Jeszcze jeden kamyk... Sprwa tej pieczatki na akcie awansu jest śmieszna, ale to prawo tak jest zagmatwane bo: 1. wg ustawu o systemie oświaty organem prowadzacym jest gmina i nawet teraz wpoedziane jest jakie kompetencje ma Zarzad a jakie Rada... I słowa nie ma o Urzedzie Gminy, bo on nie ma nijakich kompetencji 2. wg rozporzadzenia o awansie na akcie ma figurowac pieczęc z orłem... i ma to być pieczęc organu prowadzacego bo to on ma wystawić akt mianowania... A pieczęcią z orłem nie dysponuje ani Zarząd, ani Rada tylko Urząd Gminy... Wot siurpryza! A jak pieczęc z orłem i napisem Urząd gminy w... to i podpis i pieczęc wójta, burmistrza lub prezydenta, bo to on jest kierownikiem urzędu! Ale jak to się ma do ustawy o systemie oświaty? Ja sie spotkałam z jeszcze bardziej idiotycznym zarzutem: Komisja zakwestionowała zaświadczenie o zatrudnieniu dla dyrektora gdyż zostało podpisane przez Przewodniczacego Zarządu i opatrzone pieczęcią nagłówkową Zarzadu! Zdaniem komisji zaświadczenie powinien wystawić urząd gminy i podpisać wójt! A ustawa o systemie oświaty stwierdza wyraznie, że powierza obowiązki dyrektora Zarząd, w razie gdy, przyszły dyrektor już w danej szkole nie pracuje to Zarząd go zatrudnia, a dyrektor jest pracownikiem szkoły a nie urzędu! |