Forum OSKKO - wątek

TEMAT: zmiana poradnii pp
strony: [ 1 ]
szkojab02-06-2005 16:33:19   [#01]
Czy ktoś może mi odpowiedzieć, w jaki sposób zmienic poradnie psychologiczno-pedagogiczną? Z moja nie da sie wspólpracować. Mam tego przykład z dnia dzisiejszego. Dowiaduje się, że dziecko ma uposl. w st lekkim. Niecały miesiąc temu wysłałem do poradni dziecko, które bedąc w IV kl czyta wyrazy 3,4-literowe, nie zna sie na pieniądzach, zegarku.... i okazuje się, że jest w tzw normie, aten dzisiejszy, który w opinii nauczycieli (tych samych) jest lepswzy ma upoś.Gdy dowiedziałem się, że uczeń ten idzie do "S" to zrozumiałem wszystko - dyr.poradnii żyje w bardzo dobrych kontaktach z dyr. szkoły specjalnej.
rzewa02-06-2005 19:19:45   [#02]

cóż...

PPP mają rejony - więc zmiana jest raczej trudna jeśli nie niemożliwa, ale spróbować można... Twój OP powinien "porozmawiać" z OP poradni (zwykle to powiat)

Ale może wystarczy jedynie zwrócić uwagę PPP i/lub OP poradni na swoje zastrzeżenia?

....

Acha, i rozumiem, że to nie Ty dziecko wysłałeś - to jego rodzice poszli do poradni po Twojej skutecznej perswazji... :-)

słonko03-06-2005 21:46:35   [#03]
jeśli rodziców na to stać i chcieliby, możesz zasugerować prywatną wizytę w wybranej poradni na terenie kraju
gause704-06-2005 15:50:58   [#04]

Witam serdecznie.

Miałam podobny problem z PPP i to miało być tak, że nasz Pioruś ma odrazu upośledzenie w stopniu umiarkowanym, ja uważałam po wnikliwej obserwacji syna, że to jest lekkie. Sprawa trafiła do KO, bo PPP,  nauczyciel,  pedagog, dyrektor, nawet ... nie  chciał dostosować wymagań do dziecka zgodnie z literą prawa; co to znaczyło dla dziecka to możecie sobie tylko wyobrazić. Dzięki Bogu kurator przestrzegał prawa, i Piotr ma lekkie; baby, bo tylko takie łagodne określenie przychodzi mi do głowy z PPP musiały zmienić decyzję, po czasie dowiedziałam się że dyrektor tej instytucji dostał nagrodę starosty - obrzydliwe.

Mogę zaproponować jedno - zmiana poradni i to jak najszybciej, bo brak kompetencji, to zamach na życiu DZIECI.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]