Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Do czego ma kwalifikacje |
Kasia66 | 12-05-2005 08:20:19 [#01] |
---|
dziewczyna, mgr nauczania początkowego, która ukończyła studia podyplomowe kwalifikacyjne (tak napisane na świadectwie) w zakresie pedagogiki korekcyjno-kompensacyjnej? Jest tam korekta wad postawy- 80 godz., metodyka zajęć korekcyjno-konpensacyjnych- 80 godz., socjoterapia- 70 godz. .... Do tej pory prowadziła gimn. korekcyjną w kl. I-III, ale w takim razie tak samo może prowadzić zaj. kor- kompensacyjne w kl. I-III, czyż nie? MOże ktoś nam pomoże, bo dziewczyna walczy ciągle o zartudnienie. |
Tomasz Osiński | 12-05-2005 08:44:13 [#02] |
---|
Mam dziewczynę, która po studiach uzyskała tytuł mgr pedagogiki korekcyjnej. Uprawnia ją to do prowadzenia zajęć korekcyjno-kompensacyjnych np. z grupa uczniow z orzeczona dysleksją, ogólnymi trudnościami w pisaniu i czytaniu itp.Dawniej nazywaliśmy to zajęciami reedukacyjnymi.Natomiast w zakresie jej magisterskich studiow nie było nic związanego z gimnastyką korekcyjną. |
słonko | 12-05-2005 10:03:01 [#03] |
---|
w takim razie do czego uprawnia świadectwo ukończenia studiów podyplomowych w zakresie zajęć korekcyjno-kompensacyjnych dla dzieci z zaburzeniami statyki ciała i obniżoną sprawnością fizyczną? W nazwach przedmiotów występują słowa wskazujące na gimnastykę k-k ( rozwój fizyczny, ćwiczenia korekcyjne, narząd ruchu...), a praktyka ( opisana jako "praktyka" ) została odbyta z dziećmi niepełnosprawnymi umysłowo. |
Kasia66 | 12-05-2005 10:05:35 [#04] |
---|
A czy można gdzieś znaleźć taki zapis, że w świetlicy to tylko po pedagogice opiekuńczo-wychowawczej, a nie np. po pedagogice? |
rzewa | 12-05-2005 11:16:41 [#05] |
---|
Nie można znaleźć takiego zapisu, bo go nie ma. Wszystko jest napisane w rozporządzeniu nt. kwalifikacji - zatem każdy n-l (osoba posiadająca przygotowanie pedagogiczne) może pracowaś w świetlicy. Pisaliśmy już sporo tu na ten temat - wykorzystaj szukaja. |
cynamonowa | 12-05-2005 11:52:38 [#06] |
---|
Zawsze z uwagą czytam posty rzewy. bardzo podoba mi się Jej stanowczośc w interpretowaniu niejasnych rozporządzeń czy kwestii. Czasem jednak życie układa sie nieco inaczej. U nas niestety wymagane jest aby osoba pracują w swietlicy miała ukończoną pedagogikę opiekuńczo-wychowawczą. Kuratorium nie przyjmuja argumentu, że każdy nauczyciel ma kwalifikacje do pracy w świetlicy. Rzewo, napisałaś kilka dni temu, że zrobiłam"bzdurę", że napisałam do kuratora pismo w sprawie aby wyraził zgodę na zatrudnienie w sp nauczycielki która uczy u mnie w gimnazjum biologii. Uargumentoewałaś to tym, że nie pisze się o taką zgodę jeżeli nauczyciel juz w szkole pracuje. Ale co powinna według Ciebie zgodzić gdy wizytatorka napisała na arkuszu - opiniuję negatywnie z powodu braku kwalifikacji do nauczania przyrody. Z drugiej strony jeśli w końcu dostałam od kuratora taką zgodę to wniosek z tego, że takową powinnam mieć. Wiem, że wszystko zależy od ludzi i od tego z kim sie współpracuje.Bardzo chciałabym aby życie było łatwiejsze, czyli takie jakie opisujesz, ale...nadzór to siła wyzsza. |
Kasia66 | 12-05-2005 12:38:12 [#07] |
---|
rzewa dzięki za pomoc. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|