Forum OSKKO - wątek
Anna P | 02-06-2005 22:05:20 [#01] |
---|
Proszę o pomoc. Ksiądz pracuje w gimnazjum 6 godz. w SzPodst. 4 godz.W Gimnazjum/u mnie/robi dyplomowanego już 2 rok. Jak z oceną pracy?, czy ja mu ją wystawiam?, czy mogę na drugi rok?czy oceny dokonuję na mój wniosek, czy ksiądz ma wystąpić o ocenę?Kto występuje do władz kościelnych o ocenę merytoryczną. Czy obowiązuje rozporzadzenie z Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 2 listopada 2000r.w sprawie kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczyciela, trybu postępowania odwoławczego oraz składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego (Dz.U. z 2000r. Nr 98, poz.1066) Ksiądz pracuje już długo, ale był w Sz. Podst. , a od awansu jest przypisany do mnie. Do tej pory nie miał oceny. Bardzo proszę o wskazówki i rady. Czy ja do oceny mam miec opinie ze SzP. |
Gaba | 03-06-2005 07:00:25 [#02] |
---|
co to znaczy przypisany do Ciebie - ty mu płacisz? w takiej sytuacji jak Twoja i Księdza, ksiądz powinien napisac do kuratora formalną prośbę we wrześniu o wskazanie szkoły, która będzie jego szkołą gł. (przejmie rolę opisywacza poczynań awansowych), tak się zawsze robi, gdy etat jest mniejszy niż 9/18 (tzw. łatane pół etatu). Macie takie pismo od kuratora? |
rzewa | 03-06-2005 07:31:08 [#03] |
---|
uff... Rozumiem, że ksiądz pracuje w dwóch szkołach i w każdej ma osobną umowę - wtedy dyrektor każdej ze szkół jak chce(lub ksiądz prosi) może/musi wystawić ocenę pracy. Ocena dotyczy pracy w tej konkretnej szkole. Wystawia się ją na podstawie podanego przez Ciebie rozporządzenia. Ocenę pracy wystawia się w porozumieniu z dyrektorem innej szkoły jedynie w przypadku uzupełniania etatu przez nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania (art. 22 KN) - wtedy n-l ma jedną umowę o pracę, na którą jest zatrudniony w dwóch szkołach. ......................... Piszesz o stażu księdza - rozumiem, że to Ty jesteś wyznaczonym dyrektorem do prowadzenia tego stażu, zatem ksiądz do Ciebie składa sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego i to Ty wystawiasz księdzu ocenę dorobku zawodowego za okres stażu. Oczywiście uwzględniasz również wówczas to wszystko co nauczyciel zrobił w drugiej szkole. Można to rozwiązać róznie: np. dać do przeczytania temu drugiemu dyrkowi sprawozdanie i wysłuchać jego opinii na ten temat lub poprosić drugiego dyrka o cząstkową ocenę dorobku księdza, albo jeszcze jakoś inaczej - w każdym razie ocena dorobku zawodowego za okres stażu przez Ciebie wystawiana obejmuje również pracę księdza w drugiej szkole i musi to z dokumentów wynikać. |
Anna P | 04-06-2005 19:15:51 [#04] |
---|
Co mam zrobić jak nie napisał ksiadz o wyznaczenie szkoły, jak to odkręcić. Ja przyjełam plan rozwoju ,ale mi umknął ten zapis.Przecież mam takiego nauczyciela jeszcze z innego przedmiotu i mam wskazanie mojej szkoły na opiekuna ,a z ksiedzem opamietałam sie teraz, co zrobić? |
rzewa | 04-06-2005 20:37:39 [#05] |
---|
załatwić w KO odpowiedni papiór i cześć. Rozumiem, że Ty przyjęłas jego wniosek o staż i plan rozwoju zatwierdziłaś - zatem teraz powinnaś podejść do KO i poprosić o pomoc w uregulowaniu formalnym tegoż. |
Gaba | 04-06-2005 20:54:31 [#06] |
---|
można próbować, ale na moje oko ten staż się nie odbył - ma wady formalne ze względów jw. Może Ci sie uda, ale ja byłabym ostrożna. |
Anna P | 04-06-2005 22:47:04 [#07] |
---|
Jestem w strachu, nie wiem co mnie tak ,,przysiadło " ,że nie pomyslałam o tym,a ksiądz też. Ksiadz juz robi 2 rok dyplomowanego. A kto powinien wystapić z tym wnioskiem ksiadz czy ja; tak z ciekawosci. Dziekuję bardzo Wam gabo i rzewo za odpowiedzi. |
Gaba | 04-06-2005 23:09:55 [#08] |
---|
chyba Wy "oba" - on nie napisał, bo nie wiedział, ty przyspałaś - bo nie wiedziałaś... - może najpierw pogadac z kims rozsądnym, badając teren... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|