Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
strona internetowa szkoły |
Gaba | 12-07-2005 16:14:53 [#01] |
---|
znacie kogoś kto mógłby zrobić stronę www. szkoły, ile kosztuje taka rzecz. bardzo dziękuję za infromację |
Ania | 12-07-2005 16:19:29 [#02] |
---|
a co miałoby być na tej stronie? ? |
Gaba | 12-07-2005 16:26:28 [#03] |
---|
wszystko... ;-) strona - co... to, co się umieszcza, ale ładna zgrabna, estetyczna, czytelna (nie taka jak menisowska), mam wiele zdjęc, dokumentów... kronika, nowości, akty prawne... no, słowem życie szkoły. |
Ania | 12-07-2005 16:35:15 [#04] |
---|
to mi chyba napisz na priv :) |
Arwena | 12-07-2005 17:35:57 [#06] |
---|
gabo A Twoi informatycy nie zrobią strony?
Nie słyszałam, żeby jakaś szkoła za to komuś płaciła. |
Fakir2 | 12-07-2005 17:45:50 [#07] |
---|
Mój zrobił.... I mam to, co mam.... Chyba zapłacę... |
dorota s p | 12-07-2005 18:16:54 [#08] |
---|
U nas też robią informatycy, ( dwóch, ale jeden jest ten odpowiedzialny),a ciekawe rzeczy podrzucają im ..wszyscy. Nie słyszałam nigdy, aby robił to ktoś z zewnątrz |
Gaba | 12-07-2005 18:29:18 [#09] |
---|
pewnie zrobią, ale ja już chyba nie chcę. Kiedy się płaci, to się wymaga. Kiedy się prosi, to się prosi... Kupuję buty, to mam gwarancję, że... A to, co zapłacę za stronę, odbiję sobie w wydatkach na pracownię, np. 500zł? o tyle mniej będzie na zasilacze i inne myszki. Nie mam już siły poprawiać "bieżmowania" i innych "rozleciałych" tabelek, mam dośc mejlowania i nagabywania, mam dość komunikatu od dwóch tygodni tego samego, mam dośc napraszania się. Bo niby dlaczego to ma robić szkolny informatyk, przecież jest art. 64 KN. Przez dwa lata miałam cierpliwość, a teraz... - łąki są takie zielone, chmury kłębiaste... spokój, cisza... - wolę sobie zarobić, kupić, zlecić i mieć. |
Arwena | 12-07-2005 18:33:50 [#10] |
---|
A, to co innego:-(
Czyli jest strona, ale źle prowadzona.
U nas stronę redaguje zespół, informatycy zajmują się tylko techniką.
Koledzy poświęcają na to naprawdę dużo czasu. |
Woron | 12-07-2005 18:52:24 [#11] |
---|
Stronę zrobić to nie problem, trochę umiejętności, trochę wolnego czasu. Co innego - stronę utrzymywać, aktualizować, dodawać nowe rzeczy. Dobra strona, a zwłaszcza strona szkolna powinna "żyć" a nie być zrobiona na zasadzie raz i zapomnij. Najlepiej jest jak robi ją ktoś ze szkołą związany. Zapłać więc swoim informatykom. Postaw wymagania, założenia, wspólnie zróbcie projekt (na papierze) albo niech przedstawią kilka swoich do akceptacji. A i do awansów wykorzystać mogą... |
Gaba | 12-07-2005 19:05:07 [#12] |
---|
widzisz... a e można płacić zatdnonym u siebie... a to ZUS i inne głupoty. A co by to miała być za forma płatności - firmie zlecisz zlecenie i masz rachunek, tu niby co... umowa-zlecenie, nie wolno! ;-( Mogę dać nagrody i daję. Ale... co kupno butów to jalpeije chyba u obcego - to nie u rodziny, powybrzydzać legalnie można. A tak przyjmujesz, jak leci i się jeszcze cieszysz. |
Gaba | 12-07-2005 19:06:03 [#13] |
---|
chyba mi się potentegowały literki... z tego halnego... ;-( |
jaszczurzyca | 12-07-2005 23:55:42 [#14] |
---|
ku chwale... Ja stronę swojej klasy zrobiłam sama. Uczyłam się od podstaw a po roku mogłam już świecic przykładem i radą. Jest kolorowa jak choinka ale to strona zerówy. Jeszcze ocalała w necie więc się chwalę... kto ma czas i ochotę zapraszam http://republika.pl/zerowka20/ Później machnęłam stronę mojej klasy 1a http://republika.pl/sp201a/ i mojej Qmpeli http://republika.pl/sp20naszaklasa/ I naprawdę gorąco zachęcam wszystkich do robienia stron internetowych. To rozwija na wielu płaszczyznach. Natomiast co do strony szkoły - to wymaga specjalisty. Strona główna szkoły jest jej wizytówką więc waro w nią zainwestować. Koszt - napisania strony (max 200-300 zł). |
Mariola | 13-07-2005 08:15:18 [#15] |
---|
gaba podobnie jak Woron chcę zwrócić uwagę nie na stworzenie lecz na prowadzenie strony.
