Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Szkolny zestaw programów nauczania |
Marzena | 01-09-2002 12:58:11 [#01] |
---|
Czy szkolny zestaw programów nauczania i podręczników tworzy się co rok? Czy ujmujecie to w protokołach w formie tabeli czy przechowujecie jako oddzielne dokumenty? Proszę o pomoc, bo wszystko mi się już kićka. |
beera | 01-09-2002 13:13:25 [#02] |
---|
na etap edukacyjny się tworzy to. Ja przechowuję i tak i tak. Muszi być w protokole, bo się to zatwierdza uchwałą, i mam jako oddzielny dokumen. |
Leszek | 01-09-2002 13:13:27 [#03] |
---|
Cześć Oj czas na stabilizację ... Trudno byłoby przyjmować szkolny zestaw programów tylko na rok (jeden poziom nauki). Wszak mamy tu widzieć pełny cykl kształcenia w danym typie szkoły. A podręczniki - też rzecz warta stabilizacji... Pozdrawiam |
beera | 01-09-2002 13:15:16 [#04] |
---|
:-)) Aleśmy trafili Leszku :-) 13:13 :-) oboje :-) |
Leszek | 01-09-2002 13:54:00 [#05] |
---|
Cześć Pierwszy raz od trójki w totku coś mi się udało tak trafić (a tu jeszcze we dwoje z Asią) ... Pozdrawiam Asiu. |
Marzena | 01-09-2002 14:00:30 [#06] |
---|
A jak wpisujecie numery programów do dzienników. Swoje wewnętrzne czy te nadane? |
BeataD | 01-09-2002 14:46:27 [#08] |
---|
wewnętrzne W moich dziennikch figuruje nawet napis "numer programu w szkolnym zestawie programów nauczania" |
HenrykB | 01-09-2002 16:01:42 [#09] |
---|
Numery Cytuję rozporządzenie: § 7. 1. Szkoła prowadzi dla każdego oddziału dziennik lekcyjny, w którym dokumentuje się przebieg nauczania w danym roku szkolnym, z zastrzeżeniem § 8. 2. Do dziennika lekcyjnego wpisuje się w porządku alfabetycznym lub innym ustalonym przez dyrektora szkoły nazwiska i imiona uczniów, daty i miejsca urodzenia oraz adresy ich zamieszkania, imiona i nazwiska rodziców (prawnych opiekunów) i adresy ich zamieszkania, a także tygodniowy plan zajęć edukacyjnych, oznaczenie realizowanych programów nauczania zawartych w szkolnym zestawie programów nauczania dla danego oddziału oraz imiona i nazwiska nauczycieli prowadzących poszczególne zajęcia. Oznaczenie rozumiem jako numer nadany w szkolnym zestawie programów nauczania. Zerknicie na mój zestaw: http://www.edukator.net.pl/druki/rozne/zest_prn.html |
HenrykB | 01-09-2002 16:02:58 [#10] |
---|
Dodam, że u mnie wszyscy nauczyciele danego przedmiotu korzystają z tego samego programu nauczania. |
Marzena | 01-09-2002 16:18:04 [#11] |
---|
Czyli np dla I klasy szkoły podstawowej program dopuszczam na 3 lata. tak samo jak dla klasy IV. Wtedy nr dopuszczenia i data będzie ta sama przez cały etap edukacyjny. Tak ? A właściwie to wiem,że nic nie wiem |
dyrcio | 01-09-2002 17:03:07 [#12] |
---|
problem polega na.....
