Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
odwołanie się od oceny... |
for | 24-05-2005 12:32:51 [#01] |
---|
w WSO mamy zapis dotyczący trybu i warunkow odwołania się od oceny klasyfikacyjnej i termin ewentualnego egzaminu wyznaczony na ostatni tydziń sierpnia- zastanawiam się czy to nie jest za póżno, ale wówczas kiedy ten egzamin powinien się odbyć - w lipcu? dziękuję za pomoc |
danucha | 24-05-2005 15:48:56 [#02] |
---|
odwołanie to nie poprawka Jesli uczeń odwołuje się od oceny klasyfikacyjnej to znaczy że uważa, iż powinien dostać lepszą (jak znam życie).Skoro tak to już teraz wie co ma wiedzieć i nie widzę powodu do terminu późniejszego niż przed końcem roku lub zaraz po zakończeniu.Chyba pomyliliście w WSO odwołanie z egzaminem poprawkowym. |
zaqa | 24-05-2005 16:29:33 [#03] |
---|
u mie są takie terminy -poprawkowy (od oceny niedostatecznej- ostatni tydzień sierpnia) -sprawdzjący (uczeń nie zgadza się z oceną- 27, 28 czerwca) -klasyfikacyjny (uzgadnia się z rodzicami - zwykle na początku wakacji) Oprócz tego jest jeszcze procedura uzyskiwania wyższych niż przewidywane ocen klasyfikacyjnych (od 6 do 16 czerwca) |
for | 24-05-2005 17:39:40 [#04] |
---|
słuchaj zaqa a co ze świadectwem tych co będą pisali sprawdzające już po zakończeniu roku, jeszcze raz rada klasyfikacyjnea i nowe świadectwo? dzięki za wyjaśnienia |
beera | 24-05-2005 17:57:36 [#05] |
---|
??? a czemu PO zakończeniu roku?? Po zakończeniu roku, to zgodnie z logiką widze dwa egzaminy- poprawkowy i egzamin wynikajacy z odwolania ze względów proceduralnych reszta spokojnie w trakcie roku ...... Moim zdaniem: Nie zgodzić to się można z oceną przewidywaną- wtedy sprawdzajacy ( a to przed posiedzeniem klasyfikacyjnym) Bo zaburzone tu zupełnie wszystko: Jest wystawiona przewidywana- uczeń się ( jak rozumiem godzi) wystawiona klasyfikacyjna- i co? Wtedy się nie godzi???
Mętnawe to |
Fred | 24-05-2005 18:08:46 [#06] |
---|
Ważne terminy: (zgodnie z moim WSO) 06 czerwca - nauczyciele i wychowawcy wpisują w dzienniku lekcyjnym przewidywaną ocenę roczną z poszczególnych zajęć edukacyjnych oraz zachowania. Informują ustnie o tych ocenach nie później niż 06 czerwca. 07 czerwca - wychowawcy klas informują pisemnie rodziców o ww. ocenach za pośrednictwem ucznia. 08-09 czerwca - możliwość złożenia przez ucznia lub jego rodziców (opiekunów prawnych) do dyrektora szkoły podania: · w sprawie uzyskania wyższych niż przewidywane ocen rocznych z danych zajęć edukacyjnych i zachowania, · w sprawie wyznaczenia egzaminu klasyfikacyjnego w przypadku nieklasyfikowania. 13-17 czerwca - tryb uzyskania oceny wyższej niż przewidywana oraz ewentualne egzaminy klasyfikacyjne 24 czerwca - zakończenie roku szkolnego 2004/05 25.06 - 01.07 - Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić pisemne zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. 04-08 lipca - Sprawdzian w kontekście uzasadnionych zastrzeżeń 25-30 sierpnia - egzaminy poprawkowe |
beera | 24-05-2005 18:13:54 [#07] |
---|
no... Dokladnie- w wakacje dwa egzaminy ( ewentualnie)
- niezgodności proceduralne
- poprawki
:-) ( masz malo czasu od egzminów do wystawienia ocen klasyfikacyjnych? Bo chyba dopiero po egzaminach? czyli po 17? Czyli kiedy rp? 20? Nie wiem, czy się wyrobimy ze świadectwami, chociaż de facto mozna je pisać już wczesniej... ..... a w SP- jak to rozwiązaliście w klasachI-III?
