Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Pomocy!! zniżka godzin dla związkowca.. |
Małysz | 11-05-2005 18:57:42 [#01] |
---|
Mam problem.. zresztą kto ich dziś nie ma? Nie potrafię odszukać na jakiej podstawie prawnej mój poprzednik dał zniżkę godzin dla prezesa związku.. gdzieś wyczytałam że taka zniżka przysługuje w przypadku oddziału związku zrzeszającego we własnym zakładzie (szkole?) 150 osób.. w całej gminie jest mniej węcej tyle ale we własnej szkole jest dużo mniej.. pomóżcie! Jutro może być za póżno!! (mam spotkanie z OP i muszę wiedzieć!) |
nn | 11-05-2005 20:59:47 [#02] |
---|
w ustawie... W ustawie o zawiązkach zawodowych. W przypadku ponad 150 członków jak piszesz występuje nie tyle zniżka godzin co płatny urlop bez świadczenia pracy. Czy tylu macie członków związku w szkole? Raczej wątpię. U mnie prezes oddziału (czyli miedzyzakładowej organizacji) ZNP dla ponad 200 członków korzysta z tego urlopu. Żaden inny członek zarządu oddziału czy ogniska nie ma zniżek. Nie wynika to z ustawy. |
bogna | 11-05-2005 21:25:13 [#03] |
---|
Ustawa z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych(Dz. U. z 2001 r. Nr 79, poz. 854 ze zm.)
Art. 31. 1. Prawo do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej przysługuje: 1) częściowo jednemu pracownikowi w miesięcznym wymiarze godzin równym liczbie członków zatrudnionych w zakładzie pracy, gdy ich liczba jest mniejsza od 150, 2) jednemu pracownikowi, gdy związek liczy od 150 do 500 członków zatrudnionych w zakładzie pracy, 3) dwóm pracownikom, gdy związek liczy od 501 do 1000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy, 4) trzem pracownikom, gdy związek liczy od 1001 do 2000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy, 5) kolejnemu pracownikowi za każdy rozpoczęty nowy tysiąc, gdy zakładowa organizacja związkowa liczy ponad 2000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy, 6) w niepełnym wymiarze godzin i wtedy może ono być udzielane większej liczbie pracowników, zgodnie z zasadami zawartymi w punktach poprzedzających. |
bogna | 11-05-2005 21:30:47 [#04] |
---|
i jeszcze
Rozp. RM z dnia 11 czerwca 1996 r. w sprawie trybu udzielania urlopu bezpłatnego i zwolnień od pracy pracownikom pełniącym z wyboru funkcje w związkach zawodowych oraz zakresu uprawnień przysługujących pracownikom w czasie urlopu bezpłatnego i zwolnień od pracy (Dz. U. Nr 71, poz. 336) § 4. 1. Pracodawca jest obowiązany, na wniosek zarządu zakładowej organizacji związkowej, zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie tej organizacji, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wykaże we wniosku, że zachodzą okoliczności uzasadniające udzielenie zwolnienia, o których mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych. 2. Wniosek zarządu zakładowej organizacji związkowej powinien zawierać: 1) wskazanie pracownika, któremu zwolnienie od pracy ma być udzielone, 2) wskazanie okoliczności uzasadniających udzielenie zwolnienia od pracy, 3) wskazanie, że zwolnienie od pracy ma być udzielone z zachowaniem prawa do wynagrodzenia albo bezpłatnie, 4) określenie wymiaru i okresu zwolnienia od pracy. § 5. 1. Zarząd zakładowej organizacji związkowej jest obowiązany poinformować pracodawcę o ustaniu okoliczności uprawniających pracownika do korzystania ze zwolnienia od pracy. 2. W razie ustania okoliczności, o których mowa w ust. 1, pracownik ma obowiązek przystąpienia do pracy. § 6. 1. Wynagrodzenie od pracodawcy, przysługujące pracownikowi w okresie zwolnienia od pracy, ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy. Przy obliczaniu tego wynagrodzenia dodatkowe wynagrodzenia za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia, trudnych, szczególnie uciążliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych uwzględnia się, jeżeli w czasie zwolnienia od pracy nie ustaje dotychczasowe narażenie pracownika na oddziaływanie takich warunków. 2. Wynagrodzenie ustala się ponownie w razie zmiany zasad wynagradzania ogółu pracowników lub grupy zawodowej, którymi pracownik byłby objęty, gdyby nie korzystał ze zwolnienia od pracy. § 7. Korzystanie przez pracownika ze zwolnienia od pracy w niepełnym wymiarze godzin nie pozbawia go tych uprawnień pracowniczych, które, zgodnie z przepisami prawa pracy, są uzależnione od wykonywania pracy w pełnym wymiarze czasu pracy. |
Małysz | 11-05-2005 22:25:21 [#05] |
---|
