Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zatwierdzenie planu rozwoju zawodowego
strony: [ 1 ]
bobek5705-06-2005 18:11:31   [#01]
Plan rozwoju zawodowego mam zatwierdzony przez wicedyrektora szkoły ( w tym czasie nie było głównego dyrektora). Czy tak może być zatwierdzone? Czy komisja nie będzie miała wątpliwości? Może spotkaliście się z takim przypadkiem ( w rozporządzeniu jest napisane - " zatwierdzony plan rozwoju zawodowewgo"
jeannette05-06-2005 18:24:07   [#02]
ale w KN jest napisane: Art. 9c. 

3. W okresie stażu nauczyciel realizuje własny plan rozwoju zawodowego zatwierdzony przez dyrektora szkoły, uwzględniający wymagania, o których mowa w art. 9g ust. 10. Po zakończeniu stażu nauczyciel składa dyrektorowi szkoły sprawozdanie z realizacji tego planu.

Gaba05-06-2005 18:24:36   [#03]

co to znaczy, że nie było dyrektora?

nie było w ogóle, leżał w szpitalu, nie wybrano, czy... był w podróży służbowej, czy wyszedł do domu... - każda z tych sytuacji generuje inne konsekwencje, napisz więcej.

wice mógł być p.o. - albo co innego... a jeżeli to jedynie tak, że lenistwo głównego oraz  wykombinowanie sobie przekazania papierkologii stosowanej zastępcy - to jest to wada dyskwalifikująca Twój staż, u nas kilka osób straciło rok, bo podpisała im staż wice i zmieniła się dyrekcja, nawet nie miał kto naprawić...

bobek5705-06-2005 18:34:47   [#04]
Dzięki za odpowiedzi. Dyrektor był na zwolnieniu lekarskim.
Gaba05-06-2005 18:54:26   [#05]
a to co innego - długo?
cynamonowa05-06-2005 19:16:04   [#06]
 W zeszłym roku w mojej szkole było podobnie. kilu nauczycieli miało zatwierdzone plany prze wice ( 4 lata temy) W zeszłym roku gdy awansowali i ci przyszli mianowani i ci przyszli dyplomowani, do swoich dokumentacji dołączyli pisma wystawione prze szfową ZO ( to u nas jednostka prowadząca szkoły - OP) z trescią - [ppoświadczam, że w miesiacu wrzesniu 2001 r. pani dyr..... przebywała na zwolnieniu lekarskim. w zwiazku z tym obowiazki wynikajace  z rozporzadzenia o awansie zawodowym nauczycieli pełniła pani wice.... .W tamtym okresie posiadała ona kompetencje do zatwierdzania planów rozwoju zaw.
Gaba05-06-2005 19:43:30   [#07]
dokładnie do tego zmierzam - ;-)
Marek Pleśniar05-06-2005 20:25:26   [#08]

a to oświadczenie dyrektora by nie wystarczyło? Viola?

Trochę deprecjonujące

beera05-06-2005 20:42:03   [#09]

zobaczcie na odpowiedź MENIS

w innej sprawie, ale moim zdaniem analogie są tu:

7

KN art. 9g. ust. 2. Komisję egzaminacyjną dla nauczycieli ubiegających się o awans na stopień nauczyciela mianowanego powołuje organ prowadzący szkołę. W skład komisji wchodzą:

3)      dyrektor szkoły;

ust. 3. Komisję kwalifikacyjną dla nauczycieli ubiegających się o awans na stopień nauczyciela dyplomowanego powołuje organ sprawujący nadzór pedagogiczny. W skład komisji wchodzą:

2)      dyrektor szkoły, z wyjątkiem przypadku gdy o awans ubiega się dyrektor szkoły;

Dlaczego określono konieczność bezwzględnej obecności dyrektora szkoły w komisjach egzaminacyjnych i kwalifikacyjnych, bez możliwości zastępstwa przez wicedyrektora?

W skład komisji kwalifikacyjnej i egzaminacyjnej dla nauczycieli powołuje się dyrektora szkoły, który zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy – Karta Nauczyciela reprezentuje szkołę na zewnątrz i jest przełożonym służbowym nauczycieli. Jeżeli dyrektor nie może uczestniczyć w pracach komisji, może go zastąpić wicedyrektor, bądź inny upoważniony nauczyciel.

no i przepis:

7. W przypadku nieobecności dyrektora szkoły lub placówki zastępuje go wicedyrektor, a w szkołach i placówkach, w których nie utworzono stanowiska wicedyrektora - inny nauczyciel tej szkoły lub placówki, wyznaczony przez organ prowadzący.

jak dla mnie- spokojnie wicedyrektor może, a nawet MUSI zastąpić dyrektora w róznych sytacjach. Inaczej szkoła w miejscu by stanęła.

Czy to wiedza komisje? tego już nie wiem;-)

Gaba05-06-2005 20:57:31   [#10]
Asiu, to jest moje zmartwienie - wszędzie mam być, wszystko podpisywać osobiście, tego się nie da wykonać - 13 czerwca jest komisja koleżanki, która bardzo mi przeszkadza w moich osobistych sprawach, ale nadinterpretacja o obecności dyrektora jest i co dalej?
beera05-06-2005 21:03:58   [#11]

masz rację

bo czym innym są przepisy i zdrowy rozsądek,a czym innym  uznaniowe prawo do nadrzędnych interpretacji komisji, organow, itp

Racja a jej uznanie, to dwie różne sprawy :-(

cynamonowa05-06-2005 22:37:21   [#12]
 W zasadzie to pisemko o tym, że we wrzesniu nie było dyrki a jej kompetencje przejął wice było potrzebne dla dyplomowanych ( czyli o to poprosiła pani wizytator sprawdzająca teczkę). Jeśli tak, to " za ciosem" wystawilismy to dla OP ( mianowanym), choć tam dobrze wiedzieli, ze dyrka jest na długim zwolnieniu.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]