dajecie przewidywaną ocenę rodzicom? |
Fred | 24-05-2005 18:18:05 [#08] |
---|
wyszło kolorowo, bo takie toto powiesiłem w szkolnej witrynie internetowej;-) |
Fred | 24-05-2005 18:19:50 [#09] |
---|
kurde uciekła mi rada klasyfikacyjna - 20 czerwca |
beera | 24-05-2005 19:33:54 [#10] |
---|
;-) kontrola jakości;-)) i zgadłam w dodatku :-) |
hania | 24-05-2005 20:01:13 [#11] |
---|
u mnie podobnie jak u Freda
tylko terminy nieco inne
bo przewidywane to podaliśmy właśnie miesiąc przed klasyfikacyjną, czyli 19- go maja ( zebranie z rodzicami było)
reszta - popieram w całej rozciągłości Asię - wynika to z rozp o ocenianiu....... |
beera | 24-05-2005 20:08:05 [#12] |
---|
a mnie to interesuje haniu czyli zróbmy ewaluację;-) Ja zrobiłam oceny przewidywane jak najbliżej ocen klasyfikacyjnych ( mam prawie idealnie jak Fred), żeby nie bylo żadnych problemów typu:
- wystawiona miesiąc wcześniej ocena przewidywana- 4,
w ciągu miesiąca uczeń nie uczy się i spada na 3- w ocenie klasyfikacyjnej. Rodzic dostaje szału, bo mialo być 4, nie podwyższał, a w efekcie jest 3 Czy podając przewidywaną ocenę i podając warunki jej PODWYŻSZENIA, możemywystawiajac ocenę klasyfikacyjną obniżyć przewidywaną??? Moim zdaniem w praktyce może tu być niezla kicha... I dalej mnie interesuję jak w I-III w SP się u was dzieje :-) |
Jacek W | 24-05-2005 20:16:18 [#13] |
---|
asia, w naszym statucie zapisaliśmy:
Przewidywana śródroczna lub roczna ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych stanowi odzwierciedlenie osiągnięć i postępów ucznia w dniu jej ustalania. W związku z tym śródroczna lub roczna ocena klasyfikacyjna może być w pewnych przypadkach niższa niż przewidywana, jeżeli uczeń przestał wypełniać wymagania na ocenę przewidywaną, a w szczególności: 1) nie czyni odpowiednich postępów w nauce, 2) nie odrabia zadań domowych, 3) opuszcza lekcje bez usprawiedliwienia. I podobnie z oceną zachowania. Rodzice ze statutem zapoznani, zastrzeżeń nie mieli. W październiku, jakby kto pytał :) |
beera | 24-05-2005 20:22:19 [#14] |
---|
no...bo ciekawe jak to w praktyce się zje... jednak przepisy są jakie są masz wystawić przewidywana i ustalić warunki jej podwyższenia. Robisz to na miesiąc przed wystawieniem oceny klasyfikacyjnej. Wystawiasz ocenę przewidywaną. Rodzic i uczeń zadowoleni- nie chca podwyższać W tzw. międzyczasie opuszcza się nam delikwent Rodzic nie bardzo wie, że taki proces się wlaśnie odbywa W efekcie uczeń nie tylko nie dostaje przewidywanej, ale nawet obnizona- ktorej już nie może podwyższyć... Dlatego przyblizylam przewidywane do klasyfikacyjnych- by uniknąć problemów tego właśnie typu... |
beera | 24-05-2005 20:23:08 [#15] |
---|
W październiku, jakby kto pytał :-))))))))))))) |
hania | 24-05-2005 21:01:46 [#16] |
---|
e tam, niższa... 19 maja, czyli po 9miesiącach nauki to ja co najwyżej przewiduję niższe, zaniżone
przynajmniej tak zrobiłam w tym roku...
