Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
uwaga! Czat z Ministrem o maturach |
zgredek | 01-06-2005 13:29:48 [#01] |
---|
Czat z Ministrem W czwartek, dnia 2 czerwca 2005 r., od godz. 13.00, Minister Edukacji Narodowej i Sportu Pan Mirosław Sawicki będzie odpowiadał na pytania internatów dotyczące egzaminu maturalnego i egzaminu dojrzałości na forum portalu Wirtualnej Polski. Czat odbędzie się w siedzibie "Wirtualnej Polski", Warszawa, ul. Nowogrodzka 50. |
Majka | 01-06-2005 13:37:22 [#02] |
---|
A może by tak czat z OP ?
Dzisiaj dowiedziałyśmy się, że za ustne matury (duuużo ponad 40 godz. tygodniowo+ soboty) nie dostaniemy ani grosza :((
Ani w formie motywacyjnego, ani w innej :( |
ola 13 | 01-06-2005 14:10:53 [#03] |
---|
No to do sądu ich :) |
janzg | 01-06-2005 14:34:08 [#04] |
---|
ich - tzn. dyrektora |
Jola | 02-06-2005 14:28:35 [#05] |
---|
Już po: „Pod względem organizacyjnym tegoroczny egzamin maturalny, okazał się sukcesem – ocenia Minister Edukacji Narodowej i Sportu Mirosław Sawicki. - Wszystkie egzaminy zostały przeprowadzone zgodnie z planem i bez poważniejszych incydentów – dodaje Minister" http://czat.wp.pl/naszgosc.html?id_czata=2145 A tu: http://fakty.interia.pl/news?inf=630393 "OKE nie podała jeszcze oficjalnie, o które szkoły chodzi. Wiadomo jednak, że maturę z historii będą pisać jeszcze raz maturzyści z II LO w Łomży. Powód to niezachowanie tam wszystkich wymogów proceduralnych. Jak zgłosił OKE obserwator egzaminu, uczniowie porozumiewali się ze sobą na egzaminie. Zarzuty zostały potwierdzone.
Nazwy drugiej szkoły, gdzie uczniowie jeszcze raz będą pisać maturę z matematyki, Sutyniec jeszcze nie podała. Wiadomo natomiast, że matura będzie powtórzona, bo uczniowie masowo ściągali tam na egzaminie, co wykazała analiza sprawdzonych prac." |
janzg | 02-06-2005 15:55:49 [#06] |
---|
jedno co wyczytałem: Miroslaw_Sawicki: Dyrektor szkoły otrzyma wszystkie świadectwa 27 czerwca. Jest do ustalenia z dyrektorem szkoły kiedy te świadectwa będą wydawane abiturientom. ---------------------------- odpowiedź na moje pytanie była w sumie wymijająca Czy przypadkiem nie warto przenieść części ustnej egzaminu maturalnego na ostatnie dwa tygodnie czerwca, po egzaminach pisemnych?
Miroslaw_Sawicki: Harmonogram matur dopuszcza taką organizację przebiegu egzaminów ustnych, że mogą być one rozłożone i prowadzone także równolegle z egzaminami pisemnymi, tak by w ciągu kilku dni nie obciążać nadmiernie abiturientów i nauczycieli. Niemniej konieczność wydania świadectw do końca czerwca, tak aby kandydaci mogli wziąć udział w procesie rekrutacyjnym nie pozwala na przeniesienie egzaminów ustnych na okres po zakończeniu egzaminów pisemnych. |
Majka | 02-06-2005 17:32:22 [#07] |
---|
Wiadomo natomiast, że matura będzie powtórzona, bo uczniowie masowo ściągali tam na egzaminie, co wykazała analiza sprawdzonych prac."
Nic a nic nie rozumiem :(
Powtórzą (???), bo ściągali????
Mnie się zdawało, że w takim przypadku egzamin się unieważnia.
