-wychowawczej. 5. Zajęcia indywidualnego nauczania są dokumentowane zgodnie z przepisami w sprawie prowadzenia dokumentacji przebiegu nauczania.
§ 3. 1. W indywidualnym nauczaniu realizuje się treści nauczania, wynikające z podstawy programowej kształcenia ogólnego, oraz obowiązkowe zajęcia edukacyjne wynikające z ramowego planu nauczania dla danego typu szkoły, dostosowane do możliwości psychofizycznych ucznia. 2. Tygodniowy wymiar godzin zajęć indywidualnego nauczania realizowanych bezpośrednio z uczniem wynosi: 1) dla uczniów zerowego etapu edukacyjnego (klasy wstępnej) - od 4 do 6 godzin; 2) dla uczniów klas l-III szkoły podstawowej - od 6 do 8 godzin; 3) dla uczniów klas IV-VI szkoły podstawowej - od 8 do 10 godzin; 4) dla uczniów gimnazjum - od 10 do 12 godzin; 5) dla uczniów szkół ponadpodstawowych lub ponadgimnazjalnych - od 12 do 16 godzin. 3. Tygodniowy wymiar godzin zajęć indywidualnego nauczania dla uczniów, o których mowa w ust. 2 pkt 1, realizuje się w ciągu co najmniej 2 dni, a dla pozostałych uczniów wymienionych w ust. 2 w ciągu co najmniej 3 dni. 4. Prowadzenie zajęć indywidualnego nauczania uczniów zerowego etapu edukacyjnego oraz klas l-III powierza się jednemu nauczycielowi. 5. Dyrektor szkoły, na wniosek nauczyciela prowadzącego zajęcia indywidualnego nauczania, może zezwolić na odstąpienie od realizacji niektórych treści nauczania objętych obowiązkowymi zajęciami edukacyjnymi, stosownie do możliwości psychofizycznych ucznia i warunków organizacyjnych nauczania. 6. W celu pełnego osobowego rozwoju uczniów objętych indywidualnym nauczaniem oraz ich integracji ze środowiskiem rówieśników, dyrektor szkoły w miarę posiadanych możliwości, uwzględniając stan zdrowia dzieci, organizuje im uczestniczenie w życiu szkoły (np. w uroczystościach okolicznościowych).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia. |
Marynika | 11-11-2005 11:29:29 [#37] |
---|
Dyrku, Ty dodał bys do tego jakiś dobry komentarz. My tu dyskutujemy nie o rozporządzeniu, które jest nam znane a o jego interpretacji. |
DYREK | 11-11-2005 11:53:16 [#39] |
---|
Marynika Chyba jednak nie do końca znane. Warto też zobaczyć co jest w podstawie programowej. Ponadto warto też przeczytać § 2. 1. Indywidualne nauczanie dyrektor szkoły organizuje w sposób zapewniający realizację wskazań wynikających z potrzeb edukacyjnych oraz zalecanych form pomocy psychologiczno-pedagogicznej, określonych w orzeczeniu o potrzebie indywidualnego nauczania.
Dyrektor organizuje nauczanie indywidualne i religia dla dziecka to jego sprawa, a nie parafii. Jezeli rodzic sobie jej życzy w czasie nauczania indywidualnego to właśnie dyrektor ma obowiązek zorganizować tak nauczanie. |
zgredek | 11-11-2005 11:55:16 [#40] |
---|
dlaczego rodzic dziecka zdrowego ma prawo życzyć sobie organizowania nauki religii a w przypadku rodzica dziecka na NI pozbawić go chcecie tego prawa czy dlatego, że jego dziecko nie może uczęszczać do szkoły? co do etyki - to pisałam wcześniej oczywiście - jeśli rodzic będzie sobie życzył to należy te zajęcia zorganizować, także na NI |
zgredek | 11-11-2005 12:09:32 [#41] |
---|
a jak już jestem przy głosie;-) to szkoła organizuje naukę religii - czy to musi się odbywać kosztem godzin NI? bardzo mi się podoba organizacja Jacka W. |
Jacek W | 11-11-2005 12:24:39 [#42] |
---|
Zgredku, dyskusja nie o: uczeń zdrowy - uczeń na NI, tylko o: zajęcia obowiązkowe - zajęcia nieobowiązkowe. Jeszcze do tres #15: proszę, czytaj uważnie i nie uogólniaj. Nie pisałem o wszystkich i nie o katechetach świeckich. Napisałem o moim księdzu i mojej zakonnicy. Gdybym spotkał takich, którzy odmówiliby nieodpłatnej pracy przez trzy czwarte godziny tygodniowo z chorym dzieckiem - nie byliby oni moimi ideałami osoby życia konsekrowanego. Tyle. I do krystyny #23: 1) ja też z podkarpackiego i pozytywnie opiniują mi (ON) i zatwierdzają (OP) NI bez religii; 2) piszesz - Punktem wyjścia (przynajmniej dla mnie...) jest USO, która wręcz zobowiązuje szkołę do zorganizowania lekcji religii, a dla mnie punktem wyjścia jest rozporządzenie w sprawie organizowania NI, bo przepis szczegółowy uważam w codziennej praktyce za ważniejszy. Zresztą wydany na podstawie art. 71b ust. 8 UoSO. Trzy zdania podsumowania - kolejny segment prawa oświatowego okazuje się być niejasny, więc niech interpretuje go ten, kto go stosuje. I w jednej szkole może być tak, w drugiej inaczej - prawodawca niechby wyciągnął z tego wniosek. Ale to już chyba marzenia ściętej głowy... |
zgredek | 11-11-2005 12:31:38 [#43] |
---|
Jacku - ja piszę o organizowaniu nauki religii |
Marynika | 11-11-2005 12:39:13 [#44] |
---|
Dyrku, zauważ, iż w podstawie jest etyka a nie religia. Religii dotyczą odrębne przepisy. Oprócz tego z innych rozparządzeń wynika, że jest to przedmiot nadobowiązkowy. Może być organizowany w szkole na życzenie rodziców, ale tylko w szkole. Twierdzę, że NI nie dotyczy przedmiotów nadobowiązkowych.