uczeń nie musi występować drogą oficjalną o podwyższenie
zawsze tak było, że się starali podwyższać, zaliczać.... większość robi tak dalej
natomiast jak oceniam, że umie na cztery, to w ciągu miesiąca tej mojej matmy raczej nie przestanie na 4 umieć
przynajmniej taką mam nadzieję... :-))))
w ciągu tych kilku dni od wystawienia przewidywanych obserwuję wzmożoną uwagę, aktywność na lekcji, pilność itp....
no, "przewidziałam" 28 niedostatecznych - na 5 klas które uczę........... |
Małgosia | 24-05-2005 21:04:34 [#17] |
---|
??? Haniu! Aż tyle? Bój się Boga! Coś taka "przewidująca"? ;-))) |
for | 24-05-2005 21:19:08 [#18] |
---|
a mnie dalej nurtuje pytanie - czy taki delikwent, który odwoła się od oceny, i po egzaminie ocena ulegnie podwyższeniu a przecież to już będzie po radzie klasyfikacyjnej i najprawdopodobniej po wręczeniu świadectw otrzyma drugie, nowe świadectwo .... jeżeli poprawkowy egzamin to sprawa jasna bez świadectwa , dopiero po poprawce w sierpniu |
beera | 24-05-2005 21:28:52 [#19] |
---|
widzisz for Ustalmy sobie, ze ulec zmianie może TYLKO ocena w związku z realizacją par 17 rozporządzenia o ocenianiu. I jeśli tak, to my widzimy problem, a pani Zawisza z MENIS- nie. zadawlaiśmy jej na ten temat pytanie, oto odpowiedź: Uprzejmie wyjaśniam, że za organizację pracy szkoły odpowiada dyrektor, który ma ją tak zaplanować, aby mogły być spełnione zapisy § 17.
W przypadku konieczności wydania nowego świadectwa poprzednie należy anulować calośc tu: http://oskko.vulcan.pl/oskko/ponownieocenianie-02-2005.html |
Fred | 24-05-2005 21:31:41 [#20] |
---|
a jesli poprzednie zgubi, to należy wydać duplikat, następnie go anulować i dopiero wtedy wydać nowe. ;-))) |
Jacek W | 24-05-2005 23:32:39 [#21] |
---|
asia, #14: masz wystawić przewidywaną i ustalić warunki jej podwyższenia - zgoda. Ustalone. W paragrafie 81. Ale przecież przewidywana to nie jest ostateczna. W mojej szkole twórczo rozszerzyliśmy zapisy rozporządzenia, i oprócz warunków podwyższenia zapisaliśmy, kiedy (śród)roczna może być niższa od przewidywanej :) Rodzic nie bardzo wie, że taki proces się wlaśnie odbywa Na niewiedzących mamy paragraf 72. A na poważnie - takie ustalenia podjęliśmy właśnie po to, żeby nie było zaniżania "na wszelki wypadek" ocen przewidywanych. Bo wiemy doskonale, że jest pewna grupa uczniów, którzy - jak dostaną przewidywany dopuszczający - przestają pracować. Mamy jasno zapisane, że ostateczna może być niższa. Rodzic ma się interesować osiągnięciami pociechy nie tylko na wywiadówkach, ale non-stop. Jeśli tego nie robi - jego sprawa. Mamy jeszcze paragraf 76 ust. 3: Nieskorzystanie przez rodziców (prawnych opiekunów) z prawa do uzyskania informacji o przewidywanych ocenach śródrocznych i rocznych w sposób określony w ust. 1 i 2 nie nakłada na szkołę obowiązku informowania w innej formie. I jeszcze z #19: Ustalmy sobie, ze ulec zmianie może TYLKO ocena w związku z realizacją par 17 rozporządzenia o ocenianiu. Czyli robimy klasyfikację nie w dniu klasyfikacji, tylko na miesiąc przed dniem kalsyfikacji, tia? ;) A jak MENiS wymyśli przewidywaną przewidywaną, to będą dwa miesiące przed, a po kilku ministrach wystawiać przewidywane będziemy pod koniec września? No, chyba, że gaba na menisa... Gaba!!!! Kampania rusza!!! |
