Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zatrudnienie przez mianowanie
strony: [ 1 ]
Rafik3116-05-2005 20:12:43   [#01]

art.10 KN

Drodzy forumowicze

Od lipca 2004 uzyskałem stopień nauczyciela mianowanego. Zgodnie z art.10 KN "Stosunek pracy z nauczycielem nawiązuje się w szkole na podstawie umowy o pracę lub mianowania, z zastrzeżeniem ust. 8."

Dnia 1 września wręczono mi umowę o pracę, w której napisane jest:

UMOWA O PRACĘ

zawarta w dniu 1.września 2004 r. między ....., a .....

na podstawie mianowania. Akt nadania Nr ....

itd.

Pytanie moje jest następujące: Czy jestem zatrudniony na podstawie mianowania bądź umowy o pracę?

Są, każdy z Państwa wie sytuacje, kiedy np. z przyczyn organizacyjnych dyrektor zatrudnia nauczyciela na podstawie umowy o pracę, a nie mianuje go.

Wątpliwość pojawiła się ponieważ, w miejsce na podstawie mianowania wpisuje się stopień awansu zawodowego, czyli podobną umowę dostaje według mnie nauczyciel kontraktowy, u którego widnieje po słowie na podstawie aktu nadania stopnia nauczyciela kontraktowego nr ....

Czy nie powinienem otrzymać zamiast umowy o pracę?:

AKT MIANOWANIA NAUCZYCIELA

...................................., dnia ........................

............(pieczęć szkoły)............

............(nr aktu)............

Pan(i) ..................(imię i nazwisko)..................

..................stopień awansu zawodowego..................

..................(adres)..................

AKT MIANOWANIA

Na podstawie art. 10 ust. 5, art. 11 i art. 14 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2003 r. Nr 118, poz. 1112, z późn. zm)

mianuję

Pana(ią) z dniem .................................... na stanowisko .................................... w ........................(nazwa i adres szkoły, placówki)......................... W czasie stosunku pracy przysługiwać będzie Panu(i) wynagrodzenie zasadnicze i dodatki w wysokości i na zasadach ustalonych w przepisach ustawy Karta Nauczyciela, rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 maja 2000 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, sposobu obliczania wysokości stawki wynagrodzenia zasadniczego za jedną godzinę przeliczeniową, wykazu stanowisk oraz dodatkowych zadań i zajęć uprawniających do dodatku funkcyjnego, ogólnych warunków przyznawania dodatku motywacyjnego, wykazu trudnych i uciążliwych warunków pracy stanowiących podstawę przyznania dodatku za warunki pracy oraz szczególnych przypadków zaliczania okresów zatrudnienia i innych okresów uprawniających do dodatku za wysługę lat (Dz. U. Nr 39, poz. 455)oraz regulaminu wynagradzania z dnia ........................ uchwalonego przez ....................................1),w tym:

- wynagrodzenie zasadnicze - ....................................,

- dodatek za wysługę lat - ....................................

- inne dodatki do wynagrodzenia - ....................................

Uprawnienia i obowiązki wynikające ze stosunku pracy określają przepisy powołanej wyżej ustawy i aktów wykonawczych, a w zakresie nie uregulowanym tymi przepisami – postanowienia Kodeksu pracy.

Mianowanie wygasa, jeżeli nie przystąpi Pan(i) do pracy w dniu ........................ i nie usprawiedliwi w ciągu 7 dni swojego nieprzystąpienia do pracy.

..................(podpis i pieczątka dyrektora szkoły)..................

Będę wdzięczny za odpowiedź Państwa, specjalistów.

rzewa16-05-2005 20:18:13   [#02]

powinieneś otrzymać podobne pismo,

do tego, które wkleiłeś (art 13 KN), ale art 14 KN zrównuje co do obowiązkowych treści umowę o pracę z aktem mianowania, zatem to co masz wystarczy.

Zatrudnienie na podstawie mianowania jest zatrudnieniem na umowę o pracę na czas niokreślony n-la mianowanego (lub dyplomowanego) w pełnym wymiarze.

Po prostu akt mianowania = umowa o pracę na czas nieokreślony w pełnym wymiarze nla posiadającego co najmniej stopień n-la mianowanego

Rafik3116-05-2005 20:22:49   [#03]

Czyli nie muszę męczyć dyrektora o ten akt mianowania? Ale powiedz Rzewo, jak wygląda w takim razie umowa nauczyciela, który jest mianowany (stopień awansu), a stosunku pracy nie można nawiązać na podstawie aktu mianowania?

Czy mam więc spać spokojnie?

Leszek16-05-2005 20:23:19   [#04]

masz Rafiku zatrudnienie poprzez mianowanie (choć na nieco innym wzorze - pewne rzeczy schowałeś jako "itd."

pozdrawiam

Rafik3116-05-2005 20:25:12   [#05]

Wiem, że schowałem, zgadzam się z tobą i biegnę jutro do dyrka przeprosić o zamieszanie? Ale po cóż więc ten akt mianowania? Czyż nie lepiej byłoby mi go dać, i wtedy dyrka miałaby ze mną spokój?

Dziękuję wszystkim za odpowiedź na moje wątpliwości

zgredek16-05-2005 20:28:11   [#06]

e, tam wszystkim;-)

rzewie i Leszkowi:-)

Rafik3116-05-2005 20:32:33   [#07]

Oj Zgredku, tobie także.

Choć dalej się zastanawiam, czy mam męczyć dyrka o ten akt, gdyż rzewa na początku napisała, że powinienem go otrzymać od dyrka

zgredek16-05-2005 20:34:03   [#08]

mi to niby za co?

podniosę przy okazji wątek - odpowiedzą!

Rafik3116-05-2005 20:34:47   [#09]
No to tak przez grzeczność
rzewa16-05-2005 20:35:45   [#10]

nie bądź taki drobiazgowy

Treść jest ważna - ważne by wynikało jasno z paióru, że masz zatrudnienie na podstawie mianowania i wynika...

A że nie ma słowa "akt"? To przecież nieistotne, zwłaszcza że nie ma ministerialnego wzoru.

:-)

zgredek16-05-2005 20:37:00   [#11]

:-)))))))))

a co - Ewa czyta - to odpowie

bo właśnie widać, że jest:-)

to do góry - hop!

zgredek16-05-2005 20:37:46   [#12]
nie mówiłam?
Rafik3116-05-2005 20:37:59   [#13]

Dobrze, Rzewo nie czepiam się, jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, śpię spokojnie

Rafik3116-05-2005 20:39:17   [#14]
Zgredku, Rzewa ma wiele innych spraw, koniec z podnoszeniem, wiem, że mogę spać spokojnie
Leszek16-05-2005 21:42:45   [#15]

Akt to Ty już Rafiku masz - awansu zawodowego...

i wystarczy aktów...

pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]