Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kwalifikacje nauczyciela |
Bożena | 21-08-2002 11:45:32 [#01] |
---|
Czy nauczyciel, który ukończył studia magisterskie na kierunku pedagogika w zakresie edukacji wczesnej, może być zatrudniony na stanowisku nauczyciela świetlicy szkolnej w szkole podstawowej do prowadzenia zajęć z uczniami klas I –III i odbywać staż na stopień nauczyciela kontraktowego? Nauczyciel spełnia wymagania Art. 9 ust. 1 Karty Nauczyciela.
W programie studiów realizowano między innymi zajęcia z pedagogiki wczesnoszkolnej, społecznej, specjalnej, porównawczej i w mojej ocenie kwalifikacje , które posiada są wystarczające do prowadzenia w/w zajęć.
Jednak ze względu na brak rozporządzenia o kwalifikacjach nie mam podstawy, aby dokonać tzw. uznania kwalifikacji. Kuratorium w odpowiedzi na zapytanie w tej sprawie opowiedziało, że auczyciel ten nie ma odpowiednich kwalifikacji do zajmowania tego stanowiska i nie może odbywać stażu.Nie jestem przekonana co do tej opinii, więc proszę o Wasze zdanie. |
Mirka | 21-08-2002 12:07:03 [#02] |
---|
Moim zdaniem nie ma , do pracy w świetlicy potrzebne są kwalifikacje związane z pedagogiką opiekuńczą, dla mnie to róznica. Pedagogika wczesnoszkolna daje uprawnienia do pracy w klasach I-III, praca w świetlicy ma inny charakter |
Marek Pleśniar | 21-08-2002 12:18:47 [#03] |
---|
hmm do pracy uznałbym to jako dobre kwalifikacja, a co mi zrobią? ;-) ale do stażu niestety to za mało. Dziewczyna straciłaby ten rok |
Ewa z Rz | 21-08-2002 13:41:25 [#04] |
---|
Dlaczego za mało? A na jakiej podstawie KO twierdzi, że to są niewystarczające kwalifikacje?
Jak dyrektor zatrudni to uzna kwalifikacje - i to w obecnym stanie prawnym jest zupełnie WYSTARCZJĄCE!
Inna sprawa, że nie wiadomo co będzie za chwilę, ale nie wydaje mi sie by n-lka cokolwiek "traciła". Niech zaczyna staż, a jak sie ukaże nowe rozporządzenie i będzie to za mało, to zacznie uzupełniać lub starać się o uznanie kwalifikacji.
Ale obecnie je ma (o ile jest zatrudniona na tym stanowisku)! A prawo NIE DZIAŁA WSTECZ! |
ewa | 21-08-2002 13:43:48 [#05] |
---|
Ewa, no :-)) tylko czekałam kiedy się tu odezwiesz i nie pomyliłam się :-))) Ps. Na podstawie tego, że tak uważa ;-)) |
zdzisław | 21-08-2002 22:30:10 [#06] |
---|
niech stażuje:-) Odwieczny problem. Wykładnia kuratoriów również. Niech stażuje. Przecież o wszystkim decydujesz Ty i za to odpowiadasz, a później niech się martwi kuratorium. KO też mówiło, że stażysta nie może zostać mianowanym z ustawy czyszczącej. Minister zadecydował inaczej. |
Bożena | 22-08-2002 11:46:51 [#07] |
---|
Dzięki za wypowiedzi. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|