Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
obszary ministerialne do mierzenia |
Gaba | 31-05-2005 21:02:06 [#01] |
---|
spisuję w całość elementy mojego raportu, trochę się martwię, że mmoge mieć niepoprawnie zanotowane obszary do mierzenia te MENiSowe. Notowałam je na kartce i mogłam coś przeoczyćna konferencji Proszę o wklejenie obszarów ministerialnych w brzmieniu ministerialnym lub tez podanie adresu, jakoś się zakałapućkałam na stronach menisa, są za małe literki na linkach, a ja nic nie widzę. |
maeljas | 31-05-2005 21:26:29 [#02] |
---|
PODSTAWOWE KIERUNKI REALIZACJI POLITYKI OŚWIATOWEJ PAŃSTWA – ZADANIA Z ZAKRESU NADZORU PEDAGOGICZNEGO W ROKU SZKOLNYM 2004/2005 USTALONE PRZEZ MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU DO REALIZACJI PRZEZ KURATORÓW OŚWIATY
-
Matura 2005 – stan przygotowań merytorycznych i organizacyjnych do przeprowadzenia egzaminu. Funkcjonowanie systemu informacyjnego w szkołach i kuratoriach oświaty na temat zasad Matury 2005 i jej organizacji. Wspomaganie szkół w przygotowaniu egzaminu. -
Wdrożenie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 23 kwietnia 2004 roku w sprawie szczegółowych zasad sprawowania nadzoru pedagogicznego, wykazu stanowisk wymagających kwalifikacji pedagogicznych, kwalifikacji niezbędnych do sprawowania nadzoru pedagogicznego, a także kwalifikacji osób, którym można zlecać prowadzenie badań i opracowywanie ekspertyz. -
Nadzór Kuratora Oświaty nad realizacją praktycznej nauki zawodu w szkołach i placówkach w kontekście jego efektywności. -
Realizacja zadań statutowych przez placówki doskonalenia nauczycieli, w tym z zakresu problematyki wychowawczej i profilaktyki, ze szczególnym uwzględnieniem: - sposobu badania przez placówki doskonalenia potrzeb nauczycieli, - sposobu sprawowania przez dyrektorów placówek doskonalenia nadzoru pedagogicznego, w szczególności zbadanie, czy dyrektorzy, zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie sprawowania nadzoru pedagogicznego dokonują mierzenia jakości pracy placówek i czy działania w tym zakresie są dokumentowane w sposób umożliwiający kuratorowi oświaty sporządzenie informacji o jakości pracy placówki, - zasad i form współpracy placówek doskonalenia z organami prowadzącymi szkoły i placówki, w zakresie planowania i realizacji programów doskonalenia zawodowego nauczycieli i doradztwa metodycznego dla nauczycieli, ze szczególnym uwzględnieniem nauczycieli kształcenia specjalnego i integracyjnego. Istotne problemy:
- Rozpoznanie zjawiska “segregacji” uczniów w polskich szkołach.
- Doskonalenie nadzoru pedagogicznego sprawowanego przez kuratorów oświaty w zakresie wykorzystywania przez szkoły wyników sprawdzianu I egzaminów.
Priorytety i istotne problemy określone w piśmie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 16 sierpnia 2004r., znak:DKOS-WGG-13-08/04 |
| |
grazabo | 31-05-2005 22:54:37 [#03] |
---|
nauczanie indywidualne Bardzo proszę o pomoc, bo...niby wiem , ale ...????? Uczeń z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego realizuje zajęcia indywidualne w domu z n-lem od paru lat ( ciągle tym samym ), W chwili obecnej planuję zmienić nauczyciela - ze względów organizacyjnych ,do n-la nie mam zastrzeżeń , jest super , uczeń i rodzic są z niego zadowoleni. Rodzic nie życzy sobie tej zmiany i co ?? |
Barla | 31-05-2005 23:00:33 [#04] |
---|
I nic. To dyrektor jest organizatorem nauczania indywidualnego. Dyrektor decyduje. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|