To jest o wiele bardziej uciążliwe ponieważ rozciągnięte w czasie.
Dlatego jeżeli będziesz z kimś rozmawiać na temat tworzenia strony, to także musisz podpisać umowę na jej aktualizację. Wtedy to ma taki sens o jaki (tak mi się wydaje) ci chodzi. |
IlDa | 13-07-2005 08:44:20 [#16] |
---|
jaszczurzyca w jakim programie robiłaś strony? |
jaszczurzyca | 13-07-2005 08:52:13 [#17] |
---|
We "Front Page" jest w pakiecie Offica. Mój brat, który tworzy strony zawodowo śmieje się ze mnie, że to zero profesjonalizmu ale powiem Tobie, że SAMA go rozgryzłam, ma zakładki, które pozwalają wpisywać tekst w html albo konstrować stronę jak tekst w Wordzie typu kopiuj wklej, wstaw obrazek z pliku, zmień kolor tła, i zakładka 3 czyli podgląd tego co zrobiłaś. Ja polecam. Wystarczy z internetu ściągnąć gotowy szablon strony i potem to już tylko 7h pracy nad wstawianiem tekstu, obróbką fotek i zabawy z grafiką. Pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 13-07-2005 10:06:54 [#18] |
---|
nikt w szkole, firmie itp (prawie nikt) nie jest w stanie pilonować aktualizacji witryny jeśli nie ma specjalnego człeka który się tym zajmuje - na skalę właściwą jak wspomniano lepiej by to za niewielkie pieniądze robił ktoś z zewnątrz strony przestały być amatorsko znaczące teraz są ważne i nie ma miejsca na robienie czegoś na odczepnego, bo to wizytówka i gazeta szkoły jest to też bardzo skuteczne narzędzie naboru i promocji placówki zróbcie za parę groszy miesięcznie u kogoś:-) |
Gaba | 13-07-2005 10:50:15 [#19] |
---|
dzieki, że mnie rozumiecie - szukam jakiegoś lepszego rozwiązani strasznie fajne rzeczy piszecie, bo ja naprawdę nie chcę dobijać nikogo stroną www (i obciążać), a jest to niesłychanie ważne ta strona - aktualizacja, odświeżanie... ludzie przychodzący z wydrukami, dopytujący się... i... licznik na 35 tys. to bardzo poważne zadanie. Zbieram więc ponownie informacje, które chcę, szukam ciekawej koncepcji plastycznej. Szukam formy obsługi - by żyła ta strona, by odpowiadała gustom, koncepcji szkoły, by mówiła prawdę o szkole, by była przyjazna użytkownikom. ;-) |
Fakir2 | 13-07-2005 11:00:25 [#20] |
---|
gaba... Mój chłopak (taki techniczny) zrobił mi stronę.... Kompletne badziewie, bo nie zna się na sprawach szkoły (nie czuje).... W tym roku z pewnością opłacę człowieka obcego.... Odbierz pocztę !!! |
Gusia | 13-07-2005 11:27:44 [#21] |
---|
ja robie stronki w edhtml :) |
agnieszkaw | 13-07-2005 11:33:19 [#22] |
---|
Ja robię stronę szkoły we Front Page, fajna zabawa, zajmuje trochę czasu- zwłaszcza, że według mnie należy dbać o jej aktualizację. Strona szkoły musi "żyć'. Można ją zobaczyć: www.spryczow.iap.pl nie jest to pełny profesjonalizm ale to jest moja |
Gusia | 13-07-2005 11:42:41 [#23] |
---|
no edhtml ma mniejsze możliwości ale jest free. Teraz właśnie zaczynam pracę nad naszą stroną (ma być dwujęzyczna) - i masz rację jest to niezła frajda. A żeby strona żyła to musi mieć "właściciela", musi być czyjaś. I właśnie ten niepełny profesjonalizm ma w sobie coś :) |
