Forum OSKKO - wątek

TEMAT: I CO MAM ZROBIĆ?????
strony: [ 1 ]
innees10-05-2005 08:10:20   [#01]

Słuchajcie mam od ponad pół roku problem

Mianowicie moja dyrekcja musiała oddać nasz stary budynek szkolny (czyt: pan prezydent znajomemu chciał dac za marny grosz w wieczysta dzierżawę)

poszło ale nie rozdzielili nam wspólnej instalacji centralnego :( dotego lpec nie chciał polubownie zerwac umowy na dostawę ciepła z tamtym budynkiem tylko dał nam 3 miesiące wypowiedzenie więc do grudnia 2004 przychodziły mi faktury za opłatę stałą na 2 budynki - po zapytaniu dyrektora woiw kazał obciążać nowego właściciela :) oki zaczełąm obciążać

dotego cały czas dyrekcja wysyłała pisma z prosbą o pomoc w prawnym uregulowaniu całej sytuacji, rozdzielenia instalacji, wydział geodezji nas spławił ze on już tym sie nie zajmie bo jest nowy wlasciciel-woiw wogle nic nie odpisał :(

wszystko było by okej gdyby gość chciał zapłacić ale nie chce jest to kwota 1500 zł - i tak ja mu wysyłam faktury wezwania do zapłaty listy przewodnie a on odpisuje i odsyła wszystko ze to wina dyrekcji bo już duuzo wczesniej mogła wypowiedziec umowe z lpecem

no i ostatnio dostalismy pismo z wydziału oświaty - nawiazujac do korrespondencji naszej dotyczacej sporu pomiedzy nami a sasiadem w zakresie regulowania zobowiązań za korzystanie z energiicieplnej i innych mediów uprzejmie informuję, że w myśl opinii prawnej upowaznionymi stronami do rzwiązania w/w problemu są dyrekcje obydwu szkół włącznie z dochgodzeniem roszczeń wynikających z ewentualnych umów.

jak mam to rozumieć - bo dla mnie to wygląda na spychologię :(

czy dyrektor może podać kolesia na drogę sądową???? bez zgody organu prowadzącego albo umorzyć to zobowiązanie?????

jakie są przepisy prawne - mówiące że dyrektor szkoły ma takie uprawnienia?

dzięki i sory że tak długo

agnieszka

dyrlo10-05-2005 09:19:17   [#02]
Dyrektor powinien mieć z OP pismo upoważniające do składania oświadczeń woli w sprawach majątkowych związanych z prowadzeniem bieżącej działalności kierowanej przez siebie jednostki. Ja takie posiadam - na piśmie od 2000 roku. (na podstawie uchwały Zarządu Powiatu)
lunani10-05-2005 09:30:25   [#03]
Możesz poprosić organ prowadzący o upoważnienie do występowania w tej konkretnej sprawie.
innees10-05-2005 09:33:03   [#04]

i ma takowe :)

ale czy w kwesti umarzania lu dochodzenia roszczeń też - jesli w tym czasie nie mieliśmy żadnej umowy z panem sąsiadem :) ten budynek którym on zarządza aktualnie poprostu widniał na naszej fakturze i op kazał mi obciążać nowego właściciela

jeden miesiąć jak budynkiem wydział geodezji administrował to ich obciązyłam i kase dali ale potem przysłali pismo że oni już tego budynku nie mają tylko inny właściciel i jego niech obciążam

ale co ja mam do nowego właściciela???????

mysmy budynek zdawali wydziału geodezji i dla mnie oni powinni odrazu uregulowac wszystko - rozdzielic instalacje, ewentualnie w akcie notarialnym z panem sąsiadem zwrzec rzeczy typu uregulowanie zobowiązań wobec lpecu

ja tego niepojmuje :(

mam dzisiaj zbyt ciasny umysł żeby to ogranąć :)

innees10-05-2005 09:34:39   [#05]
acha czyli napisac do op pismo że np chcemy umorzyć sąsiadowi - niech dadzą upowaznienie dyrektorowi
bogna10-05-2005 09:39:46   [#06]

tak jakoś od strony prawnej - własności nieruchomości, nie zgadza mi się to wszystko.

Jaka była podstawa przekazania nieruchomości? - na mocy jakiego dokumentu szkoła musiała oddać budynek?

Bo to, że pan prezydent chciał komuś oddać za "marny grosz w wieczystą dzierżawę" to brzmi nieprawdopodobnie.

Nie ma czegoś takiego jak "wieczysta dzierżawa",

a jeśli to użytkowanie wieczyste - to dotyczy to gruntu, na którym stoi budynek + przeniesienie własności stojącego na nim budynku.

Nie możliwe, żeby odbyło się to "za grosze", bo obowiązuje forma przetargu a cena musi mieć odniesienie do wartości rynkowej nieruchomości.

No i dotyczyć to musi wyodrębnionej nieruchomości - więc nie może być powiązania (tak jak w opisywanym przypadku - instalacją cieplną) z innymi nieruchomościami, chyba że ustalone zostaną jakieś służebności.

innees10-05-2005 10:03:29   [#07]

no wiem że to brzmi tak jak brzmi ale tak jest

poszło bez przetargu :( dla tego pana  nie prawidłowo

ma dzierżawe na grunt a nieruchomość chyba kupił tzn budynek

a instalacja łącznie - dla mnie to paranoja - jedyne co pan sąsiad ma to plomby na rurach u siebie czyli bez problemu może sobie sam je zdjąć kiedy chce - zeby rozdzielić nasza instalacje z tamtym budynkiem trzeba kpac w ziemi itp - może mistao to kiedyś zrobi :) narazie brak kasy jak mówią a instalacja wspólna była bo jak budowano nowy budynek szkolny to wplanach było połaczenie obydwu :)

ale wyszło tak że stwierdził um że po co dwa szkole i kazali oddac dyrekcja walczyła o ten budynek przez co mamy teraz nagrabione np plany poobcinane, ciągle kontrole ale szkoada gadac bo nie o to mi chodzi

rzygac mi się chce jak piszemy do op z zapytaniem jak formalnie to rozwiąząc, co robić żeby się wypowiedzieli w tej kwesti to tylko odpwiadają to w gesti dyrektora aby nic samemu nie zdecydować

a ja chce się tylko pozbyc tego z ewidencji księgowej ;) bo mi nie dobrze jak przeglądam salda kontrahentów i widze ta kwotę :)

bogna10-05-2005 10:14:26   [#08]

innees

w takim razie uważam, że ponieważ w decyzji o przekazaniu budynku (było chyba coś takiego?)

nastąpiło naruszenie waszych uprawnień jako strony,

powinniście złożyć wniosek do jst o rozdzielenie instalacji obu budynków

i wyrównanie poniesionych strat przez szkołę.

Chciał - nie chciał musi się jst jakoś do tego odnieść w postępowaniu administracyjnym,

tym bardziej, jesli to oni zawalili sprawę.

---------------

nadal jednak wydaje mi się niemożliwe - zbycie nieruchomości przez jst w drodze bezprzetargowej.

A możesz mi na priva - podać gdzie to i kiedy się odbyło?

Chciałabym przeczytać sobie w BIPie stosowną uchwałę.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]