Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Czas pracy wicedyrektora |
Grazia | 31-08-2002 22:18:22 [#01] |
---|
Jaki jest wymiar godzin pracy wicedyrektora w szkole podstawowej? Jakie przepisy to regulują? |
ANDRZEJ | 31-08-2002 22:29:12 [#02] |
---|
W podstawówce będąc vice przy 25 - 32 oddziałach i obecnie w gim. tez vice ( przy 14 oddz. ) miałem i mam 4 godz. wiecej niz dyr. tj. 3+4 tj. 7 godz oraz nadliczbowe. |
Leszek | 31-08-2002 22:36:10 [#03] |
---|
Cześć Dyrektor i wice to nauczyciele, zatem:
KN - Art. 42. 1. Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień.
KN - Art. 42. 6. Dyrektorowi i wicedyrektorowi szkoły oraz nauczycielowi pełniącemu inne stanowisko kierownicze w szkole obniża się tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć określonych w ust. 3 ( SP - 18 godzin dydaktycznych) w zależności od wielkości i typu szkoły oraz warunków pracy lub zwalnia się ich od obowiązku realizacji tych zajęć. (...) 7. Organ prowadzący szkołę lub placówkę po uzyskaniu opinii organu sprawującego nadzór pedagogiczny określa: 1) (...), 2) zasady udzielania i rozmiar zniżek, o których mowa w ust. 6, (...). Zatem obniżenie wymiaru godzin dotyczy tylko dydaktycznych (od pensum 18 h). Pozdrawiam |
Grazia | 01-09-2002 12:47:59 [#05] |
---|
Nie to miałam na myśli Dokładnie to chodzi o to, ile godzin tygodniowo wicedyrektor powinien przebywać w szkole, licząc łącznie godziny dydaktyczne z wypełnianiem obowiązków dyrektora. U nas mówi się o 28 godzinach. Ale, czy to jest poprawnie? Nie wiem. Gdzie to można sprawdzić? |
Ewa z Rz | 01-09-2002 12:51:13 [#06] |
---|
Toż to stanowisko kierownicze... i nienormowany czs pracy... Oczywiście powinien mieć ustalone godziny, kiedy napewno jest (i nie powinno to być więcej jak 49 godz./tyg/ :)). Ale ile i kiedy to ustala dyro, bo to zależy od potrzeb. |
Leszek | 01-09-2002 13:18:21 [#07] |
---|
Cześć Może powtórzę: Dyrektor i wice to nauczyciele, zatem:
KN - Art. 42. 1. Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień. To tylko w praktyce się mówi, że mają czas nienormowany, formalnie podlegają regułom określonym KN. Oczywiście wiele zależy od ilości zadań przywalających dyrów i ich wzajemnego dogadania się. Pozdrawiam |
HenrykB | 01-09-2002 16:08:03 [#08] |
---|
Zgoda U mnie też nienormowany. Czas dyżuru, podczas którego dzielimy się odpowiedzialnością za placówkę jest ściśle określony i wywieszony w sekretariacie. Wymieniamy w wykazie czas naszej obecności od.... do...., choć naprawdę pracujemy dużo dłużej. Dużo..... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|