Ajcila | 13-07-2005 12:38:11 [#24] |
---|
Zgadzam się z Woronem w 100% zrobić to jeszcze nic choć ja to "nic" robiłam przez 2 miesiące noc po nocy:-) Najważniejsza jest aktualiuzacja, dlatego stronę prowadzę sama:-) |
kizak | 13-07-2005 13:14:25 [#25] |
---|
Robiłem stronę szkolną sam i miałem ogromne kłopoty z aktualizacją. Było ciągłe uganianie się za nauczycielami, aby dostarczyli informacje i oczywiście aktualności były już zdezaktualizowane w momencie publikowania. Do tego ciągłe pretensje, że czegoś od nich chcę. Strona było stworzona w html-u więc i przy aktualizacji wymagała ode mnie sporo pracy, a życia na stronie nie było :( Teraz wykorzystałem phpnuke'a, w którym stworzyłem szkielet strony, a resztę zostawiam innym. W tej chwili tylko zatwierdzam, albo i nie, przysłane artykuły. Oczywiście minęło trochę czasu zanim uczniowie zauważyli, że mogą współtworzyć witrynę, ale teraz strona trochę ożyła. www.bledow.edu.pl Polecam skorzystanie z jakiegoś CMS-a, np phpnuke lub coś w tym stylu. Daje to ogromne możliwości modyfikacji strony, a i z aktualizacją nie ma większego problemu, jeśli tylko zorganizujesz sobie "redaktorów". |
Gaba | 13-07-2005 13:23:20 [#26] |
---|
No, tak - tak to wygląda od drugiej strony - ja... za infomatykiem, informatyk za mna, ja chcę coś... on nie dostaje od jakiejś dziewczyny... ;-) |
kizak | 13-07-2005 13:43:09 [#27] |
---|
Jeśli wynajmiesz firmę, zapłacisz kasę a problem pozostanie, bo i firmie musisz dostarczyć dane do aktualizacji. Żadna firma nie nie będzie robiła codziennych aktualizacji. Ewentualnie stwierdzą, że przeszkolą ci człowieka, (który i tak to umie robić) i on będzie aktualizował, a firma weźmie forsę. Problemy z wydębieniem czegoś od ludzi zawsze będą i z tym się musisz pogodzić. Ja staram się włączyć młodzież w tworzenie i aktualizację strony, bo na nauczycieli w dalszym ciągu nie mam co liczyć. Od pół roku proszę o scenariusze przeprowadzonych imprez i nic. Nie mówię im nawet by to umieszczali samodzielnie, niech tylko przyniosą a ja to zrobię, ale jak widać dział "dydaktyka" się nie rozwija. Nie potrzebują teraz publikacji do awansu, więc nie będą przynosić i już. Dzieciaki natomiast same odkrywają nowe możliwości i chętnie z nich korzystają. Wystarczy wyłuskać grupę aktywnych a wiele mogą zrobić. |
Ania | 13-07-2005 13:53:15 [#28] |
---|
pewnym rozwiązaniem jest zrobienie stron interaktywnymi, przynajmniej tych, które trzeba aktualizować.
Rozumiem to jako utworzenie panelu użytkownika, w którym jest możliwość dodawania bieżących informacji w zadanym wcześniej formacie (wyglądzie).
Po dodaniu wyświetlają się one pijęknie - jak mawiają niektórzy ;) - na www szkolnej.
Wtedy szkolny informatyk niczego nie musi wydębiać, nauczyciele (od których trzeba było wydębiać) mają określoną ilść dni na wprowadzenie swoich aktualizacja, a strona gra i bucy.
