Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
mam urlop? czy co:-)? |
Mania | 13-08-2002 06:57:59 [#01] |
---|
Ocenę ryzyka zawodowego - pewnie już wszyscy mają, tylko ja sierotka:-)) rzućcie parę hasełek - proszę! bardzo! macie instrukcję, regulamin, powołane komisje, karty pomiaru czynników.... niby na urlopie jestem a ciągle wracam do spraw zawodowych pakuje się na kolejny krótki urlopik, ale myśli uciekają ....co jeszcze do zrobienia.... kartka z "rachunkiem sumienia" coraz bardziej straszy. pozdrawiam mania |
beera | 13-08-2002 07:54:36 [#02] |
---|
no... ja tez mam raczej "czy co" :-) |
Żaczek | 13-08-2002 08:28:54 [#03] |
---|
Mania! TY nie strasz!!!;-( |
janzg | 13-08-2002 18:42:51 [#04] |
---|
instrukcję, regulamin, powołane komisje, karty pomiaru czynników...." ciekaw jestem - kto na "górze" wymyśla te bzdety czyżby z nudów albo z nadmiaru pustych szufladek w ......?????? Pozdrowienia Jan z G |
Zola | 13-08-2002 22:18:54 [#05] |
---|
Mania ryzyko zawodowe to być nauczycielem a reszta ,kurka nic takiego nie mam znowu czegoś nie mam Asia standardy potrzebne od zaraz |
gosiula | 13-08-2002 22:22:31 [#06] |
---|
Instrukcje, regulaminy, druki, zestawienia itd. kompulsywnie wymyślają osoby, u których wystąpił syndrom obawy przed zbytecznoscią. Dla uzasadnienia powagi własnego stanowiska, pozycji itp. topią swoje lęki w rubryczkach i paragrafach - na papierze zmieniają rzeczywistość. Po jakimś czasie wydaje im się, że dokonali czegoś pożytecznego w realu. ...Że wspomnę cudnego Kobielę w roli Piszczyka w "Zezowatym szczęściu" jako nadgorliwego biurokratę |
Marek N | 15-08-2002 00:52:11 [#07] |
---|
Wolę Krysię w roli Mistera ;-) |
gosiula | 15-08-2002 02:14:39 [#08] |
---|
Krychna to mi najbardziej kojarzy sie z baardzo dawną dobranocką pt. Gąska Balbinka. Ale nie jako Balbina, lecz jej przemądrzały kumpel ...PTYŚ |
beera | 15-08-2002 09:37:40 [#09] |
---|
Zola :-) Prawda? Zaczynam się w tym gubić. Brak jasno określonych standardów pracy szkoły rodzi radosną tfu!rczośc różnych tam... Wyjątkowe monitorowanie ścieżek, zakresy obowiązków dla nauczycieli..nigy by nie przyszlo do głowy brać się za coś takiego- moim zdanie jest to zbędne i wręcz prowadzi do jakiegoś zagmatwania i niejasności w pracy. Nawet te ścieżki- nagle się okazuje, ze to najważniejsze podczas pracy dydaktycznej. Te zakresy- przeciez obowiązki nauczyciela określa szmerdziesiąt róznych innych regulaminow, zarządzeń, rozporządzeń, nawe KN o tym mowi.. Matko? Nie przeginamy???? I nie mam tu pretensji do NAS, siedzimy w tyglu , dostosowujemy się, nie chce nam się walczyć o pierdoły, bo mamy ważniejsze sprawy na łbie..ale z drugiej strony..czy damy radę naprawde pracować , gdy musimy się każdą genialną myślą KO i MENISa kierować? .................................. I nie mam pretensji do Łybackiej. Co ona winna? Jest baronem to i jest szefem MENISa! Taki kraj, takie zwyczaje, takie konsekwencje.... Śmieszy mnie- i owszem...ze swoja Odą do mlodości np. Wszystkie zaś braki w rozporządzeniach, za późne decyzje, itd sa winą pewnej kulawej organizacji. .................. Czy możemy coś zrobić? Ja mam naprawde nadzieję że tak. I zrobimy- kurka! |
Marek N | 15-08-2002 11:32:32 [#10] |
---|
Organizacja nic nie pomoże, jak system walnięty. Jedyne wyjście, to Ctr+Alt+Del, no i Amen dla niektórych ;-) Kurka, musimy coś zrobić! |
HenrykB | 15-08-2002 12:23:25 [#11] |
---|
Zróbcie to ryzyko Chętnie skorzystam |
Gaba | 15-08-2002 17:07:24 [#12] |
---|
Coś tam mam w tem temacie wiecie co...
mam taką radosną tfu!rczość wtem temacie, teraz wysyłam to do Heńka... bo to są tabele, a mnie się nie chce tabelek uczyć wklejać (ściślej mówiąc nie mogę se zapamiętać). Heniek obaczy, czy to się jakiejśc kupy trzyma.
