Forum OSKKO - wątek

TEMAT: związki zawodowe a zwolnienie nauczyciela
strony: [ 1 ]
zgredek31-05-2005 00:39:46   [#01]

wprawdzie dziś już 31 maja, ale tak z własnego doświadczenia kilka słów;-) na temat art. 20 KN, a właściwie jego kawałków:

Art. 20. 1. Dyrektor szkoły w razie:

2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.

5a. O zamiarze wypowiedzenia nauczycielowi stosunku pracy z przyczyn określonych w ust. 1 pkt 2 dyrektor szkoły zawiadamia reprezentującą nauczyciela zakładową (międzyzakładową) organizację związkową, która w terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia może zgłosić na piśmie dyrektorowi szkoły umotywowane zastrzeżenia.

5b. Po rozpatrzeniu stanowiska organizacji związkowej, a także w razie niezajęcia przez nią stanowiska w ustalonym terminie, dyrektor szkoły podejmuje decyzję w sprawie wypowiedzenia.

-----------------------

zawiadamiam reprezentującą nauczyciela międzyzakładową organizację związkową o zamiarze wypowiedzenia nauczycielowi stosunku pracy z przyczyn itd.

a oni mi odpisują:

że nie zgadzają się na wypowiedzenie, bo ja nie umotywowałam!!!!!!!!!!!!!

ręce opadają:-((((((((((((

okeber31-05-2005 01:44:14   [#02]

można zwariować

ja mam jeszce większy problem kurator wyraził negatywną opinię na dalsze funkcjonowanie zespołu szkół a wójt nie podjął jeszcze decyzji jak bedzie wyglądała w przyszłym roku struktura szkół a tu już 31 maja więc co z ewentualnymi wypowiedzeniami. Mnie oczywiście czeka konkurs mimo, że nie upłynęła jeszce moja kadencja. W naszej oświacie nie da się żyć normalnie.
violka31-05-2005 22:14:34   [#03]

zgredek

przecież zajęli stanowisko - negatywne

a już dlaczego negatywne, to ich problem

inaczej byłoby, gdyby poprosili o dodatkowe informacje, uzasadnienie - wtedy nie ma stanowiska, ale jak napisali, że się nie zgadzają - to stanowisko jest

czyli rozpatrz ich stanowisko wnikliwie ;-)) i rób swoje - masz już wszystkie potrzebne papiery, czas na wypowiedzenie

- jak wręczysz 1 czerwca bieg rozpoczyna się natychmiast, jak 2 lub później to musisz dać skrócony okres wypowiedzenie i odszkodowanie

zgredek31-05-2005 22:19:28   [#04]

violka - nie kombinuj;-)

nie interesuje mnie ich stanowisko

oni powinni napisać mi umotywowane zastrzeżenia, a nie żądać! ode mnie umotywowania;-)

akurat tak mi się fajnie ułozyło, że to wypowiedzenie jest nieaktualne

ale nie dlatego, że związki się nie zgadzają!!!!!!!!!!

z zupełnie innego powodu - powodu, który mi się bardzo podoba;-)

Marek Pleśniar31-05-2005 22:25:56   [#05]

"organizację związkową, która w terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia może zgłosić na piśmie dyrektorowi szkoły umotywowane zastrzeżenia"

odpisz im że nie umotywowali zastrzeżeń;-)

zgredek31-05-2005 22:27:17   [#06]
odpisałam;-)
Marek Pleśniar31-05-2005 22:28:23   [#07]
:-)))
violka01-06-2005 00:37:57   [#08]

zgredek

że Cię nie interesuje, to akurat łapię ;-)))

zamiast se umotywowywać nawzajem, może lepiej chronić lasy ;-))))

zgredek01-06-2005 00:39:28   [#09]
:-))))))

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]