Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Wyliczenie subwencja oświatowej
strony: [ 1 ]
fisz210-05-2005 09:56:27   [#01]
Mam pytanie. Czy ktoś z Was może mnie uświadomić jak liczy się subwencje na daną szkołę? W jaki sposób mogę wyliczyć jaka subwencja powinna być naliczona mojej szkole?
Marek Pleśniar10-05-2005 09:59:31   [#02]

była o tym bardzo pouczająca dyskusja: w witrynie OSKKO jest konsultacja

Konsultacja OSKKO:

Projekt Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu  z dnia............grudnia 2004 r. w sprawie sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej

dla jednostek samorządu terytorialnego w roku 2005

8 grudnia 2004r wpłynęło do Biura OSKKO pismo MENiS:

-------------------------------------------

Zamieszczamy:

tekst projektu a ponadto: faks otrzymany z MENIS na prośbę OSKKO  - z wyjaśnieniami dot. standardów
Załącznik - algorytmy subwencji    
uzasadnienie MENiS    
konsultacja na Forum OSKKO - zapraszamy do udziału    
stanowisko OSKKO    
zobacz także - konsultację ubiegłoroczną    

jan10-05-2005 11:20:09   [#03]
Wyliczanie subwencji dla konkretnej szkoły to czynność nie bardzo sensowna. Algorytm podziału subwencji jest opracowany dla samorządu jako całości, który jest na tyle duży, że pewne wielkości można traktować statystycznie. W szkole już tak nie jest. Próby wyznaczania należnych szkole pieniędzy na podstawie tego ile subwencji należałoby się jej gdyby była jedyną szkołą w gminie szybko prowadzą do patologii. Algorytm na przykład uznaje, że gimnazją i szkoły podstawowe kosztują tyle samo. Tak oczywiście nie jest.
emeryt10-05-2005 15:31:51   [#04]

kalkulator subwencji jest tu....

http://www.zgwrp.org.pl/cgi-bin/kalkulator2005.cgi

odsyłam na stronę powyżej. Wystarczy podstawić parametry szkoły i szacunkowo wyliczyć.Zgadzam się z Janem ale czasem dobrze jest wiedzieć jak wyglądam z budżetem w stosunku do subwencji. Takie analizy dla poszczególnych szkół robię corocznie.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]