Dziękuję /#2/ Prezes naszego związku (międzyzakładowego) ma zniżkę godzin, przyznaną (???), ustaloną z niewiadomych mi przyczyn. Uczy 11 godzin tygodniowo. W naszej szkole w związku jest 11 nauczycieli, w całej gminie około 87.. Bogna - dziękuję za wskazówki.. teraz poczytam ze zrozumieniem.. .. To znaczy że ze względu na pełnienie funkcji związkowej we własnym zakładzie nie powinien mieć zwolnienia ze świadczenia pracy .. Ale jeżeli pełni dodatkowe funkcje w powiecie (??)..? to tak czy nie .. nie mam tej wiedzy.. |
zgredek | 11-05-2005 22:45:45 [#06] |
---|
o jaki fajny wątek;-) dzisiaj czytałam 15 razy zacytowany przez bognę w #3 art. 31 ustawy o zz-tach 6) w niepełnym wymiarze godzin i wtedy może ono być udzielane większej liczbie pracowników, zgodnie z zasadami zawartymi w punktach poprzedzających. przed 16 czytaniem wyszło mi, że: Prawo do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w niepełnym wymiarze godzin przysługuje: 2) dwóm pracownikom, gdy związek liczy od 150 do 500 członków zatrudnionych w zakładzie pracy, 3) trzem pracownikom, gdy związek liczy od 501 do 1000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy, 4) czterem pracownikom, gdy związek liczy od 1001 do 2000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy, -------------------------- ponieważ jest to dla mnie bardzo ważne - proszę o pomoc - odpowiedzcie, czy dobrze to interpretuję? --------------------------------------------------------------- zależy mi na odpowiedzi na pytanie: Ilu pracownikom przysługuje prawo do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w niepełnym wymiarze godzin, jeśli związek liczy od 150 - 500 pracowników? |
bogna | 11-05-2005 23:10:51 [#07] |
---|
trudne pytanie :-( ale chyba ilość jest (teoretycznie) nieograniczona, moze to być chyba też 3 pracowników (dla 150 - 500) |
zgredek | 11-05-2005 23:15:03 [#08] |
---|
Bogna - kurde - wazne to jest dla mnie przeogromnie a nijak nie mogę tego zrozumieć już następne 15 razy przeczytałam i nic - no kurka nic nie rozumiem!!!!!!! |
bogna | 11-05-2005 23:19:15 [#09] |
---|
bo to jest bardzo niezrozumiale napisane ;-( i ja - im dłużej czytam - tym więcej mam wątpliwości; ale chyba to należy rozumieć, że: 1 pracownik (dla 150-500) to oznacza 1 etat, czyli może być 3 pracowników i każdy z nich zwolnienie z 1/3 etatu |
bogna | 11-05-2005 23:21:14 [#10] |
---|
ale jeśli ten pracownik był zatrudniony w wymiarze 1,5 etatu? to co wtedy? |
zgredek | 11-05-2005 23:21:59 [#11] |
---|
to by mi pasowało nawet bo tak duzo ich nie mam - dwóch tylko 1,5 etatu mają razem i mam zamiar to zakończyć też mi wychodzi, że powinni mieć po 1/2 - jeśli dwóch albo jeden - cały |
zgredek | 11-05-2005 23:23:49 [#12] |
---|
to znaczy oni mają zwolnienie ze świadczenia pracy na 1,5 etatu -------------- natomiast do #10 to chyba nie ma znaczenia, bo ponad etat to ponadwymiarowe są i one nie powinny byc brane pod uwagę tak mi się wydaje |
bogna | 11-05-2005 23:29:03 [#14] |
---|
tylko tak się zastanawiam - jak wynagrodzenie takiego, który był zatrudniony na 1,5 etatu - i poszedł sobie do pracy zwiazkowej - jako 1 pracownik w pełnym wymiarze § 6. 1. Wynagrodzenie od pracodawcy, przysługujące pracownikowi w okresie zwolnienia od pracy, ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy. |
bogna | 11-05-2005 23:30:49 [#15] |
---|
a jeśli był zatrudniony na 1,5 etatu i poszedł jak pół pracownika do związku - to jak będzie wyglądało jego wynagrodzenie? |
zgredek | 11-05-2005 23:31:11 [#16] |
---|
tak - średnia urlopowa, czyli najbardziej opłaca się im iść z 1,5 etatu |
zgredek | 11-05-2005 23:33:06 [#17] |
---|
i wiesz, że mogą mieć ponadwymiarowe, jeśli są na zniżce 1/2 bo oni nie maja zniżki z KN, tylko z tego w #4: § 7. Korzystanie przez pracownika ze zwolnienia od pracy w niepełnym wymiarze godzin nie pozbawia go tych uprawnień pracowniczych, które, zgodnie z przepisami prawa pracy, są uzależnione od wykonywania pracy w pełnym wymiarze czasu pracy. |
bogna | 11-05-2005 23:35:42 [#18] |
---|
czyli mogą mieć tak: 1/ 2 etatu - zniżka związkowa - jako pół pracownika oddelegowanego do ZZtów 1/2 etatu normalne 1/2 etatu - ponadwymiarowe tak??????? |
zgredek | 11-05-2005 23:38:46 [#19] |
---|
tak |
zgredek | 11-05-2005 23:43:44 [#20] |
---|
i jeszcze mogą pracować w 5 innych szkołach i mieć pretensje, że nie dostają dodatku motywacyjnego i dofinansowania do "zarządzania" i pokrycia delegacji, gdy dyrektor ich nie delegował i likwidowania szkoły, bo maja inna koncepcję jej funkcjonowania |
zgredek | 11-05-2005 23:45:32 [#21] |
---|
do #17 - zniżkę mają z ustawy o zz-tach, a z rozporządzenia - przywileje | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|