Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zatrudnienie kontraktowego |
Golka24 | 19-05-2005 11:20:47 [#01] |
---|
Z powodu zmniejszenia ilości godzin od 1 wrzesnia br, nauczycielowi kontraktowemu pod koniec maja zostanie wręczone wypowiedzenie umowy o pracę. Czy takiemu nauczycielowi należy się jakakolwiek odprawa? A jednocześnie ponieważ inna nauczycielka ( tego samego przedmiotu, co ta zwalniana ) od 1 września idzie na urlop dla poratowania zdrowia ( w terminie od 01.09.05 - 31.08.06 ), chcemy na ten okres podpisać umowę na zastępstwo właśnie z tą zwalnianą. Czy to jest prawidłowe i czy możemy z nią podpisać umowę na zastępstwo? |
beera | 19-05-2005 11:28:10 [#02] |
---|
Marek wkleił w wątku niżej: 2. Nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie mianowania, z którym rozwiązano stosunek pracy z przyczyn określonych w ust. 1, przysługuje odprawa w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia zasadniczego. Nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie umowy o pracę, z którym rozwiązano stosunek pracy z przyczyn określonych w ust. 1, przysługują świadczenia określone w przepisach o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. ... Czyli o ile pamietam 2-miesieczna odprawa. (Ustawa z dn. 13 marca 2003r. o szczegolnych zasadach... Dz. U. Nr 90, poz. 844). Marek ... a zatrudnić możecie- jak najbardziej |
Golka24 | 19-05-2005 11:39:58 [#03] |
---|
Asiu, ale ja pytam o kontraktowego, a nie o mianowanego :) Czy kontraktowemu też należy się jakaś odprawa, skoro zwalniamy go 31 sierpnia, ale zaraz od 1 września ponownie u nas pracuje? |
cynamonowa | 19-05-2005 11:46:52 [#04] |
---|
Też mam podobny dylemat. Mój kontraktowy będzie miał 21 godzin do połowy grudnia . W grudniu wraca z urlopu wych. nauczycielka mianowana. Kontraktowanemu, z umową na cza nieokreślony ( to nie ja podpisałam taką umowę , to poprzedni dyrektor) zostanie 10 godzin. Czy jemu też należy się 2-miesięczna odprawa, a jeśli tak to kiedy należy ją wypłacić? Teraz czy w grudniu? |
rzewa | 19-05-2005 12:10:45 [#05] |
---|
golka24 odprawa należy się oraz stan nieczynny - to co zostało wklejone dotyczy każdego n-la zatrudnionego na czas nieokreślony (kontraktowego, mianowanego, dyplomowanego). Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania (mianowany, dyplomowany) otrzymuje 6-miesięczna odprawę, a nauczyciel kontraktowy otrzymuje 1, 2 lub 3-miesięczna odprawę w zależności od stażu pracy u Ciebie. To że masz zamiar zatrudnić go zaraz na zastępstwo (czyli na czas zamknięty) nie zmienia faktu, że odprawa należy mu się. viola: Twój n-l kontraktowy jest zatrudniony prawidłowo, na czas nieokreślony, ale z arkusza organizacyjnego wynika, że nie będzie w przyszłym roku dla niego godzin (piszesz, że będzie tylko 10). Wobec tego robisz tak: zwalniasz go z 20 art KN, płacisz nalezna odprawe lub na jego wniosek przechodzi on w stan nieczynny i podpisujesz z nim nową umowe o pracę. I teraz, jeśli skorzysta ze stanu nieczynnego podpisujesz z nim umowę o pracę na 10 godzin na czas zaknięty do końca lutego (końca stanu nieczynnego), która potem możesz oczywiście przedłużyć i druga umowę na zastępstwo za nieobecnego n-la (może to tez być czasowy aneks do pierwszej umowy. Jeśli nie skorzysta ze stanu nieczynnego to różnica jest jedynie taka, że umowa podpisana 1 września (ta na 10 godzin) musi byc na czas nieokreślony. |
beera | 19-05-2005 12:16:13 [#06] |
---|
no... kontraktowy to na brązowo dotyczy KONTRAKTOWEGO |
cynamonowa | 19-05-2005 14:11:01 [#08] |
---|
jeszcze do rzewy Rzewo a proszę powiedz jeszcze - czy może temu kontraktowemu zostać te 10 godzin, ale innemu nauczycielowi dać etat i jeszcze nadgodziny? Chyba zagmatwałam. Chodzi mi o to, że temu kontraktowemu mogę zostawić tylko 10 godzin a innemu ( bardzo dobremu matematykowi) dać etat + 6 nadgodzin? |
rzewa | 19-05-2005 14:25:30 [#09] |
---|
nie masz dla niego etatu, to wypowiadasz umowę z art 20 KN. Zostaje wtedy jakaś resztówka na vacacie (nie może zostać etat, bo to znaczy, że zwolniłaś nieprawidłowo) i tą część statu możesz dać komu zechcesz - to twoja sprawa: może być temu co go zwolniłaś z całego etatu, może być zupełnie innemu (nowemu), może być tym co zostali w postaci godz. ponadwymiarowych. |
cynamonowa | 19-05-2005 14:33:00 [#10] |
---|
rzewo, powiem szczerze, zależy mi aby tego nauczyciela zwolnić. Ale wiem, że teoretycznie gdybym kilku nauczycielom zabrała nadgodziny to do ych 10 godzin uzbierałabym etat. Mogę jednak trwać przy swoim? |
DYREK | 19-05-2005 15:26:27 [#11] |
---|
Jeżeli się odwoła do Sądu Pracy i wykaże, że z nadgodzin innych nauczycieli jest etat zgodny z jego kwalifikacjami to wróci do pracy. |
cynamonowa | 19-05-2005 16:44:48 [#12] |
---|
To sie troszkę zasmuciłam. Będę musiała w III gimnazjum zabrać innym nauczycielom matematykę i dać temu kontraktowemu. Nie mogę dać mu 8 godzin w klasach I bo za rok i tak zabraknie godzin a wtedy po roku znów trzeba im będzie zmienić nauczyciela. Poradźcie co moge zrobić. Facet nie nadaje się do pracy w szkole, uczy matematyki, za moment wejdą Mu na głowe jak w Toruniu. Czy jest jakiś sposób jak to ugryźć? |
rzewa | 19-05-2005 16:59:45 [#13] |
---|
zmień plan nauczania w klasach pierwszych Daj mniej tej matematyki klasom pierwszym, tak by mu choć godziny brakowało do etatu i go zwolnij. A braki matematyki w klasach pierwszych nadrobisz w następnym roku, gdy będą już drugimi klasami. I w dalszych rocznikach wrócisz do dawnego planu nauczania. Lub zwolnij go po prostu z art 27 KN, bez odprawy, podajac jako uzasadnienie, to że sobie z uczniami nie radzi i pracuje na niższym pozimie niż jest u ciebie wymagany. Kontraktowego jest zdecydowanie łatwiej zwolnić - w przypadku mianowanego nie ma mowy o takim powodzie zwolnienia. A jeśli mu sie nie będzie podobało, to możesz zaproponować mu rozwiązanie stosunku pracy za porozumieniem stron. |
Gaba | 19-05-2005 17:27:06 [#14] |
---|
oceń go najsłabiej z grupy wszytskich matematyków i zwolnij w trybie art 27, to naprawdę skutkuje, zwalniałam już dwóch kontraktowych w ten sposób. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|