Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zaczynamy egzamin z informatyki |
janzg | 11-05-2005 09:07:37 [#01] |
---|
Jak należy rozumieć ten tekst ? -------------------------------------- z PROCEDUR CKE str. 41 Niezwłocznie po egzaminie: 1. Jeśli jest to konieczne dla udokumentowania egzaminu, na wniosek przewodniczącego ZN, dokonuje wydruków plików wskazanych przez zdających. 2. Nagrywa na płytę CD–ROM jednorazowego zapisu wszystkie pliki ze wszystkich nośników WYNIKI przekazane członkom ZN przez poszczególnych zdających, kierując się zasadą, że wszystkie pliki jednego zdającego zapisane są w jednym katalogu (folderze) nazwanym PESELEM danego zdającego i przekazuje przewodniczącemu PZE. --------------------------- Pominę fakt, że na końcu przytoczonego fragmentu powinno być chyba "SZE", - w jakiej sytuacji należy uznać "konieczność" dokonania wydruków - dla udokumentowania egzaminu? - "opiekun" pracowni załóżmy, że nagrał na płytę CD WYNIKI i co ten przewodniczący PZE ma z nimi zrobić? |
Mariola | 11-05-2005 09:08:43 [#02] |
---|
Ale to jest procedura dla administratora szkolnej pracowni i dotyczy tylko części drugiej egzaminu |
Mariola | 11-05-2005 09:09:46 [#03] |
---|
I wszystko się w niej zgadza. Administrtator przekazuje to przewodniczącemu PZE, bo administrator musi być na dugiej części egzaminu |
janzg | 11-05-2005 09:16:44 [#04] |
---|
i co ten przewodniczący PZE ma z nimi zrobić? |
Mariola | 11-05-2005 09:19:33 [#05] |
---|
to samo co z arkuszami, na matematyce, angielskim czy polskim :-) Zapakować w kopertę i wysłać :-) |
JarTul | 11-05-2005 09:21:05 [#06] |
---|
Na maturze z informatyki mamy do czynienia z ZN oraz przewodniczącym ZN i zapewne o niego tutaj chodzi. Ja, jako administrator, przekażę płytę w ręce przewodniczącego ZN. |
JaLPtak | 11-05-2005 09:28:21 [#07] |
---|
Nie wysyłamy nigdzie płyty CD. Wysyłamy w kopercie z arkuszami II dyskietki z wynikami i danymi ( te, które przyszły). Oczywiście wyniki przegrane przez ucznia na dyskietkę przed zakończeniem części II). Dziś rano potwierdził nam to przedstawiciel OKE. |
JarTul | 11-05-2005 09:35:35 [#08] |
---|
A przed minutą przedstawiciel OKE we Wrocławiu w rozmowie telefonicznej powiedział, że płyta CD razem z arkuszami i dyskietkami ma zostać zapakowana do bezpiecznej koperty i przesłana do OKE. |
piobio | 11-05-2005 09:43:32 [#09] |
---|
Potwierdzam. Mnie powiedziano to samo. Płyta Cd do bezpiecznej + dyskietki i arkusz. |
janzg | 11-05-2005 10:18:54 [#10] |
---|
czyli w PROCEDURACH CKE w pkt. 2 na str. 41 powinien być skrót "ZN" a nie PZE |
JarTul | 11-05-2005 10:31:22 [#11] |
---|
janzg Moim zdaniem właśnie tak - ZN (zamiast PZE). |
Mariola | 11-05-2005 11:17:20 [#12] |
---|
moim także. |
Mariola | 11-05-2005 11:18:23 [#13] |
---|
u nas także wysyłamy płytę CD + dyskietki i arkusz |
JaLPtak | 11-05-2005 11:45:38 [#14] |
---|
U nas (OKE Łódź) też już zmieniono zdanie co do CD. Wysyłamy. |
Zola | 11-05-2005 13:03:37 [#15] |
---|
powiedziałabym za serialowym listonoszem "ale jaja" '-))) a jakie decyzje będa za godzinę |
Mariola | 11-05-2005 13:11:14 [#16] |
---|
za godzinę będzie już po wszystkim :-) Czyli decyzje będą już nieistotne ;-) |
dyrlo | 11-05-2005 13:42:04 [#17] |
---|
Na dyskietce się niemieści, nagrywamy na płyty |
Mariola | 11-05-2005 14:32:32 [#19] |
---|
na dyskietkę powinien nagrać uczeń , ale wcześniej spakować.
