Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Podyplomówka - technologia drewna |
słonko | 07-05-2005 12:00:36 [#01] |
---|
Czy może ktoś wie, gdzie w kraju n-el zawodu może zrobić podyplomówkę dotyczącą technologii drewna ( potem praca na warsztatach - dział drzewny) ? Dyrekcja nie wie czy mgr inż mechanik wystarczy. N-el tez nie :). Pomocy! |
bogna | 07-05-2005 15:20:12 [#02] |
---|
może tutaj znajdziesz studia podyplomowe W jakim zawodzie miałby uczyć ten nauczyciel? - stolarz? |
słonko | 07-05-2005 20:27:02 [#03] |
---|
Bogna, dzięki! Wynalazłam w Poznaniu i - być może - w Warszawie. Teraz oczekiwanie na odp. na maile z uczelni...Miałby uczyć jako n-el praktycznej nauki zawodu w technikum i klasach zawodowych stolarstwa. |
słonko | 07-05-2005 20:35:32 [#04] |
---|
Istotne - obecnie n-el ten uczy w zespole szkół na "dziale metalowym" (mechanika). Dyrektor pilnie poszukuje n-li na dział drzewny i zaproponował kilku n-lom z metalowego. Wszyscy są zgodni ,co do tego , że należy rozszerzyć kwalifikacje. Nie wiem, czy Poznań i W-wa zadowolą władze oświatowe. Po prostu nie wiem czy np. kształcą n-li czy "ludzi przemysłu":) |
bogna | 07-05-2005 22:17:29 [#05] |
---|
myślę, że kształcą "ludzi przemysłu", ale to nie przeszkadza, żeby na takiej podyplomówce nauczyciel nabył odpowiednie kwalifikacje. Przygotowanie pedagogiczne pewnie już ma. |
słonko | 08-05-2005 08:47:39 [#06] |
---|
tak, pp i mianowanie. Ta podyplomówka jest 2-semestralna, wystarczy...? |
AndrzejK | 08-05-2005 09:03:01 [#07] |
---|
podyplomówka Moim zdaniem do nauczania przedmiotów teoretycznych niestety nie - musi być 350 godzin. Przy okazji ja mam też pytanie czy inż.technolog drewna kończąc studia magisterskie ale w kierunku marketing zarządzanie, podwyższył swe kwalifikacje aby uczyć przedmiotów teoretycznych zawodowych w technikum?(dotychczas ma moim zdaniem tylko kwalifikacje do nauczania w szkole zasdniczej) |
słonko | 08-05-2005 11:35:48 [#08] |
---|
czy w tym rozporządzeniu dotyczącym podyplomówek nie nastąpiły jakieś zmiany ?Ostatnio - już po tych 3 semestrach , 350 h... Dlaczego "zwykły" inż. technolog drewna ma tylko kwalifikacje do nauczania w szkole zasadniczej? A gdzie sam pobierał nauki? ( to moje wcześniejsze pyt o miejsce ) Czyli z mojej strony też jedynie pytania...Nie ma rady, czekamy na bognę... |
bogna | 08-05-2005 12:04:37 [#09] |
---|
inżynier ma też odpowiednie kwalifikacje do nauczania w średnich szkołach zawodowych - czyli w technikach Zastanawialiśmy się kiedyś na forum czy ma też kwalifikacje do nauczania w LP przedmiotów ogólnozawodowych - takie tam sobie rozważania czy przedmioty ogólnozawodowe są przedmiotami zawodowymi;-))) ----------------------- rozp. MENiS w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli ...(Dz. U. Nr 155, poz. 1288 oraz z 2004 r. Nr 122, poz. 1290)
§ 2. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w: - zakładach kształcenia nauczycieli, - placówkach doskonalenia nauczycieli, - poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w tym specjalistycznych, - bibliotekach pedagogicznych, - wojewódzkich ośrodkach politechnicznych, - szkołach pomaturalnych, - szkołach policealnych, - szkołach średnich ogólnokształcących, - szkołach średnich zawodowych, - liceach ogólnokształcących, liceach profilowanych, technikach i szkołach policealnych, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. b-g ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", posiada osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia: 1) studiów magisterskich na kierunku zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne lub 2) studiów magisterskich w specjalności zgodnej lub zbliżonej z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne albo 3) studiów magisterskich na kierunku innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć. 2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela teoretycznych przedmiotów zawodowych w szkołach, o których mowa w ust. 1, posiada również osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne. |
