Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Godziny ponadwymiarowe w tygodniu z dniem świątecznym |
Renia 59 | 23-05-2005 16:59:13 [#01] |
---|
Chciałabym się dowiedzieć, jak jest z płatnymi godzinami ponadwymiarowymi w tygodniach, kiedy przypada święto. Pracuję w przedszkolu, mój etat 25 godzin. W czwartek powinnam pracować 8 godzin, ale ze względu na święto, nie wypracowuję tych godzin. Koleżanka zachorowała, pracuję za nią wszystkie godziny, ale najpierw muszę odpracować 8 godzin, które mi przepadly w czwartek, a dopiero za resztę bedę miała zapłacone. Czy to jest zgodne z prawem? |
rzewa | 23-05-2005 17:39:52 [#02] |
---|
nie całkiem tak w regulaminach wynagradzania zwykle jest napisane, że płaci się tylko za efejtywnie przepracowane godziny ponadwymiarowe. Czyli jeśli masz godziny ponadwymiarowe, to w tym dniu nie zrealizujesz tych godzin i nie ma za nie wypłaty. Ale za godziny etatowe należy się jak najbardziej. Różnice mogą być pomiędzy OP w sposobie rozliczania tych przepracowanych godzin ponadwymiarowych. Zasadniczo są dwa sposoby: 1. rozliczenia dzienne: etat to 25 godz/tyg - godzin etatowych dziennie jest 5. N-l ma 8 godzin ponadwymiarowych, w dniu światecznym ma 8 godz, zatem w tym dniu nie wypracował 8-5=4 godz. ponadwymiarowych czyli za ten tydzień otrzyma wynagrodzenie tylko za 4 godziny (8-4=4) lub może te godziny "wypracować" w postaci zastępstw, bo za zastępstawa płaci się tak samo jak za ponadwymiarowe. 2. rozliczenie tygodniowe: n-l ma 33 godziny w tygodniu - etat (25/25) i 8 godzin, w jednym dniu tygodnia jest święto a w planie tego dnia n-l ma 8 godzin. Wobec tego w tym tygodniu (ze świętem) przepracuje tylko 25 godzin, a nie tak jak w każdym innym 33 - czyli nie otrzyma wynagrodzenia za żadną godzinę ponadwymiarową - aby je otrzymać musi mieć tyle samo godzin zastępstw. Ale jeśli n-l nie ma godzin ponadwymiarowych, to święto wypadające w tygodniu nie ma wpływu na jego wynagrodzenie, gdyż zgodnie z kodeksem pracy obniża się normę czasu pracy tego tygodnia. Wlaśnie dlatego zresztą, 2 sposób rozliczania godzin jest w kolizji z ta zasadą i jako taki powinien nie byc stosowany - ale na to trzeba zwrócić uwagę w momencie uchwalania regulaminów wynagradzania - to sprawa typowo dla zz-tów. |
Macia | 23-05-2005 22:06:10 [#03] |
---|
Reniu wydaje mi sie że nie musisz nic wypracowywać ze swoich godzin. Te które pracujesz za kolezankę to sa godziny doraxnych zastępstw i tyle ile ich przepracujesz za tyle powinnas mieć zapłacone. Przecież inni też maja święto i jesli maja tylko gołe etaty bez zadnych doraxnych zastepstw to przecież nikt im nie potrąca za świeto z poborów. Dlaczego ty miałabys być pokrzywdzona. Idąc za twoim wyjaśnieniem jesli zastepowałabys koleżankę te 8 godzin to nie miałabys zapłacone za zadna godzinę a przeciez pracowałaś wiecej niż inni.
