Forum OSKKO - wątek

TEMAT: egzamin klasyfikacyjny- w poprzedniej szkole nie było przedmiotu
strony: [ 1 ]
iwonka30-05-2005 23:31:24   [#01]

Uczennica, po klasie piątej zmieniła szkołę. W poprzedniej szkole dzieci miały muzykę w klasie piątej i szóstej. W naszej szkole jest w czwartej i piątej. Uczennica zdawała egzamin klasyfikacyjny.

Druga sytuacja - uczennica, też się przeniosła po piątej klasie i ani w czwartej ani w piątej nie było muzyki. Też zdawała egzamin. Dodam, że obie nie miały przedmiotu sztuka.

Egzamin był właściwie parę miesięcy temu, ale teraz zaczęłam się zastanawiać, jaki przepis reguluje taką sytuację i czy można się odwołać od tej oceny?

W naszym statucie od oceny z egzaminu klasyfikacyjnego można się odwołać, gdy została wystawiona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. Ale też w punkcie dotyczącym egzaminu klasyfikacyjnego nie ma opisanych wyżej wymienionych przypadków. Dotyczy on raczej uczniów nieklasyfikowanych lub realizujących ndywidualny tok lub program nauki, lub spełniających obowiązek szkolny poza szkołą.

zgredek30-05-2005 23:44:19   [#02]

z rozporządzenia o przyjmowaniu uczniów:

§ 19. 1. Do klasy programowo wyższej (na semestr programowo wyższy) w szkole podstawowej, gimnazjum, szkole ponadgimnazjalnej oraz dotychczasowej szkole ponadpodstawowej przyjmuje się ucznia na podstawie:

1) świadectwa ukończenia klasy programowo niższej (wpisu w indeksie potwierdzającego ukończenie semestru programowo niższego) w szkole publicznej lub szkole niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej tego samego typu oraz odpisu arkusza ocen wydanego przez szkołę, z której uczeń odszedł;

3. Różnice programowe z zajęć edukacyjnych realizowanych w klasie, do której uczeń przechodzi, są uzupełniane na warunkach ustalonych przez nauczycieli prowadzących dane zajęcia.

------------------------

coś mi chodzi po głowie, że problem ten rozstrzygnęliśmy gdzieś, ale dzisiaj to chyba nic nie wymyślę, ale obiecuję poszukać i przypomnieć sobie, ale jutro

a przy okazji podniosę wątek, to może ktos coś doda

iwonka30-05-2005 23:46:30   [#03]
dzięki :)
okeber31-05-2005 01:55:52   [#04]

sztuka jest czy nie????

a może ktoś mnie oświeci i wyjaśni mi sprawę sztuki jest nadal czy nie ? Mam informacje że od przyszłego roku nie ma jej być, ma być tylko muzyka i plastyka , ale w arkuszu sztukę mi zatwierdzono. Czekam na informacje może macie najświższe o których nie wiem
beera31-05-2005 12:28:25   [#05]

sztuka

jest jako blokowe realizowanie plastyki i muzyki

Czyli nie jako zajęcie edukacyjne odrebne- tylko jako blok zajęc edukacyjnych

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]