beera | 25-05-2005 08:13:39 [#22] |
---|
Jacek TO: Ustalmy sobie, ze ulec zmianie może TYLKO ocena w związku z realizacją par 17 rozporządzenia o ocenianiu. Czyli robimy klasyfikację nie w dniu klasyfikacji, tylko na miesiąc przed dniem kalsyfikacji, tia? ;) To moje w #19 było do Fora- i dotyczyło zmiany PODCZAS wakacji- zastosowałam skrót myślowy wynikający z przebiegu dyskusji- sorki Co do reszty- może być tak jak mowisz, ale mam wątpliwości:-) Ale podziwiam, ze twórczo ;-))) |
zaqa | 25-05-2005 11:14:16 [#23] |
---|
U mnie dokładnie to jest tak (wklejam kawałek zarządzenia:) Ustalam następujący harmonogram prac związanych z klasyfikacją śródroczną: 1. do 20 maja 2005r. - pisemne poinformowanie rodziców o grożących ocenach niedostatecznych z poszczególnych przedmiotów (odpowiedzialni wychowawcy klas), 2. do 3 czerwca 2005r. - ustalenie przewidywanych ocen końcoworocznych z poszczególnych przedmiotów oraz oceny z zachowania (odpowiedzialni wychowawcy klas oraz nauczyciele uczący poszczególnych przedmiotów) 3. 6 czerwca 2005r.- (od godz. 1630 do 1900) Dzień Otwartej Szkoły w Gimnazjum, spotkanie rodziców z wychowawcami klas, pisemne poinformowanie rodziców o przewidywanych ocenach z poszczególnych przedmiotów oraz ocenie z zachowania (odpowiedzialni wychowawcy klas). 4. do 10 czerwca 2005r. – składanie przez uczniów lub ich rodziców wniosków do dyrektora Gimnazjum o zmianę proponowanej oceny końcoworocznej z zajęć edukacyjnych lub zachowania. 5. 13, 14 czerwca 2005r. – analiza ewentualnych wniosków o zmianę proponowanej oceny z przedmiotu lub zachowania przez nauczyciela prowadzącego zajęcia edukacyjne lub wychowawcę, w zakresie spełnienia przez ucznia warunków określonych w procedurze odwołania określonej w Wewnątrzszkolnym Systemie Oceniania Gimnazjum. 6. 15, 16 czerwca 2005r. – sprawdzenie wiadomości przedmiotowych uczniów odwołujących się od proponowanej oceny, którzy spełnili warunki określone w WSO. Poinformowanie dyrektora o wyniku procedury odwoławczej. 7. do 16 czerwca 2005r. – zakończenie procedury uzyskiwania wyższych niż przewidywane końcoworocznych ocen klasyfikacyjnych. Wpisanie ocen z poszczególnych przedmiotów do dzienników zajęć lekcyjnych. Wychowawcy opracowują zestawienia i przygotowują materiały na posiedzenie Rady Pedagogicznej. 8. od 20 do 21 czerwca 2005r. - składanie wniosków o przeprowadzenie egzaminów sprawdzających, klasyfikacyjnych i poprawkowych, 9. 21 czerwca 2005r. - klasyfikacyjne posiedzenie Rady Pedagogicznej, ustalenie terminów egzaminów sprawdzających, klasyfikacyjnych i poprawkowych, 10. 27, 28 czerwca 2005r. – ewentualne egzaminy sprawdzające. 11. 30 czerwca 2005r. posiedzenie Rady Pedagogicznej podsumowujące rok szkolny 2004/2005. Na konferncji klasyfikacyjnej nie zatwierdza się wyników klasyfikacji uczniów, którzy złożyli wniosek o egzamin sprawdzający (i poprawkowy). Powołujemy wtedy komisję do przeprowadzenia egzaminu oraz wyznaczamy jego termin. Uczniowie ci nie otrzymują świadectwa w dniu 24 czerwca. Uchwałę w sprawie ich klasyfikacji podejmujemy na posiedzeniu podsumowyjącym po przedstawieniu przez przewodniczącego komisji wyniku egzaminu - u nas 30 czerwca i po tym terminie otrzymują swiadectwo. |
Grażyna | 30-05-2005 20:19:23 [#24] |
---|
