Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Nauczanie indywidualne-sanatorium
strony: [ 1 ]
Jolanta Szuchta01-06-2005 12:01:54   [#01]

Uczeń ma przydzielone 7 godzin nauczania indywidualnego.Jako że jest to dziecko z upośledzeniem w stopniu lekkim musiałam na te godziny zatrudnić nauczyciela z oligofrenopedagogiką.Dziecko wyjezdza do sanatorium,nauczycielka w mojej szkole nie ma żadnych zajęc.

Czy te godziny kiedy ucznia nie będzie powinna odpracowywać w szkole?

Jolanta Szuchta01-06-2005 21:34:16   [#02]

Podnoszę

czy nikt nie miał do czynienia z taką sytuacją?czy wszyscy zapracowani i nie mają czasu pisać?
DYREK01-06-2005 22:38:15   [#03]
W czasie nieobecności ucznia nauczyciel przychodzi do szkoły ( zgłasza gotowość podjęcia pracy ). Dyrektor może go zatrudnić do zajęć zgodnych z jego kwalifikacjami i stanowiskiem np. zastępstwa za nieobecnych nauczycieli. Jeżeli tego nie zrobi to nauczyciel nic nie odpracowuje i otrzymuje wynagrodzenie. On jest gotowy do podjęcia pracy i obecny w szkole. To pracodawca (szkoła) ma zapewnić zajęcie zgodne z kwalifkacjami.
zgredek01-06-2005 22:42:21   [#04]

nie byłabym tego taka pewna przy zatrudnieniu na 7 godzin i wskazaniu w jaki sposób te godziny realizowane będą

a wydaje mi się także, że jesli zatrudnia się nauczyciela tylko na nauczanie indywidualne to należy przewidzieć choroby i nieobecności dziecka

ale ja tak tylko sobie myślę:-)

DYREK01-06-2005 22:56:45   [#05]
Dziecko w sanatorium realizuje zajęcia edukacyjne. Nauczyciel chce "odrobić" swoje zajęcia. Pytanie jest z kim. Dzecko zrealizowało swoje zajęcia w sanatorium. Nawet jeśli nie to ono nie ma obowiązku ich odpracowania.
zgredek01-06-2005 23:05:30   [#06]

a ja napisałam, że nauczyciel ma odpracować godziny z dzieckiem???????????

a to, że nauczyciel chce to w tym przypadku jest mało ważne

jak wygląda umowa tego nauczyciela?

kuba02-06-2005 02:21:28   [#07]

w lekkim?

w takim przypadku wystarczy "zwykły" nauczyciel. Ja tak mam i daję godziny moim nauczycielom w ramach godzin ponadwymiarowych... jeśli są to płacę (tak nasz regulamin określa). Oligofrenopedagogika tylko w przypadku umiarkowanego i znacznego (chyba że się mylę...)
rzewa02-06-2005 07:51:26   [#08]

owszem, nie mylisz się kuba

a w takim przypadku jak w poście #01 wynagrodzenie normalnie należy się - umowa o pracę do tego zobowiązuje, ale można w tym czasie (uczeń w sanatorium) dać n-lowi inne zajęcia w szkole. Oczywiście w takim wymiarze do jakiego został zobowiązany.

Można też (ja tak robię gdy takie dziecko choruje) zmienić organizację pracy - nauczyciel w jednych tygodniach pracuje z dzieckiem więcej np. 10 godzin, by za to w innych nie mieć zajęć (w czasie choroby dziecka). Jeśli dziecko nie będzie chorowało wogóle (co raczej jest b. mało prawdopodobne) n-l po prostu skończy z nim zajęcia wcześniej.

Jolanta Szuchta02-06-2005 09:28:55   [#09]

Rozwiązania

jak widze rózne,pewnie ze mogłabym powiedziec nauczycielowi że nie musi pracowac na tych 7 godzinach ale w okresie czerwca mam trochę wycieczek i w związku z tym zastępstw za nieobecnych nauczycieli,czyli "wykorzystam"Panią na 7 godzinach w szkole.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]