bogna | 08-05-2005 12:13:04 [#10] |
---|
Moim zdaniem nauczyciel, o którym mówi Andrzej: inż. technolog drewna, mgr - marketing i zarządzanie, podwyższył swoje kwalifikacje - stał się "dwuzawodowcem", ma kwalifikacje do nauczania przedmiotów związanych z technologią drewna oraz przedmiotów związanych z marketingiem i zarządzaniem (przedmioty te mają różniaste nazwy w różnych zawodach). |
słonko | 08-05-2005 12:13:42 [#11] |
---|
bogna, dzięki A co z tym:czy w tym rozporządzeniu dotyczącym podyplomówek nie nastąpiły jakieś zmiany ?Ostatnio - już po tych 3 semestrach , 350 h...? andrzejk, czy możesz podzielic się:A gdzie sam pobierał nauki? ( to moje wcześniejsze pyt o miejsce )? |
słonko | 08-05-2005 12:16:00 [#12] |
---|
bogna, podwyższył czy rozszerzył? Coś mi się obiło o oczy ( przeglądając strony uczelni )... |
bogna | 08-05-2005 12:26:51 [#13] |
---|
słonko moim zdaniem tamten inżynier i podwyższył - bo został magistrem i rozszerzył - bo może uczyć innej grupy przedmiotów zawodowych --------------------- ta podyplomówka z technologii drewna jest w Poznaniu na AR? bo właśnie wgapiam się w stronę uczelni i nigdzie nie widzę u nich podyplomówek? |
bogna | 08-05-2005 12:55:47 [#14] |
---|
słonko to jest to - w Poznaniu?
Podyplomowe Studium Drewno i Tworzywa Drewnopodobne w Budownictwie |
Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu (Katedra Tworzyw Drzewnych, Wydział Technologii Drewna) |
Budownictwo>Zaoczne>Studia podyplomowe |
Celem studium jest zdobycie lub uaktualnienie i pogłębienie wiedzy z zakresu nowoczesnych systemów budownictwa z drewna i tworzyw drewnopodobnych, fizyki cieplno-wilgotnościowej budowli, zabezpieczenia przed korozją biologiczną i ochrony przeciwpożarowej, marketingu. | Czas trwania: 2 semestry
----------------- Obawiam się, że warunkiem przyjęcia będzie tu posiadanie dyplomu inż. budownictwa; i dlatego te 2 semestry są pewnie wystarczające na zdobycie wiedzy o budownictwie z drewna.... | |
słonko | 08-05-2005 13:08:40 [#15] |
---|
tak, o to chodzi. Dlatego czekam na odpowiedż na skrzynkę - natychmiast po otrzymaniu dam znac na forum. I dlatego też w pytaniu pierwotnym zapytałam o n-la... |
bogna | 08-05-2005 13:18:38 [#16] |
---|
hmm... słonko jeszcze jedno :-) ten inż. mechanik jaką ma specjalność? może "maszyny przemysłu drzewnego" albo coś podobnego? Wtedy pewnie by można wykazać, że ma odpowiednie kwalifikacje do prowadzenia zajęć praktycznych z zakresu mechanicznej obróbki drewna ;-))) |
słonko | 08-05-2005 13:41:26 [#17] |
---|
rozumiem,chyba nic z tego...:)))inż. mech.( po kierunku: budowa maszyn), mgr(pedagogika ogólna) |
słonko | 08-05-2005 13:54:43 [#18] |
---|
wróciłam do całej rozmowy. To, co jeszcze mi się nasunęło:
- nie jestem pewna czy akurat ten marketing i zarządzanie nie rozszerzają po prostu samej technologii drewna ( stąd moje obawy o rozszerzenie jedynie, a nie 2-kierunkowość "inż. od Andrzeja" )
- ostatnio sama robilam podyplomówkę (zupelnie inny kierunek) i tam uświadomiono nam, że autonomiczna uczelnia dostosuje się do potrzeb potencjalnych kandydatów. Czyli -jeśli zbierze się wśród chętnych do pobierania nauk większość n-li, to zrobią wg życzenia KO (bo kto potem n-la zatrudni?), jeśli większość osób np. mających zamiar otworzyć punkty prywatne, gdzie KO ( podobnie jak wzrok) nie sięga - może się wszystko zamknąć nawet w 1 semestrze, bo tym ludziom chodzi o to, aby jak najszybciej zaistnieć na rynku. Stąd moje obawy o te 2 semestry...