W tamtym roku widział TO behapowiec i - zapytał, skąd to Pani ma i poprosił o TO.
"Zerżłam" ten materiał ordynarnie z portalu BEZPIECZNA SZKOŁA, ale się do tego przyznaję, coś tam spolszczyłam, coś dodałam, gdyby do tego jeszcze co dodać... to gadajcie.
Ktoś tu pytał o badania... wiem od behapowców, że nigdzie (!) w Polsce się takich nie prowadzi dla szkół, bo są to straszne pieniądze, w miesięczniku ATEST (można go znaleźć w wyszukiwarce) było trochę pytań o ryzyko zawodowe nauczycieli i sytuacja jest taka, jaka jest: dyr ma mieć, ale nikt tego nie robił.
Jeden mądrala od bhp porwał te moje wypociny i się teraz popisuje na kursach...
więc weźcie sobie - Heniek oceni czy warto,a komu się śpieszy niech pisze na priva prześlę 3 zippy. |
HenrykB | 15-08-2002 19:38:30 [#13] |
---|
Przejrzę i do kończ tygodnia zamieszczę. Teraz oglądam Shreka z rodzinką i wakacjuję. Jutro do pracy. Gabie serdeczne dzięki! |
Mariola | 15-08-2002 20:23:19 [#14] |
---|
Henryku I jak Shrek ?
Mi się podobał prawie tak samo jak Toy Story
a Tobie?
maniu, przepraszam że u Ciebie na wątku ale sa jeszcze wakacje
prawda? |
Gaba | 15-08-2002 20:52:40 [#15] |
---|
serio?
serio, serio!
Oskar dla Stuhra za dubbing1 |
Gaba | 15-08-2002 20:59:47 [#16] |
---|
cytatcik,a potem wracamy do Shreka "Normy i przepisy nie zawierają żadnych sugestii co do zalecanych metod szacowania ryzyka w odniesieniu do szkół i placówek.
W literaturze specjalistycznej podkreśla się wręcz, że dobór metody uzależniony jest od specyfiki pracy i dlatego należy dopracować się własnych, najodpowiedniejszych sposobów.
Do oceny ryzyka zawodowego nauczycieli zastosowano zatem normę:
PN - N - 18002:2000
oraz
PN - 80/Z - 08052"
ten, kto to pisał, nie zainwestował w tik-taki |
Mania | 18-08-2002 23:35:17 [#17] |
---|
Gaba - z bezpiecznej szkoły zrobiłam to co Ty:-) coś tam jeszcze wzięłam ze Smolińskiego- ale to dla mnie mało jadalne ... te normy wskaźniki Zola - a jakie ryzyko dyrkiem:-) kurka czemu nam nikt nie określi |
Marek Pleśniar | 19-08-2002 03:37:47 [#18] |
---|
jak sie kto interesuje to mu moge na uszko to ryzyko dyrkowe objasnić:-))))) |
Mania | 19-08-2002 07:01:15 [#19] |
---|
Marek ...i zapewne będzie to bardzo interesujące opowiadanie:-)) ale może nie straszmy nowicjuszy - pikantniejsze kawałki opuszczaj a może pamiętnik ? tak Marek pamiętnik! :-)) |
Gaba | 19-08-2002 07:21:30 [#20] |
---|
Podstawowa norma to zdrowy rozsądek (dajże dobry Boże choć kawałek)
- spisałam se normy z Bepiecznej Szkoły - nie jestem i nie będę specjalistą w tym zakresie, to obowiązek gminy (TU JEST STANDARD i ZADANIE DLA GMINY - zatrudnienie powaznego behapowca, nierobienie z dyrciów pseudobehapowców, ale na poziomie gminy jeden a porządny - u nas to robi jeden pan, a co się ugada to jego, a ja nie jestem jego, bo ja jestem samobilans, ojej... a ja se muszę zapłacić..., uszy wiedną...)
Standard na poziomie gminy!!!
Dobre szkolenia dla dyrciów behapowskie - co i jak mam robić, i kiedy mam robić, co jest w moim obowiązku dyr szkoły jako szef zakładu pracy, i jako menedżer I stopnia, i jako nadzorujące nauczycieli w zakresie sprawowania opieki (i te normy należą do obowiązku dyrcia...).