Na płycie ma być w folderze z peselem - rozpakowane. |
Jacek W | 11-05-2005 14:42:28 [#20] |
---|
A skąd wymóg spakowania plików na dyskietkę? |
Jacek W | 11-05-2005 14:45:03 [#21] |
---|
I jeszcze z procedur: pliki, które zdający oddaje do oceny na nośniku WYNIKI, nazywa dokładnie tak, jak polecono w treściach zadań lub zapisuje pod nazwami (wraz z rozszerzeniem), jakie podaje w arkuszu egzaminacyjnym; pliki o innych nazwach nie będą sprawdzane przez egzaminatorów, Czyli jeśli plik ma się nazywać rozwiązanie.txt, to nie może się nazywać rozwiązanie.zip. |
JarTul | 11-05-2005 14:50:10 [#22] |
---|
Po uzgodnieniu z przedstawicielem OKE we Wrocłaawiu - jak rzecze Mariola (#19). A przy okazji: Jak uczniowie ocenili poziom trudności tego egzaminu? U mnie stwierdzili, że wszystkie arkusze próbnie przez nich rozwiązywane, a zbierane przeze mnie skrzętnie w Internecie, były łatwiejsze. Zatem moi orzekli, że TRUDNE. |
Mariola | 11-05-2005 14:56:54 [#23] |
---|
u mnie też uczeń orzekł, że trudne Natomiast, to że uczeń powinien spakować pliki wynika z procedur (dostępność do programów pakujących).
Jacku, uczeń nie miał pakować poszczególnych plików lecz folder. |
krasnoludek zadyszek | 11-05-2005 15:41:22 [#24] |
---|
Mnie też, jako przewodniczącego ZN dziś, wkurzył ten beznadziejny skrót PZE - przecież PZEtem to mogłam być co najwyzej na ustnych językach! Ale my w szkole (bez dzwonienia do OKE) rozwiazalismy go nie jako PZN, tylko PSZE (że wypadła jedna literka) i wręczyliśmy płyte dyrekcji, żeby ona kombinowała, czy wysłać, czy nie. I razem z nią doszliśmy do wniosku, że po coś tę płytę nagrac kazali - wiec jak wyślemy, a nie była potrzebna, to nic się nei stanie (najwyżej nas wyklną za dodatkowy badziew), a jak nei wyślemy, a była potrzebna, to będziemy mieć kłopoty. Wrzuciłam ją więc do szarego wora czyli "bezpiecznej koperty" i zakleiłam. A za napisanie instrukcji w procedurach tak enigmatycznie i z błędem to ktoś powienien wylecieć, serio. |
Jacek W | 11-05-2005 16:45:49 [#25] |
---|
Mariola, wybacz, że drążę dalej - gdzie w procedurach jest wymóg dostępności programów pakujących? Jest natomiast: obowiązkiem zdającego jest zapisywanie efektów swojej pracy nie rzadziej niż co 10 minut w folderze EGZAMIN, a po zakończeniu każdego zadania na nośniku WYNIKI, aby w przypadku awarii sprzętu możliwe było kontynuowanie pracy na innym stanowisku. Pliki ma zapisywać, nie znalazłem nigdzie wymogu pakowania. |
Macia | 11-05-2005 17:26:40 [#26] |
---|
mój syn zdawał stwierdził że trudne i ogólnie był niezadowolony.Nie spodziewa sie szczególnych efektów. Nie wiem co za licho ale po matmie było podobnie choć wiem ze nie jest tepy. Przed nim jeszcze fizyka ale widzę ze kazdy kolejny wywołuje mnie przyjemne wrażenia. |
Dżoana | 11-05-2005 17:38:13 [#27] |
---|
Mariolu nigdzie nie jest napisane, że uczeń ma dostęp do programów pakujących. Czyli NIE wolno ich używać. Administrator tak powinien był przygotować komputery, żeby ich nie było. Wniosek jest taki, że CKE nie przewidziało, że to może się nie zmieścić na dyskietce.