Szkolny zestaw programów nauczania, program wychowawczy szkoły oraz program profilaktyki tworzą spójną całość. Ich przygotowanie i realizacja są zadaniem zarówno całej szkoły, jak i każdego nauczyciela (załącznik nr 4 do rozporządzenia MEN i S w sprawie podstawy programowej po nowelizacji). Czeka nas trochę pracy! |
JarTul | 01-09-2002 18:12:16 [#13] |
---|
Jaki akt prawny... reguluje, że szkolny zestaw programów nauczania ma zostać przyjęty uchwałą. Nie mogę się doszukać... |
dyrcio | 01-09-2002 18:30:26 [#14] |
---|
Po 15 września przygotuję zarządzenie z sygnaturą programów naucznia (bazując na materiałach otrzymanych od nauczycieli).Oczywiście bez uchwały rady pedagogicznej. |
beera | 01-09-2002 19:21:09 [#15] |
---|
u nas dość szeroko pojmowanym paragrafem ,zdaje się, 41 OS0 podpierano wskazania o uchwalaniu tegoż. Ale może za szeroko? |
JarTul | 01-09-2002 19:26:37 [#16] |
---|
Jaki akt prawny... cd. ;) Znalazłem tylko tyle:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół
(Dz. U. Nr 61, poz. 624 oraz z 2002 r. Nr 10, poz. 96)
§ 7. Dyrektor liceum, w porozumieniu z radą liceum albo w porozumieniu z radą pedagogiczną, radą rodziców i samorządem uczniowskim, z uwzględnieniem zainteresowań uczniów oraz możliwości organizacyjnych, kadrowych i finansowych liceum, wyznacza na początku etapu edukacyjnego dla danego oddziału lub zespołu od 2 do 4 przedmiotów, ujętych w podstawie programowej w zakresie rozszerzonym. § 15. 1. Nauczyciele prowadzący zajęcia w danym oddziale tworzą zespół, którego zadaniem jest w szczególności ustalenie dla danego oddziału zestawu programów nauczania z zakresu kształcenia ogólnego, uwzględniającego także programy nauczania przedmiotów, o których mowa w § 7. A z tego wynika, moim zdaniem, że to zespół nauczycieli uczących w danym oddziale ustala zestaw programów nauczania w danym oddziale. Dyrektor może (powinien) zebrać te zestawy programów nauczania i w formie zarządzenia odłosić Szkolny Zestaw Programów Nauczania (brzmi dumnie ;))) ), ponieważ jego istnienie wynika z rozporządzenia, które zacytował wyżej HenrykB (§7 pkt 2 - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji (Dz. U. Nr 23, poz. 225)). |
beera | 01-09-2002 19:50:31 [#17] |
---|
Czytam też u Henia Powyższy zestaw programów nauczania został zaopiniowany przez Radę Pedagogiczną w dniu ..................................... oraz Radę Szkoły w dniu .................................... . No własnie, kurka. To jak? |
Ewa z Rz | 01-09-2002 20:08:44 [#18] |
---|
Mój zestaw programów nauczania Jest na czas nieokreslony, czyli inaczej do odwolania... Mam po prostu wpisane wszystkie programy, które nauczane sa w szkole i corocznie ustalam które z nich obowiazują dla rozpoczynającego sie etapu edukacyjnego (klas 1 i 4) i jest to juz podane w postaci listy oznaczeń ze szkolnego zestawu. |
beera | 01-09-2002 21:15:43 [#19] |
---|
Jest takie, ale czy obowiązujące, to wie tylko Ewa ;-)))
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej
z dnia 15 lutego 1999 r.
w sprawie warunków i trybu dopuszczania do użytku szkolnego programów nauczania z zakresu kształcenia ogólnego oraz warunków i trybu dopuszczania do użytku szkolnego podręczników i zalecania środków dydaktycznych
§ 8
- W sześcioletniej szkole podstawowej i gimnazjum program nauczania dla zajęć edukacyjnych dla danego oddziału ujętych w szkolnym planie nauczania, o którym mowa w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, dobiera nauczyciel prowadzący te zajęcia, uwzględniając możliwości uczniów i wyposażenie szkoły.
- Nauczyciel może wybrać odpowiedni program nauczania spośród programów wpisanych do wykazu, o którym mowa w § 6 ust. 1, albo opracować własny program, samodzielnie lub z wykorzystaniem programów nauczania wpisanych do tego wykazu.
