Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Ocena pracy dyrektora przez RP
strony: [ 1 ]
Ilo02-06-2005 19:51:40   [#01]
Mamy -jako Rada Pedagogiczna -ocenić pracę dyrektora szkoły. Czy ma ktoś jakiś wzór wg którego można byłoby to zrobić?
DYREK02-06-2005 20:02:28   [#02]
Chyba chodzi o opinię. Rada Pedagogiczna nie uprawnień do dokonywania oceny pracy dyrektora.
Leszek02-06-2005 20:04:51   [#03]

chyba opiniujecie i tylko dlatego, że nie ma u Was rady szkoły...

pozdrawiam

KN. Art. 6a. 6. Oceny pracy dyrektora szkoły oraz nauczyciela, któremu czasowo powierzono pełnienie obowiązków dyrektora szkoły, dokonuje:

1) organ sprawujący nadzór pedagogiczny w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, jeżeli organ prowadzący szkołę nie sprawuje nadzoru pedagogicznego;

2) organ prowadzący szkołę, jeżeli równocześnie sprawuje nadzór pedagogiczny nad szkołą.

7. Organy, o których mowa w ust. 6, dokonują oceny pracy dyrektora szkoły po zasięgnięciu opinii rady szkoły i zakładowych organizacji związkowych działających w tej szkole.

DYREK02-06-2005 20:08:46   [#04]
Możecie też opiniować wniosek Wójta o przyznanie dyrektorowi np. nagrody Kuratora Oświaty
Marek Pleśniar02-06-2005 20:36:26   [#05]

wydaje mi się że nie jest problemem bez wzoru napisać że "Wy RP szkoły takiej a takiej, w wyniku głosowania na zebraniu RP w dniu  pozytywnie/negatywnie opiniujecie tego a tego"

no chyba ze chcecie sobie popisac dla wzmocnienia efektu:-)

Ewav02-06-2005 20:43:28   [#06]
Ja sądzę, że takie lakoniczne stwierdzenie " opiniuje pozytywnie"dobrze byłoby uzasadnić. Jak organizuje, motywuje, kieruje pracą, doradza itp. Czy Wam ten dyrektor pomaga, czy przeszkadza w pracy. Na tej opini nadzór zbuduje częśc własnego uzasadnienia oceny.
Marek Pleśniar02-06-2005 21:51:56   [#07]

i masz rację

przesadziłem z lenistwa:-)

generalnie wolę lakonicznie

Gdy jednak ktoś chce kwiecistości (i czuje się na siłach), pomagałbym sobie po cichu załącznikiem do rozporządzenia o nadzorze.

http://www.menis.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_288_1.php

Tam są obszary w których dyrektor się może wykazać - na ich przykładzie możnaby łatwo nakreślić szkielet opinii bardziej rozbudowanej

Ponadto warto zacząć od poniższego - by wykluczyć sprawy niewchodzące w zakres sprawy

§ 8. Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 2 listopada 2000 r. w sprawie kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczyciela, trybu postępowania odwoławczego oraz składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego

2. Kryterium oceny pracy dyrektora szkoły stanowi stopień realizacji zadań określonych w art. 6, 7 i 42 ust. 2 Karty Nauczyciela i art. 4 i 39 ustawy

generalnie nie widzę kwalifikacji RP wystarczających do oceny pracy dyrektora tak jak nie widzę kwalifikacji uczniów do oceny pracy nauczyciela

z prostego powodu, który w ludowej formie brzmi: "pochwały się liczą gdy idą z góry" ;-)

czyli "po efektach ich oceniajcie"

zuzek03-06-2005 22:58:12   [#08]
sprawdź pocztę!
Ilo04-06-2005 09:34:46   [#09]

Oczywiście -chodzi o OPINIĘ.... Nie sprostowałam tego wcześniej, bo nie mogłam wczoraj korzystać z komputera.

Dzięki wszystkim za wskazówki!!!!!!Jak zwykle można na Was liczyć!!!!!!!!!!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]