Forum OSKKO - wątek

TEMAT: mam takie pytanie?
strony: [ 1 ]
Gaba03-06-2005 07:06:03   [#01]

czy osobę która jest na urlopie bezpłatnym można zwolnić z pracy...

- mam koleżankę, której życie sie toczy jak sie toczy, czyli źle, jest dobrym nauczycielem, dlatego chcę jej udzielić zgody na urlop bezpałtny (zastanawiam się ile...), by sobie w tym życiu poukładała, ale - muszę tez myśleć o interesach placówki. Bęzie to kolejna osoba na bezpłatnym, itp. ...

W roku 2006 w ruchu służbowym, chcę wiedzieć, co zamierza - czy powraca, czy nie powraca... a jak nie powraca, to się pożegnac definitywnie, bo będę potrzebowac nowego nauczyciela i muszę to zrobić z dużym namysłem.

Jak załatwiacie takie sprawy, jakie są możliwe inne wyjścia.

Ewav03-06-2005 07:15:27   [#02]
Ja mam takiego nauczyciela i 30 maja wręczyłam mu pismo z informacją, że w razie nie stawienia się do pracy 1 września 2005 stosunek pracy ulegnie rozwiązaniu.
Konto zapomniane03-06-2005 13:24:05   [#03]

Dodatkowy język

W mojej szkole jest dodatkowy drugi język obcy jako przedmiot obowiązkowy. Jak wygląda sprawa z możliwością wliczenia do średniej. Rada Ped. podjęła decyzję, że w klasach 1i 2 liczymy, w 3 nie, żeby wszyscy mieli równe szanse w drodze do szkoły średniej. Jesteśmy szkołą prywatną. Proszę o pomoc w znalezieniu podstawy prawnej, że można liczyć do średniej. KO twierdzi, że nie! bo to zajęcia dodatkowe, mimo że obowiązkowe. Pozdrawiam wszystkich (na forum jestem nowa - pierwszy raz)
ewa bergtraum03-06-2005 14:53:38   [#04]

Szkoła niepubliczna

Z Twojego listu wynika, że mowa o gimnazjum, więc dotyczy Was zapis z ust. o syst. oświaty: Art. 8. Szkoła podstawowa i gimnazjum może być tylko szkołą publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej. 

Art.7.3. Szkoła niepubliczna może uzyskać uprawnienia szkoły publicznej wymienione w ust. 2 2. Szkoły publiczne umożliwiają uzyskanie świadectw lub dyplomów państwowych.] , jeżeli:

1)  realizuje programy nauczania uwzględniające podstawy programowe wymienione w ust. 1 pkt 4 lit. a,

2)  realizuje zajęcia edukacyjne w cyklu nie krótszym oraz w wymiarze nie niższym niż łączny wymiar obowiązkowych zajęć edukacyjnych określony w ramowym planie nauczania szkoły publicznej danego typu,

3)  stosuje zasady klasyfikowania i promowania uczniów (zauważ, nie ma tu mowy o ocenianiu) oraz    przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów, o których mowa w ust. 1 pkt 5, z wyjątkiem egzaminów wstępnych,

4)  prowadzi dokumentację przebiegu nauczania ustaloną dla szkół publicznych

(...)

6)  zatrudnia nauczycieli obowiązkowych zajęć edukacyjnych, o których mowa w pkt 2, posiadających kwalifikacje określone dla nauczycieli szkół publicznych; przepis ust. 1a stosuje się odpowiednio, z zastrzeżeniem art. 86.

Wniosek z tego taki: Szkoła prywatna o uprawnieniach szkoły publicznej, bo tylko taką może być gimnazjum (patrz artykuł 8) musi przestrzegać zapisu wyróżnionego na czerwono. A w rozporządzeniu w sprawie oceniania, klasyf. i promowania określono tę średnią tak: (rozumiem, że piszesz o uczniu kończącym gimnazjum):

§ 202. Uczeń kończy szkołę podstawową, gimnazjum, szkołę ponadgimnazjalną lub dotychczasową szkołę ponadpodstawową z wyróżnieniem, jeżeli w wyniku klasyfikacji końcowej, o której mowa w ust. 1 pkt 1, uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75 oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę zachowania.

Możecie wprawdzie do szkolnego planu nauczania wprowadzać inne przedmioty (obok ministerialnych), określając je jako obowiązkowe, ale nadinterpretować zapisu w art. 7 nie wolno Wam, a co za tym idzie wliczać tego dodatkowego-obowiązkowego przedmiotu do średniej, gdyż wydajecie świadectwo państwowe.

GMR04-06-2005 15:51:26   [#05]
przecież na świadectwie nie wpisuje się "średniej".
Ala04-06-2005 16:03:38   [#06]

nie wpisuje się, ale od średniej zależy czy świadectwo jest z paskiem czy bez

i chyba tylko tyle jeśli chodzi o świadectwo

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]