Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
kwalifikacje nauczyciela rozpoczynającego staż na mianowanego |
|
mavi | 24-05-2005 14:48:11 [#01] |
---|
Jestem opiekunem stażu nauczyciela języka angielskiego, który z dniem 1 września 2004 roku rozpoczął staż na nauczyciela mianowanego tzn. dyrektor wyraził zgodę na rozpoczęcie przez niego stażu. W naszej placówce pełne kwalifikacje do nauczania ma osoba, która ukończyła przedmiot + pedagogikę leczniczą (terapeutyczną). Stażysta o którym piszę ukończył Kolegium Nauczycielskie (język angielski), obecnie kończy studia magisterskie z języka angielskiego na UW, właśnie złożył pracę dyplomową i czeka na jej obronę. Ale planuje rozpoczęcie studiów z pedagogiki leczniczej (terapeutycznej) dopiero w roku szkolnym 2005/2006, czyli podczas odbywania stażu na mianowanego. W momencie otwierania stażu (1 września 2004 r.) tych studiów ukończonych nie miał. I tak się zastanawiam teraz czy on w ogóle mógł ten staż otworzyć? Czy było to zgodne z prawem? Czy nikt nie zarzuci mu później, że staż był nieważny? Proszę o pomoc w wyjaśnieniu sytuacji. |
inka2 | 24-05-2005 18:45:13 [#02] |
---|
No niestety jest jak myślisz. Podobną sytuację miałam i opisałam niedawno. Uznanie stażu jest rzeczą ryzykowną zarówno dla dyrektora, jak i stażysty. |
rzewa | 24-05-2005 18:49:23 [#03] |
---|
wszystko zależy od dyrektora i tego jak zatrudnił nauczyciela. Jeśłi go zatrudnił na podstawie art 10 ust 4 lub 5 KN, to nie miał możliwości zabronienia mu realizowania stażu i powinien umieć wykazać, jeśłi zajdzie potrzeba, że tak było ok. |
mavi | 24-05-2005 19:58:53 [#04] |
---|
inka2 a mogłabyś podać mi link do wątku o ktorym piszesz (lub jego tytuł) - chętnie go przeczytam. Nie wiem jak ten nauczyciel został zatrudniony - ale sprawdzę. Dziekuję bardzo za wypowiedzi i pomoc. |
florek | 24-05-2005 20:05:09 [#05] |
---|
Dyrektor wydziału kadr w moim KO poruszała kiedys ten temat. O ile dobrze pamiętam nauczyciel, który ma wykształcenie przedmiotowe (ekonomia, przedmioty zawodowe itp) a nie ma pedagogicznego, moze rozpocząć staż ale pod warunkiem że w ciągu najbliższego roku szkolnego istnieje szansa , ze to wykształcenie uzupełni. Jesli nie, to zatrudnia się go na podstawie KP a nie KN. Mam nadzieje, ze dobrze pamietam..... |
beera | 24-05-2005 20:12:15 [#06] |
---|
mavi- watek inki jest tu inka miała inna ciut sytuację- jej nauczyciel w zasadzie ma jednak kwalifikacje |
mavi | 24-05-2005 22:08:31 [#07] |
---|
Dziekuję Asiu. |
Krystyna D | 25-05-2005 10:04:06 [#08] |
---|
nauczyciel języka obcego zgodnie z § 5 ust. 6 rozporządzenia o kwalifikacjach - kwalifikacje do nauczania języków obcych w szkołach i przedszkolach specjalnych posiada osoba, która ma kwalifikacjie do nauczania języków obcych w danym typie szkoły ogólnodostępnej - czyli nauczyciel języka ma kwalifikacje do pracy w każdym typie szkoły specjalnej - nie jest wymaganana na przykład pedagogika lecznicza (terapeutyczna). Zgodnie z tym przepisem nauczyciel prawidłowo rozpoczął staż |
okeber | 25-05-2005 18:04:22 [#09] |
---|
Mam nauczyciela jezyka obcego, który nie ma kwalifikacji jest w trakcie licencjatu w tym roku kończy. Rozpoczął staż na mianowanego. Jak mi wiadomo może go rozpocząć pod warunkiwm że zdobędzie kwalifikacje do czasu zakończenia stażu. Ma kwalifikacje pedagogiczne. Właściwie to już sama nie wiem czy to jest dobrze zrobione. Jak myślicie? |
Krystyna D | 25-05-2005 21:30:37 [#10] |
---|
nie podlega przepisom awansowym jeśli nie miał kwalifikacji, to mogłaś go zatrudnić tylko za zgodą kuratora i w takim przypadku nie podlega przepisom awansowym |
mavi | 02-06-2005 15:59:50 [#11] |
---|
No i już wiem, że nauczyciel o którym napisałam ma umowę o pracę co rok odnawianą. W statucie placówki jest ponadto zapisane, ze pełne kwalifikacje to "przedmiot" oraz "pedagogika terapeutyczna". |
rzewa | 02-06-2005 19:07:40 [#12] |
---|
odnawiana czy nie to nie jest ważne. Istotne jest czy na zatrudnienie go wyrażał zgodę kurator - jeśli tak to ok i nie podlega przepisom awansowym, a jeśli nie to: 1. umowa wygasa w momencie stwierdzenia, że został niewłaściwie zatrudniony - w przypadku rzeczywistego (uznanego przez dyrka) braku kwalifikacji 2. lub ok, jeśli kwalifikacje ma - wtedy normalnie realizuje staż. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|