:) |
Woron | 13-07-2005 14:59:40 [#29] |
---|
Ciekawym czy kto sprawdzał ceny za witryny w firmach, które się tym zajmują. Padła tu kwota 200-300zł a to mi się wydaje stanowczo za mało. O ile ja sobie przypominam typowa stawka za jeden dokument na ekranie to ok 50zł. Jak teraz przemnożyć to przez ilość podstron to wyjdzie całkiem całkiem. Ale mogę się mylić - dawno sprawdzałem - może ceny spadły. ;-))) ps. Ktoś tu polecał FrontPage ... fajny ... oczywiście ... 750zł .... . To ja polecę NVU - darmowy (i po polsku). |
Marek Pleśniar | 13-07-2005 15:06:27 [#30] |
---|
50? okurka OSKKO niech mi tu zaraz buli 5 milionów:-) ------------ skoro ktoś za 300zł pociagnie miesięcznie to niech ciągnie. Chyba że to twoje Woron zawołanie "nie psujmy rynku" ;-) |
cynamonowa | 13-07-2005 16:19:48 [#32] |
---|
O dziwo u mnie stronę internetowa prowadzi ( w ramach godzin z alkoholówki) nauczyciel wychowania fizycznego a właściwie robią to gimnazjalisci pod jego opieką. Na informatyków tez nie mogłabym liczyć. |
Gaba | 13-07-2005 17:36:08 [#33] |
---|
łojezu, ale się fajny porobił woń-tek... wuefista z "alkoholów" z dzieciakami... robib stronkę www. ;-) a co Waszym zdaniem koniecznie, absolutnie koniecznie - na takiej stronie powinno być... |
wisiak | 13-07-2005 18:13:41 [#34] |
---|
marzy mi się strona przedszkola a właŚCiwie muszę ją mieć ale jestem uboga w wiedzę informatyczną. Nie mam też informatyka. Co wtedy? Ponoć są jakieś gotowce ale poradźcie co zrobić i ...jak???????? |
Ajcila | 13-07-2005 18:17:25 [#35] |
---|
wisiak Mnie się też marzyła wiec zrobiłam tak: poszkałam w ofertach i znalazłam kurs "Tworzenie stron internetowych" się zapisałam, skończyłam i stronę sobie zrobiłam:-) |
Woron | 13-07-2005 18:33:30 [#36] |
---|
Więc jest dla Gaby jeszcze jedno wyjście ;-))) :-P |
Iva | 13-07-2005 18:45:06 [#37] |
---|
Zrobić stronę to nie problem. Najtrudniej ją utrzymywać na odpowiednim poziomie. Jest co robić i nie dziwią mnie ceny. To praca nie tylko dla informatyka, ale dla całej szkoły. Najgorzej jest ze świadomością ile to czasu kosztuje, jeśli niektórzy robią coś nieprecyzyjnie (a to pomyłki, a to schemat bez kompletu danych, albo coś odkładane w czasie). Tak jak z gazetą, musi być zespół ludzi do pracy, nie do krytyki. |
Woron | 13-07-2005 18:49:19 [#38] |
---|
Zwracam delikatnie uwagę, że te ceny to są włąsnie za ten mniejszy problem czyli samo zrobienie ... |
Marek Pleśniar | 13-07-2005 18:52:57 [#39] |
---|
Woronie ceny są takie jakie da klient są klienci - szkoły - chętne by im tanio administrować ty nie piętrz tych tam trudności i nie wymyslaj cen do góry;-) prawidłowy odruch na istnienie takiego nieopanowanego rynku to założenie firmy robiącej tanie i dużo :-) i dobrze a może by tak? hm, korci:-) nie to zebym ja chciał - ale jakbym dał pracę tysiącom szkolnych informatyków po godzinach io niedrogo swoje strony nie zrobią ale u mnie za pieniążki .. to nie złosliwość to może fajny biznesik do zrobienia - ja poważnie |
Mariola | 13-07-2005 18:53:54 [#40] |
---|
poza tym co napisała Iva musi być świadomość nauczycieli, że informacje na stronie inetrenetowej muszą pojawiać się natychmiast.
Tzn. czasami nawet w trakcie trwania jakiejś imprezy czy uroczystości musi pojawić się informacja na stronie.
Gaba, co do twojego pytania co powinno się znajdować na stronie to właściwie musisz sama sowbie odpowiedzieć najpierw na pytanie do czego ta strona ma służyć.
Musi być przede wszystkim bardzo CZYTELNA. Nie powinna zawierać całej masy niepotrzebnych "bajerów", wielu kolorów, niepotrzebnych zakładek i migających gifów. |
Woron | 13-07-2005 19:05:47 [#41] |
---|
Marku ja nie piętrzę. Zwracam jedynie uwagę, że wynajęcie firmy jest zbyt drogie. Trzeba więc dać komuś. Obcy człowiek nie będzie tak "aktualny" jak swój. Może wiec jednak dać zarobić swoim informatykom ale jak wcześniej już przecież pisałem: "Zapłać więc swoim informatykom. Postaw wymagania, założenia, wspólnie zróbcie projekt (na papierze) albo niech przedstawią kilka swoich do akceptacji." Od razu ustalić można zasady aktualizacji (może dodatek motywacyjny)?? Nikt nie będzie tak na bieżąco jak nauczyciel tej właśnie szkoły. Odnośnie co powinna zawierać: swój własny styl (jakię barwy szkoła ma?). |
Benigna | 13-07-2005 19:35:26 [#42] |
---|
Mozilla ma Kompozytora Stron i taki laik jak ja zrobił stronę.