U nas zrobił to powiat - bardzo fajnie, zaprosił pipowca i... jest okey!
- potem gadam z nauczycielami o grupach chorób, które można załapać w szkole:
(szkolenie takie obowiązuje przy nowo zatrudnionych i przy każdym przeniesieniu i zmianie stanowiska, np. polonistka przeniesieiona na bibliotekarkę!!!)
- uczulenia - niech nie wdycha...
- wzrok - moje ulubione to... nagłe olśnienia, szkoda, że tego św. Augustyn nie widzi, te iluminacje umysłu!!!,
- choroby oddziecięce,
- gardło
Modlić się do tego nie zamierzam,
- co robić, by zmniejszyć - jest napisane
- szczepic się na choroby oddziecięce napisane (to jest ważne, bo znam parę dziewczyn w szkole, które miały problemy, łapiąc świnki i inne różyczki)
- nie kopcić papierochów (będzie mniej chorób "zawodowych") - mają 18 lat
- siedzieć na krzesłach dostosowanych do swoich gabarytów... - mają 18 lat
- sprzątać... (tu ludzie jakby mają specjalną alergię) - tu jest jakis taki socjalizm, to nie ja, to ona...
- kto ma uczulenie na kredę - dajemy tablice suchościeralne - to moje zadanie do planu rowoju szkoły... ale pewnie się pojawią uczuleni na pisaki...
Nie dać się zwariować
Ludzie - jeżeli szkoła ma 30 szkół, to ile jest etatów... może gminie się to zacznie wreszcie opłacać.
Nasza gmina ma z 500 szkół, a ile przedszkoli i placówek, i chyba też nie jest to do końca jasne,
chciałabym dostać oczywiste wytyczne z gminy, bo to gmina mnie ztarudnia, a ja reprezentuję gminę. Gmina też chyba nie ma do końca jasnych wyobrażeń:
- dyrek ma je mieć, bo jest kierownikiem zakładu, więc to nie nasza rybka...
jasne - będzie więc, 500 specjalistów od behape.
Tylko po co... |
beera | 19-08-2002 07:24:51 [#21] |
---|
GABA!!! W szkolach oddawach teraz normą jest montowanie bidetów w toaletach dla nauczycieli :-))))) Ja mam salę gimnastyczna z pięknymi znormalizowanymi pomieszczeniami. Nikt się w nich nie kąpał- ale fajne są ;-))) |
Gaba | 19-08-2002 07:29:57 [#22] |
---|
bidet dla nauczycieli, no, no...
przeciez tylko przez skromnośc nie zapytam, jak to panowie nauczyciele robią...
wam się chyba w tem "jeleniogórskiem" pomyrdało z tego polskiego bogactwa... pomieszczenia ma znormalizowane, a widziecież ją, paskudę! |
beera | 19-08-2002 07:31:14 [#23] |
---|
Hm.. Kobiety majaą czyste- tak przewiduje norma :-) Facetów jeszcze ta norma nie objęła ;-)))))) |
Marek Pleśniar | 19-08-2002 08:06:35 [#24] |
---|
polska norma czyste kobiety i mężczyźni, znaczy Polacy?? Ja jestem za wprowadzeniem! W tramwajach sie ludzie ucieszą:-))) |
JCK | 16-12-2002 22:13:45 [#25] |
---|
mam i dam jak potrzeba Mam ocenę ryzyka zawodowego do Sp i Gimnazjum. Jest tego trochę ale skseruję i dam proszę o adres listowny ale zaznaczam to moze potrwać do Nowego Roku. Ocenę ryzyka przeprowadzała PIP-a więc chyba dobre to jest. |
beera | 17-12-2002 08:37:18 [#26] |
---|
:-) Ja chcę do sp i dam adres mailem :-) |
Ewa z Rz | 17-12-2002 11:19:34 [#27] |
---|
J tez chceę do sp! I tez przemailuje adres. |
JarTul | 17-12-2002 12:21:17 [#28] |
---|
Jezeli można i ... SP i gimnazjum... :-))) |
Marla | 17-12-2002 16:47:44 [#29] |
---|
jeszcze ja proszę -do SP , adres podam mailem, dzięki :-)) |
jerzyk | 17-12-2002 19:45:51 [#30] |
---|
jeśli można to i ja proszę:-)) |
beera | 30-12-2002 10:43:51 [#31] |
---|
a ja już dostałam :-))) Dziękuję!! Już dostałam i mam przed sobą :-))) |
Jasiu | 30-12-2002 22:52:19 [#32] |
---|
Jeśli nie sprawi to kłopotu to ja też bardzo proszę do SP i dam adres mailem:-))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|