Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Jaką ocenę roczną wystawić ? |
wiolka1 | 03-06-2005 11:58:36 [#01] |
---|
Mam problem dotyczacy wystawienia oceny rocznej uczniowi z obowiazkowych zajęć edukacyjnych.
Nasz statut określa podział roku szkolnego na dwie części (pierwsza do 31 stycznia)
Na koniec pierwszego półrocza nauczycielka wystawiła uczniowi ocenę dostateczną i od tamtej pory uczeń nic nie robi, prace klasowe ( pusta kartka) sprawdzian, kartkówka podobnie ( w posiadaniu nauczyciela) inne oceny - same jedynki.
Czy nauczycielka teraz na koniec roku może wystawić uczniowi ocenę niedostateczną ( o zagrożeniu oceną niedostateczną rodzice zostali powiadomieni zgodnie z procedurą?
Statut i WSO nie określa takiego przypadku.
Czy istnieje wykładnia prawna, dotycząca takiej sytuacji? Wiolka |
BożenaB | 03-06-2005 12:07:07 [#02] |
---|
Nie piszesz, że wagaruje, więc jest na lekcjach... Moje hipotezy: a) coś się dzieje ze zdrowiem dziecka, b) coś się dzieje w rodzinie i dziecię protestuje. Porozmawiałabym z uczniem, z rodzicami, próbowałabym odkręcić sytuację, zachęcić, dałabym przykładowe zadania - niewiele i łatwe, przepytałabym i wyciągnęłabym na dop. |
BożenaB | 03-06-2005 12:08:52 [#03] |
---|
Może być też c) obraził się na nauczyciela i "na złość odmrozi sobie uszy" ? |
wiolka1 | 03-06-2005 13:15:16 [#04] |
---|
PILNE uczeń uczęszcza na lekcje, nie dzieje sie nic złego w domu, na nikogo sie nie obraził - nie chce mu sie uczyć, "bo i tak bedzie miał dopuszczający"
Czy nauczyciel może wystawić ocene jeden? jeśli tak to na jakiej podstawie, skoro w pierwszym półroczu miał aż trójkę |
hania | 03-06-2005 13:28:00 [#05] |
---|
oceniamy zgodnie z kryteriami - wymaganiami edukacyjnymi przedstawionymi na początku roku
w 2 części roku szkolnego uczeń też miał coś spełnić - nie spełnił więc chyba z połowy wymagań na dop.
to dla mnie podstawa wystawienia niedostatecznej ( i tak bym opisywała w uzasadnieniu - my takowe piszemy...) |
JarTul | 03-06-2005 14:27:05 [#06] |
---|
Nie ma obecnie podziału roku na dwie części. Ocena śródroczna - moim zdaniem i w pewnym uproszczeniu - jest tylko sybolicznym wynikiem pewnej diagnozy po określonym czasie trwania roku szkolnego. Na jej podstawie można powiedzieć tylko tyle, że jeżeli uczeń w dalszej części roku szkolnego będzie pracował i czynił postępy tak jak dotychczas, to prawdopodobnie uzyska ocenę roczną właśnie taką (jak śródroczna). Ocena roczna jest podsumowaniem rocznej pracy ucznia i wyrazem spełnienia przez niego w tym czasie założonych, określonych wymagań edukacyjnych. Jaka ocena zostanie wystawiona zależy jednak od nauczyciela oraz ucznia i jego rodziców. |
wiolka1 | 03-06-2005 14:45:07 [#07] |
---|
może źle sprecyzowałam podział na dwie części, bo przecież nie odnotowuje się ocen w arkuszu ocen. Dzięki za sprostowanie |
hania | 03-06-2005 17:09:15 [#08] |
---|
jartul - ja te dwie części - bo sugestia wioli....
ale uważam tak jak piszesz....