nauczycielka spytała mnie dzisiaj jak ma wystawić ocenę końcoworoczną, czy z II okresu, czy analizując oceny z całego roku? Jakbyście jej odpowiedzieli? |
AnJa | 30-05-2005 20:22:45 [#25] |
---|
Z całego - nowe rozporządzenie o ocenianiu zupełnie zdyskredytowało ocenę śródroczną zostawiając jej funkcję klasyfikacyjną (szczątkową, bo bez konsekwencji) i informacyjną. |
beera | 30-05-2005 20:33:10 [#26] |
---|
uważam, ze to niezgodne z prawem: Na konferncji klasyfikacyjnej nie zatwierdza się wyników klasyfikacji uczniów, którzy złożyli wniosek o egzamin sprawdzający (i poprawkowy). Powołujemy wtedy komisję do przeprowadzenia egzaminu oraz wyznaczamy jego termin. Uczniowie ci nie otrzymują świadectwa w dniu 24 czerwca. Uchwałę w sprawie ich klasyfikacji podejmujemy na posiedzeniu podsumowyjącym po przedstawieniu przez przewodniczącego komisji wyniku egzaminu - u nas 30 czerwca i po tym terminie otrzymują swiadectwo. |
| |
beera | 30-05-2005 20:35:51 [#27] |
---|
oczywiście poprawkowy- w sierpniu odwołania od procedur- od 25 czerwca ale NA PEWNO nie mozna NIE dać świadectwa uczniowi, ktory chce podwyższenią oceny w normalnym trybie klasyfikacyjnym- opisanym w rozporządzeniu. Pomijam fakt, ze klasach programowo najwyższych taki sposób postępowania moglby się skończyć dla szkoły nieciekawie |
AnJa | 30-05-2005 20:40:55 [#28] |
---|
MIC
Przeczytałem to Asi :
uważam, ze to niezgodne z prawem
i zacząłem grzebać w Rozporządzeniu o ocenianiu, coby sprawdzić (#25)co się mi z ta oceną roczna pop...
Potem namlowałem odpowiedź - no, bez pointy.
A potem przeczytałem, o czy Asia pod tym nagłówkiem pisała (wklejała znaczy):-)))) |
beera | 30-05-2005 20:45:35 [#29] |
---|
:-)))) ale za to sobie poczytałeś cudne rozporządzonko;-)) |
zaqa | 03-06-2005 21:19:23 [#30] |
---|
asiu Jeżeli chodzi o niewydawanie świadectw uczniom, których egzaminy klasyfikacyjne sprawdzające i poprawkowe odbędą się w czasie wakacji, to nie wiem robię dobrze wydająć im swiadetwa później. Ale moim zdaniem zatwierdzenie wyników klasyfiacji jest zamknięciem pewnego etapu w edukacji. Żeby uczniowi wydać świadectwo, trzeba zatwierdzić jego wyniki klasyfikacji. Jeżeli zatwierdzimy wynik klasyfikacji oczywiście w formie uchwały, a później uczeń przystępuje do egzaminu i go zdaje, to co wtedy? Podejmuje się uchwałę o anulowaniu poprzedniej uchwały i głosuje się nad klasyfikacją jeszcze raz??. Co ze starym śwadectwem ucznia - będzie miał dwa? Może stare zwróci, a może nie? Ja mam prostą zasadę choć nie wiem teraz po twoim poście czy zgodną z prawem: - Jeżeli jest wyznaczony jest egzamin dla ucznia, nie klasyfikujemy go w normalnym trybie, przedłużamy termin klasyfikacji. Po egzaminie uchwalamy wyniki jego klasyfikacji z przedmiotu i wtedy dostaje świadectwo. Ale jak pisałem nie wiem czy mam rację. |
zgredek | 03-06-2005 21:26:20 [#31] |
---|
przed końcem roku podsumowujesz wyniki klasyfikacji i w uchwale w sprawie piszesz, że uczeń ......... ma ocenę niedostateczną z przedmiotu........ a dalej piszesz o egzaminach poprwkowych, że będzie np. zdawał świadectwa mu nie wydajesz, po egzaminach poprawkowych - rada klasyfikująca, promująca - w sierpniu i tam w uchwale piszesz, że promowany lub nie | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|