wprawdzie dziś już 31 maja, ale tak z własnego doświadczenia kilka słów;-) na temat art. 20 KN, a właściwie jego kawałków: Art. 20. 1. Dyrektor szkoły w razie:
2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.
5a. O zamiarze wypowiedzenia nauczycielowi stosunku pracy z przyczyn określonych w ust. 1 pkt 2 dyrektor szkoły zawiadamia reprezentującą nauczyciela zakładową (międzyzakładową) organizację związkową, która w terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia może zgłosić na piśmie dyrektorowi szkoły umotywowane zastrzeżenia. 5b. Po rozpatrzeniu stanowiska organizacji związkowej, a także w razie niezajęcia przez nią stanowiska w ustalonym terminie, dyrektor szkoły podejmuje decyzję w sprawie wypowiedzenia. ----------------------- zawiadamiam reprezentującą nauczyciela międzyzakładową organizację związkową o zamiarze wypowiedzenia nauczycielowi stosunku pracy z przyczyn itd. a oni mi odpisują: że nie zgadzają się na wypowiedzenie, bo ja nie umotywowałam!!!!!!!!!!!!! ręce opadają:-(((((((((((( |