- Nauczyciele prowadzący zajęcia w danym oddziale ustalają zestaw programów nauczania, na który składają się programy dla poszczególnych zajęć edukacyjnych, zwany dalej "szkolnym zestawem programów".
- Program nauczania opracowany samodzielnie przez nauczyciela może zostać wprowadzony do szkolnego zestawu programów po uzyskaniu pozytywnej opinii nauczyciela mianowanego, posiadającego wykształcenie wyższe z dziedziny wiedzy zgodnej z zakresem treści, które program obejmuje.
- Szkolny zestaw programów musi uwzględniać całość podstawy programowej dla danego etapu edukacyjnego.
- Szkolny zestaw programów dopuszcza do użytku szkolnego dyrektor szkoły po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły, a jeżeli nie została ona powołana - opinii rady rodziców.
|
BeataD | 01-09-2002 21:21:56 [#20] |
---|
Obowiazuje, ale nowsze Z dnia 24 kwietnia tego roku. W nim podobny zapis. Zatwierdza dyrektor, opiniuje rada i rada szkoły albo rodziców. Nawet paragraf ten sam. A swoją drogą fajny wyścig z prezesem co?;-)) |
Marek Pleśniar | 01-09-2002 21:23:28 [#21] |
---|
hm, ścigacze? a plan ułozony? Jutro poczatek roku!! |
beera | 01-09-2002 21:25:18 [#22] |
---|
No i o :-) Wespół wzespól ;-)) teraz mozna tylko deliberować, czy tę opinię muszę Uchwałą Plan yym :-) Ale sie staram :-) |
BeataD | 01-09-2002 21:34:06 [#24] |
---|
I do przodu... Ledwie, ledwie, na ostatnich nogach, ale.......mam plan. A może by wyjechac nad morze?;-)) Czy znów wyprzedziłam prezesa?????? |
HenrykB | 01-09-2002 21:38:09 [#25] |
---|
To jeszcze nie opiniowaliści zestawu programów? Jak wy zaczniecie rok szkolny? ;-) |
Mania | 01-09-2002 21:46:38 [#26] |
---|
witam 1 września programy? decyzją dopuściłam do użytku po zasięgnięciu opinii RP I prezydium RR pozdrawiam mania |
HenrykB | 01-09-2002 21:49:39 [#27] |
---|
No proszę! Nie jestem sam. Taki gorliwy... |
Majka | 01-09-2002 21:54:41 [#28] |
---|
"nowe" dzienniki W zeszłorocznym dzienniku była gdzieś na początku strona na zbiorówkę numerów programów, nazwiska uczących. W nowym nic takiego nie ma, za to mam z tyłu całą rozkładówkę na wyniki Nowej Matury (IV klasa LO hi, hi). W "Uwagach" zrobić listę zbiorczą programów czy poprzestać na wpisach przy ocenach??? |
beera | 01-09-2002 21:56:10 [#29] |
---|
:-) ja też juz- nadgorliwie nawet :-) Ale dlaczego to wiedziałam dośc niezakotwiczenie w przepisach :-) A teraz wiem dlaczego i zakotwiczenie mam ;-)) Ide do roboty :-) |
Marek Pleśniar | 01-09-2002 22:21:22 [#30] |
---|
hm w ogole was do tej roboty sie nie da zagnać!!
a ja tu nielegalnie!
zbieram papiery do jutra:-) |
janzg | 02-09-2002 19:10:57 [#31] |
---|
w szkołach ponadgimnazjalnych - nawet ogólniakach -bogactwo programów (szkolny zestaw) będzie tak znaczne i w różnych klasach (klasowy zestaw) tak różne, że przy dynamicznej ich zmianie moim zdaniem powinny być w dziennikach lekcyjnych MENiSowe numery dopuszczeń do użytku. W tym całym bałaganie - dwie różne podstawy programowe - klasy I -ponadgimnazjalne, klasy III i IV ponadpodstawowe (w szkolnictwie zawodowym jeszcze większe bogactwo) a więc i inne programy - pogubić się mogą nie tylko fachowcy. Pozdrawiam Jan | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|