|
słonko | 13-05-2005 23:16:42 [#19] |
---|
Nadeszła odpowiedż z Warszawy:
- nie ma tam takiej podyplomówki
- być może zostaną otwarte studia, ale mgr, dla absolwentów innych wydziałów
- alternatywna uczelnia w kraju to właśnie Bydgoszcz
Czekam na odpowiedż z Bydgoszczy. |
słonko | 01-06-2005 10:09:03 [#20] |
---|
wklejam fr odpowiedzi z Poznania: "Mnie się wydaje, że najlepiej byłoby rozpocząć drugi kierunek studiów Technologia drewna. Jest Pan w komfortowej sytuacji, bowiem wiele przedmiotów z Politechniki miałby Pan zaliczonych i i nie musiałby Pan rozpoczynać od I roku. Studia trwają 4 lata. Myślę, że po zaliczeniu wielu przedmiotów mógłby Pan zrobić to w przeciągu 2 lat." Czekam na odp z Bydgoszczy. Bogna, dzięki za zainteresowanie i "szperanie"! Może na dziś posiadasz jakieś nowe informacje na ten temat? Ciekawi mnie też fakt, jak duże jest ryzyko dla nauczyciela , jeśli chodzi już o samo zatrudnienie po ukończeniu takich studiów? |
bogna | 01-06-2005 10:30:47 [#21] |
---|
słonko Nie mam żadnych nowych informacji, rada poznaniaków - całkiem sensowna :-) Ryzyko dla nauczyciela - możliwość zatrudnienia po technologii drewna? To zależy od lokalnych uwarunkowań, w moim rejonie - bardzo niewielkie możliwości. Kilkakrotnie próbowaliśmy uruchomić w technikum - technologa drewna, ale nie było żadnego zainteresowania tym kierunkim, w zsz - w zawodzie stolarz - nabór wychodzi tylko na co najwyżej 1/2 oddziału. |
słonko | 01-06-2005 10:37:55 [#22] |
---|
bogna nie, nie - nie w tym rzecz. Etat jest. Tylko czy ktoś w przyszłości nie zakwestionuje takiej "krzyżówki" studiów z podyplomówką czyli nie zarzuci n-lowi brak kwalifikacji, a dyrektorowi zatrudnienie niezgodne z przepisami? |
bogna | 01-06-2005 10:43:53 [#23] |
---|
ale jaka krzyżówka z podyplomówką? rozwiązanie proponowane przez poznaniaków, to normalne 4-letnie studia inżynierskie, tyle że inżynier mechanik może te studia zrobić szybciej, bo część przedmotów jest wspólnych dla kierunku, który on ukończył i dla technologa drewna. A dyplom będzie normalny - inżynier technologii drewna - tak rozumiem wypowiedź AR w Poznaniu |
słonko | 01-06-2005 10:54:18 [#24] |
---|
bogna dyplom normalny :) - też tak zrozumiałam :) ale czekaj, otrzyma go po 2 , czy po 4 latach? Rozumiem :), że po 2. Są przepisy normujące czas trwania podyplomówki ( w tym przypadku nie krócej niż 3 semestry ). Pytanie - czy ktoś kiedyś nie postawi zarzutu, iż n-el ten nie może uczyć jako inż. technologii drewna, ponieważ zbyt krótko trwały studia? Czy - podobnie jak w przypadku podyplomówki - są przepisy normujące tę kwestię? |
bogna | 01-06-2005 11:04:23 [#25] |
---|
ale nikt mu nie będzie grzebał (a w każdym razie nie powinien) w życiorysie jak krótko czy długo studiował. Bo tak podchodząc do sprawy należałoby uznać, ze wszyscy którzy indywidulanym tokiem robili studia (bo byli cholernie zdolni i potrafili w ciągu semestru robić 2 sem.) mają nieważny dyplom, bo za krótko studiowali. Dyplom jest dokumentem stwierdzającym kwalifikacje absolwenta, jeśli na tym dyplomie widnieje: "inżynier technologii drewna" to znaczy, że posiadacz tego dyplomu jest inżynierem technologii drewna. |
słonko | 01-06-2005 11:29:44 [#26] |
---|
bogna no właśnie - nie powinien... Ale...twór prawo oświatowe ma taki swój "indywidualny tok"... Kto wie, do czego jeszcze jest "zdolne" ;))). Stąd moje dmuchanie na zimne. bogna, dzięki - postawiłaś mnie na twardym gruncie. Czekam w dalszym ciągu na odpowiedż z Bydgoszczy. Może pojawi się jeszcze atrakcyjniejsza oferta? Natychmiast dam znać na forum. |
słonko | 06-06-2005 00:02:08 [#27] |
---|
Bydgoszcz nie dysponuje taką ofertą. Jedyne 2 uczelnie w kraju, na których można znależć "technologię drewna" to Warszawa i Poznań. Odezwę się po rozmowie tel. z dziekanem (Poznań). | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|