Forum OSKKO - wątek

TEMAT: stan nieczynny niby wszystko jasne ale..
strony: [ 1 ]
Iwona W24-05-2005 08:25:49   [#01]
mam nauczyciela który dostał pisemko o zgodę na zatrudnienie w niepełnym wymiarze - nauczyciel się nie zgodził na niepełen etat i napisał że prosi o przeniesienie w stan nieczynny - czy w takiej sytuacji wręczam też wypowiedzenie czy od razu informację o przeniesieniu w stan nieczynny? wydaje mi się że to drugie... oczywiście z adnotacją że po 6 miesiącach stosunek pracy zostanie rozwiązany. proszę pomóżcie bo sama już nie wiem...
rzewa24-05-2005 08:31:52   [#02]

tak, ale

z adnotacją że po 6 miesiącach pozostawania w stanie nieczynnym stosunek pracy wygaśnie!
Iwona W24-05-2005 08:41:15   [#03]

oj rzewa.....

na Ciebie to zawsze można liczyć... dziękuję...
yerry24-05-2005 08:45:37   [#04]
Ja zrobiłem tak:Kiedy odmówiła ograniczenia!!!

Na podstawie art. 20 ust.1 pkt. 2 i ust.3  Ustawy z dnia 26 stycznia 1982 roku  Karta Nauczyciela Dz.U. z 2003 nr 118 poz. 1112 z późn. zm.    rozwiązuję z Panią stosunek pracy z dniem 31 sierpnia 2005r za trzymiesięcznym wypowiedzeniem.

Przyczyną rozwiązania  umowy o pracę są zmiany organizacyjne
w placówce w roku szkolnym 2005/2006 polegające na zmniejszeniu ilości oddziałów z 25 do 22, a konsekwencją tego będzie zmniejszenie liczby godzin języka polskiego  ze 119 do 105, co uniemożliwia zatrudnienie Pani w pełnym wymiarze czasu pracy.

Jednocześnie informuję, że przysługuje Pani zgodnie z art.20 ust.1 pkt.2 i 5c w/w Ustawy prawo złożenia w terminie 30 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma wniosku o przeniesienie w trwający 6 – miesięcy stan nieczynny.

Jeżeli w w/w terminie złoży Pani wniosek o przeniesienie w stan nieczynny, wypowiedzenie stosunku pracy stanie się nieskuteczne.

Natomiast w przypadku nie złożenia wniosku dojdzie do rozwiązania stosunku pracy i zostanie Pani wypłacona zgodnie z art.20 ust.2 Ustawy Karta Nauczyciela odprawa w wysokości 6 – miesięcznego wynagrodzenia miesięcznego, naliczonego w dniu rozwiązania stosunku pracy.

Informuję, że w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma przysługuje Pani prawo do wniesienia odwołania do Sądu Rejonowego Wydział Pracy w........Po 6 miesiącach umowa wygaśnie.

Iwona W24-05-2005 09:06:02   [#05]

yerry..

to jest oczywiste to, co piszesz - jeśli n-l nie wyrazi zgody na niepełen etat - ja też tak do tej pory robiłam że wręczałam wypowiedzenie z możliwością przejścia w stan nieczynny - ale tu chodzi o to - że nauczyciel informując że nie zgadza się na niepełen etat napisał od razu że chce w stan nieczynny... w związku z tym zastanawiałam się głośno czy dawać to wypowiedzenie czy nie.. i rzewa odpisała w sposób taki że nie muszę... i o to mi chodziło:) pozdrawiam serdecznie

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]