Forum OSKKO - wątek
DYREK | 02-06-2005 22:21:05 [#01] |
---|
Z MENiS Komunikat w sprawie obowiązku zgłoszenia Głównemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych do rejestracji zbiorów danych o nauczycielach, wychowawcach i innych pracownikach pedagogicznych gromadzonych w systemie informacji oświatowej (2 czerwca 2005) "W praktyce oznacza to, że do rejestracji zbiorów danych o nauczycielach, wychowawcach i innych pracownikach pedagogicznych obowiązane są podmioty wymienione w art. 4 ustawy o systemie informacji oświatowej scalające dane w tym zakresie z baz danych oświatowych szkół i placówek oświatowych, Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, okręgowych komisji egzaminacyjnych, właściwych ministrów oraz jednostek organizacyjnych systemu pomocy społecznej i sprawiedliwości zatrudniających nauczycieli, wychowawców i innych pracowników pedagogicznych. W szczególności dotyczy to: Czyli nas szkół nie dotyczy. Chyba przeczytałem ze zrozumieniem ? |
AnJa | 02-06-2005 22:23:16 [#02] |
---|
Nie dotyczy. My te bazy zwyczajnie już mamy.
Czy rejestrowane, a może nie mieliśmy obowiązku rejestracji - to juz nie wiem. |
Gaba | 03-06-2005 06:52:06 [#03] |
---|
a nie jesteśćie wy przypadkiem JST? |
rzewa | 03-06-2005 08:37:50 [#04] |
---|
nie dotyczy bo przetwarzamy jedynie informacje dotyczące naszych pracowników - a do przetwarzania tychże mamy prawo na mocy ustawy. Natomiast ci, którzy dane od nas otrzymują juz takich uprawnień nie mają więc muszą rejestrować swoje bazy. |
sani | 03-06-2005 12:52:39 [#05] |
---|
Jestem "scalaczem". Szkoły przekazują do jst pliki zakodowane. Nie mam żadnego podglądu do baz danych przekazanych przez szkoły, nawet, jeśli ów przekazany plik rozpakuję, gdyż część dotycząca kadry została zaszyfrowana. Czyli nie jestem w stanie niczego przetworzyć. |
BogdanKa | 04-06-2005 11:45:04 [#06] |
---|
Też nie rozumiem... A MENiS twierdził, że specjalnie koduje PESEL, aby zbierane dane nie podlegały pod GIODO. :((
Niestety po raz kolejny okazuje się, że każdy urząd sobie.
Ciekawe jak uzasadnił GIODO, że są to dane osobowe mogące zidentyfikować danego człowieka. Przecież w bazie jedyną wiadomością jest czego uczy i w jakim wymiarze. PESELa jak wiadomo nie ma. Aby to przetworzyć na dane osobowe, trzeba mieć dostęp do arkusza organizacyjnego szkoły, co moim zdaniem łapie się już na "nadmierne koszty, czas i działanie". Choć z drugiej strony JST dostęp do takiego arkusza ma...
Kolejny durny papierek do wypełnienia przy okazji SIO.... |
GMR | 04-06-2005 12:05:52 [#07] |
---|
AnJa napisał(a): Nie dotyczy. My te bazy zwyczajnie już mamy.
Czy rejestrowane, a może nie mieliśmy obowiązku rejestracji - to juz nie wiem.
W takim razie - co należy rejestrowac, a co nie? I jak to sie robi ????! |
AnJa | 04-06-2005 12:22:25 [#08] |
---|
rzewa napisała
szczegóły są w Ustawie o ochronie danych osobowych (Dz.U z 2002r, nr 101, poz.926)
kiedyś usłyszałem, że w szkołach to nie co się nią przejmować, teraz rzewa z grubsza to potwierdziła
nie będę tego czytał, mam ograniczoną ilość pamięci operacyjej i mógłbym się zawiesić. |
bogna | 04-06-2005 13:14:06 [#09] |
---|
GMR odpowiedzi znajdziesz na stronie GIODO, przykładowo:
Jakich danych osobowych może żądać pracodawca od pracowników oraz osób ubiegających się o zatrudnienie? | » czytaj
Czy biblioteki prowadzone przez szkoły podlegają obowiązkowi zgłoszenia zbiorów do rejestracji Generalnemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych? | » czytaj |
bogna | 04-06-2005 13:17:00 [#10] |
---|
i informacje dot. rejestracji | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|