Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Wiem, że nie sezon |
Jasiu | 11-05-2005 14:20:10 [#01] |
---|
ale potrzebuję rozporządzenia (informacji) na temat rozpoczęcia i zakończenia okresu grzewczego. O ile pamiętam, to mierzy się temperaturę przez trzy dni o określonej godzinie itd. ale nie wiem 1. jakie to rozporządzenie? 2. jaka ma być temperatura i gdzie mierzona (czy wewnątrz, czy na zewnątrz budynku)? 3. o której godzinie trzeba mierzyć? Jeśli ktoś wie to bardzo proszę pomocy!!!!!!!!!!! |
emeryt | 11-05-2005 14:34:21 [#02] |
---|
3 kolejne dni Gdzie przepis, nie pamiętam ale jest napisane,że jeżeli przez 3 kolejne dni o godz. 19.00 temperatura na zewnątrz jest poniżej 10 stopni to należy grzać. |
Magosia | 11-05-2005 14:57:51 [#03] |
---|
Nie wiem skąd, ale wiem że się nic już nie mierzy, to znaczy ja nie mierzę, jak zimno- to włączamy ogrzewanie, w tym roku , niestety już dwa razy. Mam olejowe,więc to szybko się robi. |
Wertykal | 11-05-2005 15:31:33 [#04] |
---|
Mierz w srodku a nie na zewnatrz. Magosia ma racje- ma byc cieplo. ;-)) Minimalną temperaturę powietrza w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach ustala § 17 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach ( Dz. U. z 2003, nr 6, poz. 69 ) : W pomieszczeniach, w których odbywają się zajęcia, zapewnia się temperaturę co najmniej 18°C.
Zgodnie z § 17 ust. 2 powołanego wyżej rozporządzenia jeżeli nie jest możliwe zapewnienie temperatury, o której mowa w ust. 1 ( to jest co najmniej 18 st. C. ), dyrektor zawiesza zajęcia na czas oznaczony, powiadamiając o tym organ prowadzący.
Marek |
DYREK | 11-05-2005 15:41:57 [#05] |
---|
"Nie obowiązuje już sezon grzewczy, zmora poprzedniego ustroju. Elektrociepłownie mogą grzać choćby cały rok. Wystarczy pismo od administratora lub właściciela budynku, by odkręcić zawory z ciepłem. " - z prasy. W szkole zgodnie z rozporządzeniem MENiS w sprawie bhp. i posiadanymi środkami (czytaj kasa ) |
Jasiu | 11-05-2005 21:50:58 [#06] |
---|
przepraszam, że nie napisałem. Problem z tym, że nie chodzi o grzanie w szkole, ale o dostarczanie energii cieplnej z kotłowni szkolnej do budynku mieszkalnego, a w związku z tym zatrudnienie palaczy sezonowych na dłuższy okres. Temperaturę w środku mieszkania mierzy się w budynkach mieszkalnych nowo oddawanych do użytku - chyba, że nie mam racji, a innych przepisów nie mogę znaleźć:-)) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|