Jesli zbiorowe ściąganie powoduje powtórzenie egzaminu (jak w przypadku pobytu w szpitalu;), to nie opłaca się ściągac indywidualnie...... |
Majka | 02-06-2005 17:33:09 [#08] |
---|
Oczywiście chodzi mi o to, że ściągający dostaną dodatkowy termin- jak chorzy. |
maeljas | 02-06-2005 17:42:29 [#09] |
---|
Krakowska OKE wie inaczej : Miroslaw_Sawicki: Dyrektor szkoły otrzyma wszystkie świadectwa 27 czerwca. Jest do ustalenia z dyrektorem szkoły kiedy te świadectwa będą wydawane abiturientom. Odp: odbiór świadectw Krystyna Traple w dniu wtorek, 31 maj 2005, 23:02 napisał(a) Świadectwa odbiorą Państwo dyrektorzy w punktach odbioru prac wymienionych w biuletynie nr. 4, czyli tam, gdzie oddawali Państwo prace z języka polskiego i języka angielskiego. Będzie to prawdopodobnie 29 czerwca. O terminie poinformujemy na stronie głównej. |
joszka | 02-06-2005 18:11:09 [#10] |
---|
Pod jakim adresem zapis czatu ? |
joszka | 02-06-2005 18:12:40 [#11] |
---|
SOOOORY -Mam zeza |
Marek Pleśniar | 02-06-2005 18:34:12 [#12] |
---|
nazywam takie pogaduszki palaverami białego człowieka z dzikimi;-) |
zgredek | 03-06-2005 11:32:26 [#13] |
---|
grz3lu: Dlaczego tak późno otrzymamy wyniki matur?! Czy nie da się tego sprawniej zorganizować?! To jest kpina z NAS, tegorocznych maturzystów!!!
Miroslaw_Sawicki: To nie jest kwestia niesprawnej organizacji, to jest kwestia związana z wielokrotną weryfikacją ocen ustalanych przez poszczególnych egzaminatorów. Powtarzam, weryfikacja jest wielokrotna, a to wymaga czasu. Następnie okręgowe komisje muszą wydrukować świadectwa i kopie świadectw dojrzałości dla wszystkich zdających egzamin na swoim terenie. Np. dla OKE Kraków oznacza to konieczność sprawdzenia, zweryfikowania ocen, a następnie wydrukowania świadectw dla ok. 100 tysięcy zdających na tym terenie. |
JarTul | 03-06-2005 21:27:06 [#14] |
---|
W całym kraju było ok. 317 000 zdających, a w samej krakowskiej OKE ok. 100 000? No, no... To chyba tak bardzo około. ;-)))
Gafa mediów, czy też kolejny "nasz" minister, który ma kłopoty z liczeniem? |
Zola | 05-06-2005 00:10:24 [#15] |
---|
nie , tylko musiał się jakoś wytłumaczyć z terminu, a liczby zawsze porażają |
Joanna | 06-06-2005 13:19:26 [#16] |
---|
A co wy nato? Miroslaw_Sawicki: Dla każdego przedmiotu i na każdym poziomie nauczania jest dużo dopuszczonych do użytku programów szkolnych. Uczniowie znając, a powinni znać wymagania egzaminacyjne, bo po to zostały opublikowane w informatorach maturalnych, mogą domagać się od nauczycieli ewentualnie przy udziale rodziców stosowania takich programów nauczania, które są odpowiednio dostosowane do wymagań egzaminacyjnych.
To istna paranoja - programy sobie, standardy sobie, a klient nasz pan więc domagajmy się od nauczycieli co tylko dusza zapragnie!!! Przecież ludzie , którzy piszą programy czy opracowują informatory to biorą straszną kasę! |
mariaa | 06-06-2005 15:35:45 [#17] |
---|
A ja myślałam,że jeśli program został zatwierdzony i dopuszczony do użytku szkolnego przez MENiS to jest zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi zawartymi w Informatorze! ( Myślałam też, że zatrudnieni w MENiS normalnie tam pracują, a jednak?! - szykują się nowe stołki do sprawdzania zgodności programu z wymaganiami egzaminacyjnymi?????????? |
AnJa | 06-06-2005 18:53:22 [#18] |
---|
Usłyszałem dzisiaj w lokalnym programie, może więc coś przekręcam:
W LO z litewskim językiem nauczania powtórzony będzie egzamin z matematyki. Uczniowie tej szkoły wybrali jako język egzaminacyjny język litewski. Zadania z matematyki zostały przetłumaczone z błędami, w tym wypaczającymi sens zadania lub wręcz uniemożliwiającymi zrozumienie ich treści.
I teraz nie wiem - czy Pani Dyrektor OKE mówiąca kilka dni temu o powtórzeniu egzaminu z matematyki w jednej ze szkół z woj. podlaskiego z powodu powtórzonych niedorzecznych odpowiedzi w arkuszach egzaminacyjnych o tym przypadku myslała, czy może nie. |
zgredek | 06-06-2005 19:02:07 [#19] |
---|
hmm... myślała, piszesz... |
AnJa | 06-06-2005 19:05:41 [#20] |
---|
A myślała, myślała
Cobyś nie myślała, że ja miziocośtam;-)
...
Dobra - krakowskim targiem: na myśli miała;-)
I na język przeszło. |
zgredek | 06-06-2005 19:07:04 [#21] |
---|
a ja tak ogólnie tylko o myśleniu;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|