Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Bardzo pilne-okres próbny-urlop
strony: [ 1 ]
L Olga11-05-2005 20:52:13   [#01]

Sprawa jest bardzo, bardzo pilna.

Zatrudniłam pracownika na okres próbny - są to cztery dni. W czasie tych dni rodzice wnieśli skargę na nauczyciela. Nie może on pracować u nas - oskarżenia są poważne. Nie będzie zawarcia umowy na czas określony. Nauczycielowi należy sie za te cztery dni wynagrodzenie, a jak to jest z urlopem? Należy mu wypłacić ekwiwalent za jeden dzień urlopu? Czy wcale mu się nie należy urlop?

A czy gdybym zatrudniłą tego nauczcyioela na okres próbny np 2 tygodnie to mogłabym zerwać tę umowę na podstawie oskarżeń rodziców?

Dodam oskarżeń poważnych jak dla mnie - stosowanie przemocy. Wiem że to brzmi absurdalnie, ale nauczyciel w ciągu dwu dni swojje rpacy tak pracował że mi własny na głowie stanęły dęba. Zbyt wielu rodziców mówi to samo:-(

beera11-05-2005 20:54:41   [#02]

???

nauczyciela zatrudnilaś na okres próbny???

Na jakiej podstawie prawnej?

L Olga11-05-2005 21:36:41   [#03]

na czas długotrwałej choroby innego nauczyciela

na takiej podstawie wg art 10 KN na umowe o pracę

beera11-05-2005 21:44:14   [#04]

czyli

na zastępstwo

czyli na czas okreslony

nie moglaś na probny.

W sądzie możesz mieć róznie.

Z n-lem mozna zawrzeć umowę na czas nieokreslony bądź okreslony ( w zastępstwie)

Tu MUSIAŁAŚ od razu na okreslony.

L Olga11-05-2005 22:09:55   [#05]

Asiu w takim razie wg Ciebie mogę zatrudnić na cztery dni, nazywając to na czas okreslony? Nadmienię iz chorobowe  osoby jest o kilka dni dłuzej, Moim celem było wypróbowanie tego nauczyciela - róznie to z nimi bywa. I niestety nie pomyliły mnie przeczucia.

Rycho11-05-2005 22:32:12   [#06]

hmm..

jeśli maiałaś jakieś złe przeczucia co do tego nauczyciela, to po jaka cholerę go zatrudniałaś?

Nie bardzo rozumiem pytania: mogę zatrudnić na cztery dni, nazywając to na czas okreslony?

Zatrudniłaś przecież tego człowieka chyba kilka dni temu. Tak przynajmniej rozumiem tą sytuację.

To zatrudniajć go coś mu przecież wtedy powiedziałaś. Np, że zatrudniasz go na zastępstwo, na czas choroby innego nauczyciela. Albo, ze zatrudniasz go na dwa tygodnie? (bo np na tyle jest L4). Wtedy została zawiązana pomiędzy wami umowa o pracę na czas określony (taki jak wtedy został podany). Nauczyciela nie mozna zatrudnić na jakikolwiek okres próbny. Wtedy też powinnaś dać mu na piśmie umowe o pracę, gdzie powinien mieć napisane na jakich warunkach ta umowa została zawarta.

KP, Art. 29. § 2. Umowę o pracę zawiera się na piśmie. Jeżeli umowa o pracę nie została zawarta z zachowaniem formy pisemnej, pracodawca powinien, najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez pracownika, potwierdzić pracownikowi na piśmie ustalenia co do rodzaju umowy oraz jej warunków.

Jeśli tego nie zrobiłaś umowa i tak jest ważna, i taka jak to opisałem.

No i najważniejsze. W tej chwili nie masz możliwości prawnej rozwiązania tej umowy (zakładając,że jest krótsza niż 6 miesięcy) przed datą do której została zawarta. 

I działania, które chcesz przeprowadzić nie mają niestety uzasadnienia prawnego.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]