Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Dobra praktyka kuchenna - coś wiecie? |
HenrykB | 15-08-2002 19:47:56 [#01] |
---|
Podczas wizyty najwyższego organu sanitarnego zapadła decyzja (ichnia) o potrzebie stworzenia instrukcji (jaka szkoda, że nie regulaminu) pod nazwą "Dobra praktyka kuchenna". Ma ona ponoć zawierać instrukcje postępowania dla pracowników kuchni od momentu wejścia do momentu wyjścia z przybytku kuchennego. Wiecie o co chodzi? Może macie? Wiem, że na pewno macie. Dzielcie się. Podobno jest na to jakaś podstawa prawna. Ja kuchni nie mam (wielka szkoda, na szczęście). I nie o nasz organ sanitarny chodzi - wręcz inne województwo. Ale potrzeba jest ogromna i pilna. Ratujcie, jak macie gotowca. To nie statut i program szkolny. Każda kucharka tak samo wchodzi do kuchni, podobnie z niej wychodzi - najczęściej przodem. Nie będę tych głupot pisał, mam ważniejsze problemy. Niech was nie zwiedzie żartobliwy ton - problem jest poważny. Zmartwiony HenrykB |
Mania | 18-08-2002 23:48:42 [#02] |
---|
sie to chyba nazywa instrukcja bezpiecznej pracy na stanowisku... słyszalam, ale nie mam - jeszcze trochę będziemy tworzyć instrukcje do instrukcji może oddk -Gdańsk coś ma |
Mirka | 19-08-2002 08:20:01 [#04] |
---|
wow, a to co znowu, ja mam instrukcje stanowiskowe w kuchni do określonych urządzeń kuchennych, oraz zakres czynności dla pracowników kuchni, a to o czym piszesz pierwsze widzę, a może stwórzmy jeszcze "dobrą praktykę nauczycielską" co powinien robić nauczyciel od momentu wejścia do szkołu do wyjścia, ale cyrk :-))))))), a może dla dyrektora też?? |
HenrykB | 28-08-2002 21:21:16 [#05] |
---|
Przypomnę wątek Może teraz jesteście po kontrolach Sanepidu. Nadal nic nie wiecie o "Dobrej praktyce kuchennej"? |
Marek Pleśniar | 28-08-2002 21:23:20 [#06] |
---|
dobra praktyka dyrektorska? ja protestuję:-))))) nic nie słyszałem o tym - tych sanepidowskich |
Jolanta Szuchta | 12-03-2004 15:45:47 [#08] |
---|
Cos takiego widziałam u mojego BHPowca,ale temat do ugryzienia dopiero w poniedziałek. |
Grażyna | 13-03-2004 19:27:36 [#09] |
---|
U mnie też Sanepid wymagał "dobrej praktyki higienicznej", na szczęście dostałam wzory. Podeślę w poniedziałek, bo mam je w pracy. Skoro jesteśmy już przy kuchni, to teraz mam na tapecie HACCP- jestem po szkoleniu-jak wszyscy moi koledzy dyrektorzy w gminie- koszmar! Polecam stronę Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa: www.fapa.com.pl można tam zamówić bezpłatną publikację, w której omówiony jest system HACCP i m.in. dobra praktyka higieniczna i instrukcje obrazkowe jak myć rączki (gdyby ktoś nie wiedział;)) |
Żaczek | 13-03-2004 20:18:03 [#10] |
---|
Po wejściu do Unii.... Odżyją nasze kabarety. Nareszcie..:-)P.S. Laskowik wie po co wraca. Patrz:- Instrukcja wchodzenia na estradę. |
HenrykB | 13-03-2004 22:37:02 [#11] |
---|
Myślę, że to dopiero początek. Procedur nam nie braknie. Każdy będzie miał coś do roboty. |
ReniaB | 15-03-2004 10:51:15 [#12] |
---|
Henryku nasza pani z sanepidu tłumaczyla, że jesli w takiej instrukcji będzie napisane, że o godz. 13.15 kucharka drugiej zmiany będzie myła podłoge środkiem dezynfekcyjnym o stężeniu.... to o tej godzinie ona ma tam być i myc |
Grażyna | 16-03-2004 10:04:24 [#14] |
---|
wysłałam Henryku na priva(niektóre z wysłanych dokumentów stworzyłam sama w oparciu o materiały otrzymane z sanepidu, Dobrą praktykę higieniczną otrzymałam od kogoś z forumowiczów). |
Jolanta Szuchta | 16-03-2004 10:18:05 [#15] |
---|
A może jeszcze w tym Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej(GMP) I Dobrej Praktyki Higienicznej(GHP) Wydawca Ośrodek Doradztwa i doskonałenia Kadr Sp>z o.o. 80-317 Gdańzk Oliwa,ul.Obrońców Westerplatte 32A Tel/fax 058 554 29 17 WWW.oddk.pl, e-mail:oddk@oddk.pl |
HenrykB | 17-03-2004 18:03:44 [#16] |
---|
Wielkie dzięki za materiał. Linki miałem już od Was z innych wątków. Nawiązałem rozmowy z naszym Sanepidem, czekam na informację w sprawie szkoleń i materiałów. Panie z Sanepidu (ależ się obrażają na taką nazwę - Państwowej Inspekcji Sanitarnej) też są po szkoleniach. Kto to wszytko przeczyta? A kto opracuje i wdroży? ;-) Oczywiście my. |
wisia | 19-03-2004 10:55:07 [#17] |
---|
Droga Jolu link jest super |
skalmo | 19-03-2004 13:38:44 [#18] |
---|
HACCP - ksiazka zamówiłam za ok. 85 zł grubą książkę o HACCaPie w www.hussch.com
Sóldzielnia Chłopska w Warszawie - podobno super , wzięłam też od was plik z instrukcją dobrej praktyki kuchennej i po małych modyfikacjach - jest ok. |
Konto zapomniane | 09-11-2004 13:39:51 [#19] |
---|
DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA czy ktoś mi pomoże i podeśle gotowca Dobrej praktyki higienicznej dla kiosku lub malego sklepu spożywczego ? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|