Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
NI - problem ekonomiczny |
agabu | 20-05-2005 11:38:12 [#01] |
---|
Uczeń ma orzeczenie o NI. Dyrektor je organizuje w porozumieniu z OP. KO i OP zatwierdzają aneks z dodatkowymi godzinami. Wszystko jasne, działamy, ale... w piśmie OP widnieje informacja: "jednocześnie informuję, że w związku z trudną sytuacją finansową gminy brak jest możliwości zwiększenia budżetu szkoły." I co, waszym zdaniem, powinien czynić dyrektor, jeżeli nie jest w stanie, przy okrojonym do niemożliwości planie finansowym, mieć tych pieniędzy? To już nie jest kwestia, z czego zrezygnować, żeby zapłacić za NI. Wszystkie pieniądze wpływające do kasy szkoły z OP idą na wynagrodzenia, szkoła jest utrzymywana (gaz, prąd, woda, itp.) z rachunku dochodów własnych, których zwiększyć już się nie da. Rozpacz czarna... |
rzewa | 20-05-2005 12:07:00 [#02] |
---|
agabu, trzeba uświadomić OP, że to jego problem i nic nie pomoże przerzucanie go na dyrektora szkoły - tak i tak zapłaci OP. Dyrektor nie może wziąć kredytu, a OP może, może też wystąpić do MENiS o te pieniądze (powinien z rezerwy dostać zwłaszcza w roku wyborów) A klauzula zawarta w piśmie nie ma żadnej mocy prawnej, podobnie jak zawarcie w umowie o pracę klauzuli o 3 dniowym okresie wypowiedzenia.. |
nn | 20-05-2005 12:42:18 [#03] |
---|
jeżeli OP... nie zwiększy liczby godzin wynikających z orzeczenia poradni oraz wniosku (aneksu) do projektu organizacyjnego szkoły, dyrektor szkoły nie może wydać stosownej decyzji uruchamiającej nauczanie indywidualne dla tegoz ucznia. Tak czy inaczej, OP pod koniec września może sporządzić wniosek o zwiększenie subwencji oświatowej dla nauczania indywidualnego. Ja tak robię. pozdrawiam. Roman |
agabu | 20-05-2005 12:50:36 [#04] |
---|
Rzewa Dzięki, że się odezwałaś. Ja wiem to wszystko. Wiem też, że szkoła to nie mój prywatny folwark, i jezeli OP nakłada na nią zadania musi je sfinansować, a także to, że jeżeli będę siedzieć cicho, to rzeczywiscie stanie się to wyłacznie moim problemem. Chodzi mi o to właśnie, jak postąpić dyplomatycznie, bo wiem też na pewno, że gdyby gmina miała kasę to sprawy by nie było. Już podjęłam działnia z pełnym zrozumieniem OP. Oni też muszą mieć "podkładki". Ulżyło mi, że się wygadałam. Problem polega również na tym, że gmina i my jedziemy na jednym wózku: zwiększone zadania - zmniejszone środki. Rozpacz czarna, bo generalnie kasa na oświatę to system zżerający środki "po drodze" zanim dotrą do szkoły. To dobre nawiązanie do wątku o akredytacji, nie sądzisz? Jeżeli nie zmieni się systemu organizacji (prawo, instytucje, sposób finansowania), zmiana jedynie form nadzoru jest bez sensu. |
agabu | 20-05-2005 12:54:37 [#05] |
---|
Romanie Dla ścisłości. OP się zgadza na zwiększenie liczby godzin (bo nie może inaczej), ale bez środków. Sprawa wynikła teraz i wrzesień nie ma nic do rzeczy. A koszty spore, bo to uczeń niepełnosprawny, więc dodatki itp. |
nn | 20-05-2005 13:11:31 [#06] |
---|
jasne.. Jeżeli OP wyraził zgodę na zwiększenie liczby godzin, to je realizuj. Pod koniec roku budżetowego złożysz stosowne wyjaśnienie dlaczego zabrakło.. I wszystko z Twojej strony. |
agabu | 20-05-2005 13:53:24 [#07] |
---|
Jest gorzej Już nie ma kasy. Dlatego marudzę. Gdybym miała czas na jej wydobycie... |
Konto zapomniane | 23-05-2005 11:47:07 [#08] |
---|
Prośba o procedurę kontroli wydatków dot. rozmów telefonicznych Mam prośbę dotyczącą procedury kontroli wydatków z tytułu rozmów telefonicznych.Jeżeli Ktoś ma i może udostępnić to bardzo proszę. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|