U nas płytka zostaje w szkole. |
Zola | 11-05-2005 18:58:09 [#28] |
---|
i znowu wychodzi że niby ten sam egzamin a jednak inny :-(( |
Mariola | 11-05-2005 18:58:55 [#29] |
---|
Jacku
2. Techniczne warunki przeprowadzania egzaminu maturalnego z informatyki
W pracowni, w której odbywa si C egzamin, znajduj ¹ si C sprawne komputery przeznaczone do pracy dla
zdaj ¹cych i komputer operacyjny.
2. Konfiguracja ka Idego komputera dla zdaj ¹cego musi spe ánia ü wymagania dotycz ¹ce Ðrodowiska
komputerowego, j Czyka programowania i programów u Iytkowych, które zosta áy wybrane przez danego
zdaj ¹cego z listy og áoszonej przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.
3. Na ka Idym komputerze powinien by ü zainstalowany program kompresuj ¹cy.
Komputer operacyjny jest wyposa Iony w nagrywark C p áyt CD i pod á¹czony do drukarki. Jest on
przeznaczony do drukowania prac zdaj ¹cych, nagrywania wyników egzaminu na p áyt C CD oraz
tworzenia kopii zapasowych i kopiowania danych na potrzeby egzaminu. To jest ze strony OKE w Gdańsku |
Mariola | 11-05-2005 19:01:19 [#30] |
---|
o matko! cos tam mają z kodowaniem znaków :( Przepraszam nie mogę tego zmienic bo już muszę wyjść. O pakowaniu folderów też gdzieś czytałam ale nie mogę teraz znaleźć :(
Dżona, na towim miejscy wstrzyamałabym się z tym NIE WOLNO.
Uczeń mógł korzystać choćby z samego WIN XP. I przy pomocy tego systemu spakować folder. |
JarTul | 11-05-2005 20:47:51 [#31] |
---|
Mariola
Z "Procedur..." str. 39: 4.2. Techniczne warunki przeprowadzenia egzaminu
1. W pracowni, w której odbywa si ę egzamin, znajdują się sprawne komputery przeznaczone do pracy dla zdających i komputer operacyjny. 2. Konfiguracja każdego komputera dla zdającego musi spełniać wymagania dotyczące środowiska komputerowego, języka programowania i programów użytkowych, które zostały wybrane przez danego zdającego z listy ogłoszonej przez dyrektora CKE. 3. Komputer operacyjny jest wyposażony w nagrywarkę płyt CD i podłączony do drukarki. Jest on przeznaczony do drukowania prac zdających, nagrywania wyników egzaminu na płytę CD oraz tworzenia kopii zapasowych i kopiowania danych na potrzeby egzaminu. (...) Nie ma nic o programie kompresującym. |
Dżoana | 11-05-2005 21:47:15 [#33] |
---|
Nie jestem informatykiem, ale moim zdaniem przy pomocy Windowsa nie można spakować folderów. Byłam dzisiaj na informatyce i nasz informatyk mówił, że nie wolno używać żadnych programów pakujących, bo nie ma ich na liście. Poza tym u nas też wystąpił problem z zapisem. Okazało się, że wystarczy jeszcze raz przenieść EXcella do innego folderu i wtedy skopiować, a plik ten "robił" się mniejszy.
|
Mariola | 11-05-2005 22:02:56 [#34] |
---|
Dżoana człowiek całe życie się uczy ;-) Najedź kursorem na folder który chcesz skompresować, kliknij prawym przyciskiem, z opcji wybierz wyśli do folderu skompresowanego i po sprawie. Przykro mi, że wasz informatyk o tym nie wiedział . Ale sysem WIN był na liście CKE, na dodatek uczeń mógł korzystać z wszelkich dostępnych plików pomocy w pogramach, które wybrał. Więc osobiście nie widze problemu :-) |
Dżoana | 11-05-2005 22:08:49 [#35] |
---|
Jak widać zały czas :-) :-))) |
Dżoana | 11-05-2005 22:10:02 [#36] |
---|
Mój mąż mówi, że skomresować się da tylko wtedy gdy masz winrara lub coś w tym stylu. Ale ja się nie znam. |
Jacek W | 11-05-2005 22:10:46 [#37] |
---|
Wyjaśniło się więc, że pakowanie folderu było wewnętrznym rozwiązaniem OKE Gdańsk. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|