pozdrawiam |
cynamonowa | 03-06-2005 17:15:49 [#09] |
---|
Pociągnę więc temat z innego wątku. A co gdy dziecko ćwiczyło di stycznia a teraz do końca czerwca ma zwolnienie z wych. fiz.? na swiadectwie wpisać ocenę śródroczną? nie pasuje mi na logike aby wpisać - nieklasyfikowany |
Tomasz Osiński | 03-06-2005 18:00:05 [#10] |
---|
violu! uczeń nie jest nieklasyfikowany, tylko "zwolniony" |
cynamonowa | 03-06-2005 19:40:58 [#11] |
---|
Też tak myślę, to była sugestia- janzg ( ale w innym wątku) |
2katarzyna | 03-06-2005 21:20:53 [#12] |
---|
Miałam podobny przypadek Chłopak w technikum miał 4 na półrocze (z j. polskiego), a w II semestrze po prostu się zbuntował. Dostał jedynkę nie tylko u mnie i powtarzał klasę. Na szczęście zmądrzał. Po wakacjach mu przeszło. Teraz studiuje polonistykę. Myślę tak: Uczeń nie zaliczył materiału z jednego semestru. Skoro poziom osiągnięć edukacyjnych ucznia ustalony w klasyfikacji rocznej uniemożliwia lub utrudnia kontynuowanie nauki w klasie programowo wyższej, to nie może on otrzymać promocji. |
Anna P | 04-06-2005 18:45:30 [#13] |
---|
co trzeba zrobić Uczennica kończąc kl. III nie ma ocen z plastyki,ponieważ nie przychodziła na lekcje , co wtedy piszę na świadectwie: ndst czy nieklasyfikowana. Wogóle, czy może mieć ndst na świadectwie w 3 klasie? |
2katarzyna | 04-06-2005 20:35:25 [#14] |
---|
Jeśli nie chodziła, to brak podstaw do wystawienia ndst. Powinna zdawać egzamin klasyfikacyjny. Jeśli ma ndst na świadectwie, to nie kończy szkoły. |
rzewa | 04-06-2005 20:44:48 [#15] |
---|
jeśli ma ndst w klasyfikacji końcowej to nie otrzymuje świadectwa... |
BożenaB | 04-06-2005 20:58:42 [#16] |
---|
A nie można dać roczną ndst i poprawkę? Wtedy klasyf końcową będzie mieć w sierpniu... |
wojjan | 04-06-2005 21:17:58 [#17] |
---|
a wszystko nauczycieli, ale tylko w ramach WSO Po pierwsze, w arkuszu ocen wisuje sie "tylko" ocenę końcoworoczną, co oznaczałoby, że ocena śródroczna (wso - patrz obowiązkowo w statucie szkoły - ustala ile ocen śródrocznych chcecie wystawiać - niektorzy mają nawet 4 takowe "na okres), ergo ocena ta "formal;nie" nie istnieje poza dziennikiem i dotyczyła tylko pewnego etapu nauki po drugie, to nauczyciel powinien uzasadnić (uczniowi,rodzicom, dyrektorowi), dlaczego musi postawić ndst i co takiego zrobił (najlepiej, jeśli odwoła się do jakiegoś kontraktu - znanego tym pierwszym od poczatku roku szkolnego) - co najmniej- jakie kroki zaradcze poczynił, żeby tego nie zrobić... przecież jedynka na koniec to także jego klęska dydaktyczno-wychowawcza! i powinien uzasadnić, dlaczego MUSI postawić jedynkę, choć bardzo tego nie chciał i on zrobił ze swojej strony wszystko, a nawet wiecej po trzecie, wso ustala zasady przeprowadzenia sprawdzianu widzy i umięjetności - jeśli nauczyciel nie dopełnił formalnosci, a więc naruszył prawo - tu wewnatrzszkolne... po czwarte, celowo wprowadziliśmy kiedys do WSO zapis - "ocena końcoworoczna (semestralna=śródroczna) nie jest srednią ocen... nauczyciel może więc i wystawić i nie wystawić takiej oceny - byle zgodnie z wewnatrszkolnym systemem oceniania (pozostaje w razue watpliwości nieklasyfikowanie np. przy 50% nieobecnoscii lub z braku mozliwosci oceny - patrz "czysta kartka" egzamin klasyfikacyjny z udziałem dwóch nauczycieli) teraz od klasyfikacyjnego może być poprawka, więc... jesli nauczyciel ceni swój czas (i dyrektora) postawi dps, bo musiłby zjawić się w szkole np. u mnie w przedostatnim tygodniu sierpnia (klasyfikacyjny), przygotowac pytania z calego roku (co najmniej dwa zestawy... itd... |
Majka | 04-06-2005 21:53:21 [#18] |
---|
:(((( (...):nie ma ocen z plastyki,ponieważ nie przychodziła na lekcje (....)
(...)jesli nauczyciel ceni swój czas (i dyrektora) postawi dps, bo musiłby zjawić się w szkole np. u mnie w przedostatnim tygodniu sierpnia (klasyfikacyjny), przygotowac pytania z calego roku (co najmniej dwa zestawy... itd...(...)
Nie podoba mi się to zestawienie :(( | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|