Zgredku, to nie my chcemy takie dziecko pozbawić nauki religii. Tak są po prostu skonstruowane przepisy-ale to jest moje zdanie.
Myślę, że potrzebne są w tym względzie jasne i czytelne wyjaśnienia ministerstwa. |
Jacek W | 11-11-2005 12:40:56 [#45] |
---|
Zgredek, #43: Jasne. Na usprawiedliwienie - napisałaś: dlaczego rodzic dziecka zdrowego (...) a w przypadku rodzica dziecka na NI :) |
Marynika | 11-11-2005 12:43:59 [#46] |
---|
Chciałabym również zauważyć, że organizowanie religii dotyczny uczniów w ilości przynajmniej siedmiu-to z odrębnych przepisów. |
skrzat | 11-11-2005 13:35:39 [#47] |
---|
Nie dałabym katechezy na NI, bo: -nie ma jej w podstawie programowej (jest organizowana wg innych przepisów, niebędących podstawą programową kształcenia ogólnego). Nie widzę powodu, aby sztucznie podkładać ją pod etykę - trzymajmy się prawa. -jest nieobowiązkowa zawsze (nie staje sie obowiązkowa tylko dlatego, że jest w ramowym planie nauczania) - zresztą rozporzadzenie mówi wyraźnie: obowiązkowe wynikające z ....tym samym dopuszcz istnienie w ramowych planach zajęć nieobowiązkowych. Dziecko ma NI, pozbawione jest nie tylko tego przedmiotu nieobowiazkowego, ale także np. kółek zainteresowań - i co? Szkoła organizuje lekcje religii, co nie znaczy, że musi się troszczyć o realizację jej celów i materiału, a zwłaszcza przygotowanie do sakramentów (bieżmowanie). Jest to rolą jednak kościoła, więc rodzice powinni z tym iść do proboszcza. I po co to wszystko tak gmatwać? Przeciez przepisy mówią jasno, nie trzeba ich tym razem interpretować na różne sposoby. (aż dziw :)) Jeżeli dyrektor jednak chce to zrobić (z różnych powodów, chociaż mnie sie kojarzy tylko jeden...), to zawsze chyba może zapłacić katechecie z innych srodków i nie ograniczać i tak bardzo małej ilości godzin NI. |
Marynika | 11-11-2005 13:58:52 [#48] |
---|
skrzacie, więc pojawia się kolejny problem. Dyrektor, moim zdaniem, nie może tego chcieć z jakichkolwiek powodów (nawet, gdyby rodzice na klęczkach o to błagali). Dyrektor stoi na straży obowiązującego prawa oświatowego. A ono, moim zdaniem, tego nie zezwala. |
DYREK | 11-11-2005 14:01:52 [#49] |
---|
U mnie KO i OP zatwierdza przedmiot religia/etyka przy nauczaniu indywidualnym. Jeżeli go nie wykazujemy to też zatwierdza. Uważam to za właściwe podejście. I dla oderwania od przedmiotu religia/etyka: - jak nauczanie w-f (obowiązkowe i w podstawie programowej), zwolnienia lekarskiego nie ma; - jak nauczanie informatyki, (w domu komputera nie ma). |
zgredek | 11-11-2005 15:18:06 [#50] |
---|
muszę sprostować: Maryniko nieprawdę piszesz w #46 poczytaj rozporządzenie |
|