Może to nie fajerwerk i nie garnek z rosołem - nie bulga bez przerwy;) ale najważniejsze informacje o przedszkolu tam są.
Zrobiłam sama i uaktualniam sama, nie mam pieniędzy na kogoś z zewnątrz a w przedszkolu 5 nauczycielek, które nie są pasjonatkami html-ów ani niczego takiego.
http://www.przedszkole3olsztyn.republika.pl |
GMR | 14-07-2005 07:31:40 [#43] |
---|
zosia-samosia Prowadzę szkolną stronę od 2000r. Dużo z tym pracy (praktycznie każda niedziela), ale i spora frajda. W 100% zgadzam się z opinią, że stronę musi robić ktoś wewnątrz szkoły - hobbysta, można zaangażować młodzież. Uczniowie chętnie przygotowują materiały, prowadzą niektóre działy. Szablony są darmowe. Jakość nie jest profesjonalna, ale na nasze potrzeby wystarcza. Teraz chcę "przesiąść się" na php, ale jeszcze jestem "zielony" , może ktoś pomoże, poradzi ...
przykłady naszych stron:
szkolna: www.mrat.pl
młodzieży: www.zmigrod.neostrada.pl
( jak się robi linki na tym forum?)
pozdrawiam wakacyjnie ... |
Woron | 14-07-2005 11:36:06 [#45] |
---|
Ładne, stylowe. Widać kobiecą rękę... :-) Mam jednak zastrzeżenie do tych skanów mapek zamieszczonych na stronie.... |
GMR | 14-07-2005 13:08:31 [#46] |
---|
fajne strony Dziekuję, pierwsza - czyli
http://www.zmigrod.neostrada.pl
- to jest robota młodzieży.
Woron: jestem chłop, a stronę o turystyce też robił chłopak. Twoje zastrzeżenia dotyczą jakości, czy praw autorskich?
Marek: "to może fajny biznesik do zrobienia - ja poważnie" - taki biznes już jest:
"Szkolnastrona.pl to wspólny projekt Internet Art 2000 i "Głosu Nauczycielskiego", a celem jest stworzenie ogólnopolskiej platformy internetowej dla szkół.
W jej ramach udostępniamy adresy internetowe w postaci www.nazwaszkol.szkolnastrona.pl, pocztę elektroniczną, moduł strony WWW oraz możliwość samodzielnego jej redagowania, rozbudowywania i aktualizowania. Dajemy do dyspozycji szkół narzędzia do samodzielnej konfiguracji poczty elektronicznej i aktualizacji stron WWW. Na początku roku 2005 uruchamiamy ogólnopolski katalog szkół, zawierający podstawowe wpisy z możliwością dowolnego przeszukiwania bazy danych."
Więcej - http://www.szkolnastrona.pl/
gaba - może to coś dla Ciebie |
GMR | 14-07-2005 13:11:47 [#47] |
---|
czemu nie mam linków ???!! |
Marek Pleśniar | 14-07-2005 13:49:08 [#48] |
---|
ale mi chodzi - GMR - nie o takie rozwiązanie tylko normalne - bez żadnej platformy indywidualne dla każdego jako dyrektor nie chciałbym być pod skrzydełkami ani Głosu ani nikogo chce mieć swoją domenę www.szkolawpcimiu i bez łaski:-) |
Woron | 14-07-2005 13:50:39 [#49] |
---|
Praw autorskich Kiedyś, gdzieś czytałem o sprawie jaką wydawnictwo wytyczyło jakiejś szkole włąsnie za zamieszczenie skanów map. To się z nimi uzgadnia. Oczywiście nie twierdzę że tak nie było w tym przypadku :-))) Swego czasu również przeszukiwałem mapy swego miasta (i drukowane i na stronach internetowych) i wszędzie widziałem zastrzeżenia, że nie wolno bez zgody ... w końcu po prostu sam se narysowałem. Twożenie stron wydaje się trudne z punktu widzenia technicznego ale czasami trudniejsze jest również i z innej strony ... |
Woron | 14-07-2005 13:52:40 [#50] |
---|
Ups... O jasny gwint :-( Przepraszam. |
|