Ten konkurs „Zgadnij, kto to taki” miał się odbyć na zlocie, ale tak jakoś ...się nie odbył. Zgadujcie teraz – zlotowicze i nie tylko. Parę słów wyjaśnienia. Pisałam te wierszyki-zagadki miesiąc temu, patrząc na zlotowa listę. Nie wszyscy, o których mowa poniżej, dotarli na zlot. No to zgadujcie! 1. Matką takiej czeredy być wcale niełatwo, A świetnie sobie radzi z tą szaloną dziatwą! 2. Dyrektor dyrektorów – fucha niezwyczajna. Na smutki ma swą Miśkę no i ...”balantajna”! 3. Uosabia to, o czym dyrektorzy marzą: KO ujednolica i jest z ludzką twarzą! 4. Jest w zarządzie. Kobieta. Robi dużo dymu. Więcej nie wiem, lecz ważne, by było do rymu. 5. Zawsze poradzi mądrze, kiedy poprosicie. I najlepsze faworki smaży nam o świcie. 6. Anielskie jest Jej imię i włosy takowe. Dziewczyny tracą humor, a faceci - głowę. 7. Na wszystkich była zlotach ta dzielna dziewczyna. I zawsze z Nią atrybut. Jaki? Mandolina! 8. Ciekawe czy zgadniecie, kim ten chłopiec śliczny. Nick ma kolczasty oraz ...nieortograficzny. 9. O Jej dzieło się spiera forumowe grono: Misie to czy delfinki? – do dziś nie stwierdzono. 10. Ktoś chciał Ją na ministra - wszak jest „debeściakiem”. A ona chce popłynąć na swoją Itakę... 11. Opisać w jednym zdaniu faceta nie da się. Lubi znikać. Podpowiem skąd przybył - Podlasie! 12. Rajcują Go jedynie najdłuższe wojaże. Zlot dla Niego niestraszny nawet na ...Saharze. 13. Kobieta z popularnym na zlocie imieniem, z miasta, co miewa problem z ...dużym zasoleniem. 14. Myśleliśmy, że baba (taki nick zmajstrował). I wymyślił, że będzie ...pieczarki hodował. 15. Z nicka by wynikało: leciwa i zrzędzi. Bzdura! Ona niejedne nam smutki rozpędzi. 16. Mówić za dużo to on nie miewa ochoty, Ten Pierwszy Poruszyciel, co wymyślił zloty. I jeszcze wierszyki-zagadki, które wymyśliłam w podróży powrotnej ze zlotu. Tylko uczestnicy V OZNI w Sierakowie doskonale „zajarzą” o co (o kogo) chodzi. 17. Przy zlocie mnóstwo pracy i kłopoty spore, A nasi jej pod blokiem zrobili oborę... 18. Gdzie ludzkość z Sierakowa zlotowicza spotka? Miejsce jest oczywiste i zwie się ........................ . 19. Gdyby ktoś nie kojarzył jeszcze do tej pory Podpowiem: spod Krakowa wiozła ...pomidory! 20. To skandal! Ktoś rycerza do grilla zapędził! Aż się przy tej robocie niemal nie uwędził... 21. Trzeba to odnotować w OSKKO-wej kronice: Na zlocie była frakcja. Jaka? ....................... . 22. Ich konkursy z humorem, wdziękiem i polotem. I mają gospodarzyć przyszłorocznym zlotem! 23. Od razu było jasne dla zlotowych gości: Kompatybilny z ojcem – nie ma wątpliwości! I na koniec postscriptum... Tyle było zlotowej frajdy i radości, Lecz oto pora wrócić do rzeczywistości. I tylko sobie myślę, z małą łezką w oku, Że na zlot przyjdzie czekać do przyszłego roku... Moja twórczość nie będzie w tych warunkach kwitła, Bo wena mi ze smutku, niestety, zanikła. Pozostaje więc tylko (w związku z weny brakiem) Uraczyć się przepysznym Wikingów trójniakiem. |