rzewa jak to policzyłaś 8-5=4 godz. |
Ajcila | 23-05-2005 22:10:49 [#04] |
---|
U nas przelicznik jest taki: Liczba wypracowanych w tygodniu godzin np. 30 - /obowiązkowa liczba godzin czyli 25 - dni nieobecne czyli 1 x średnia czyli 5/= 30 - 20 = 10 I wtedy za 10 godzin masz płatne. Licząc w ten sposób zyskuje się albo traci:-) |
rzewa | 23-05-2005 22:36:36 [#05] |
---|
maciu, pomyliłam się bo zmieniałam przykładową liczbę ponadwymiarówek :-) Oczywiście powinno być: 8-5=3 i n-l otrzyma wynagrdzenie za ten tydzień tylko za 5 godzin ponadwym. (8-3=5) Alicja, nie rozumiem twojego obliczenia i nie chodzi o arytmetykę - nie rozumiem zasady. |
Renia 59 | 24-05-2005 16:29:54 [#06] |
---|
Ja przejęzyczyłam się, chodzi o godziny zastępst, u nas mówimy ponadwymiarowe. W czwartek mam 8 godzin etatowych, które mi przepadają, gdyż jest święto. U nas twierdzą, że nie ważne, że ktoś inny nie wypracował swoich godzin, zapłacą tylko wtedy za te, które są ponad etat. np. w tygodniu ze świętem przepracowałam 17 godzin etatowych z 25godzin etatowych i za koleżankę mam 15 godzin zastępstwa. Zapłacą mi za (15 - 8 godz., których nie przepracowałam w czwartek) =7 godz. zastępstw, a nie za 15. Nie chce mi się wierzyc, że takie jest prawo, poza tym, nikt nie chce wziąć godzin w takim tygodniu. Gdzie znaleźć przepisy, które mówią o takim wlaśnie naliczaniu godzin zastępstw. |
Ajcila | 24-05-2005 16:34:31 [#07] |
---|
Zasada jest taka że najpierw mamy obliczyć naszą średnią tygodniową i tak np. W przedszkolu mamy 25 godzin u dzieci młodszych lub 22 u 6-cio latków W związku z tym średnio pracujemy 5 godzin lub 4,5 godz. Jeśli nauczyciel przepracuje godzin dydaktycznych w tygodniu w którym było święto np. 30 to odejmuje mu się za ten jeden dzień świąteczny średnią czyli 5 godz. lub 4,5 Dlatego czasem ma godizny gdy jest święto a czasem ich nie ma Taką otrzymaliśmy z OP wyliczankę i się stosować musimy |
rzewa | 24-05-2005 19:10:28 [#08] |
---|
reniu, powinno być tak: w tygodniu, w którym jest święto pracuje się nie 5 dni a 4 zatem należy obniżyć normę czasu pracy. W takim tygodniu powinnaś przepracować nie 25 godzin (jak w normalnym), a 20 godzin. Przepracowałaś 17, więc może Ci dyrektor zlecić "odpracowanie" jeszcze 3 godzin, ale nie ośmiu! I to odpracowanie powinno nastąpić w bieżącym okresie rozliczeniowym - w bieżącym miesiącu kalendarzowym. Jak się rozpocznie nowy miesiąc kalendarzowy, to już nie można tego od Ciebie zymagać. Podstawa: KP § 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Jeżeli jednak w tygodniu obejmującym siedem dni od poniedziałku do niedzieli, wystąpią dwa święta w inne dni niż niedziela, obniżenie wymiaru czasu pracy o 8 godzin następuje tylko z tytułu jednego z tych świąt. Dla Ciebie tygodniowy wymiar czasu pracy to 25 godzin dydaktycznych (KN), zatem wymiar dzienny to 5 godzin dydaktycznych, czyli w przytoczony przepis należy odnieść do Ciebie proporcjonalnie i Twój wymiar czasu pracy obniżyć o 5 godzin. |
Ajcila | 24-05-2005 21:09:30 [#09] |
---|
rzewa Moja wyliczanka to własnie to o czy Ty piszesz:-))) powinno być tak: w tygodniu, w którym jest święto pracuje się nie 5 dni a 4 zatem należy obniżyć normę czasu pracy. W takim tygodniu powinnaś przepracować nie 25 godzin (jak w normalnym), a 20 godzin Wg mojej wyliczanki powinni Reni zapłacić za 12 godzin |
fredi | 24-05-2005 21:19:41 [#10] |
---|
a co robicie z pracą w wolne soboty ? |
Ajcila | 24-05-2005 21:21:24 [#11] |
---|
fredi A soboty pracujące to jak spędzasz:-) |
for | 24-05-2005 21:22:44 [#12] |
---|
u nas płacą za 4 godziny , nie wiem dlaczego akurat tak , ale i tak są wszyscy zadowoleni |
fredi | 24-05-2005 21:23:39 [#13] |
---|
tak jak wolne
pytam o to czy dajecie wolny dzień nlom |
Ajcila | 24-05-2005 21:25:17 [#14] |
---|
Zapewne chodzi Ci o świeto w sobotę:-) Ja z przedszkola nic nie dajemy |
fredi | 24-05-2005 21:29:54 [#15] |
---|
nie
np. wycieczka w sobotę |
Ajcila | 24-05-2005 21:36:21 [#16] |
---|
A wycieczka:-))) My tam w sobotę na wycieczki nie jeździmy więc problemu nie ma:-) Choć ostatnio organizowałam Konkurs piosenki w sobotę i wszyscy byli w pracy |
Ajcila | 24-05-2005 21:37:33 [#17] |
---|
A wycieczkę:-) My tam wycieczek w sobotę nie organizujemy więc problemu nie ma:-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|