Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Podyplomówka - technologia drewna
strony: [ 1 ]
słonko07-05-2005 12:00:36   [#01]
Czy może ktoś wie, gdzie w kraju n-el zawodu może zrobić podyplomówkę dotyczącą technologii drewna ( potem praca na warsztatach - dział drzewny) ? Dyrekcja nie wie czy mgr inż mechanik wystarczy. N-el tez nie :). Pomocy!
bogna07-05-2005 15:20:12   [#02]

może tutaj znajdziesz

studia podyplomowe

W jakim zawodzie miałby uczyć ten nauczyciel? - stolarz?

słonko07-05-2005 20:27:02   [#03]
Bogna, dzięki! Wynalazłam w Poznaniu i - być może -  w Warszawie. Teraz oczekiwanie na odp. na maile z uczelni...Miałby uczyć jako n-el praktycznej nauki zawodu w technikum i klasach zawodowych stolarstwa.
słonko07-05-2005 20:35:32   [#04]
Istotne - obecnie n-el ten uczy w zespole szkół na "dziale metalowym" (mechanika). Dyrektor pilnie poszukuje n-li na dział drzewny i zaproponował kilku n-lom z metalowego. Wszyscy są zgodni ,co do tego , że należy rozszerzyć kwalifikacje. Nie wiem, czy Poznań i W-wa zadowolą władze oświatowe. Po prostu nie wiem czy np. kształcą n-li czy "ludzi przemysłu":)
bogna07-05-2005 22:17:29   [#05]

myślę, że kształcą "ludzi przemysłu",

ale to nie przeszkadza, żeby na takiej podyplomówce nauczyciel nabył odpowiednie kwalifikacje.

Przygotowanie pedagogiczne pewnie już ma.

słonko08-05-2005 08:47:39   [#06]
tak, pp i mianowanie. Ta podyplomówka jest 2-semestralna, wystarczy...?
AndrzejK08-05-2005 09:03:01   [#07]

podyplomówka

Moim zdaniem do nauczania przedmiotów teoretycznych niestety nie - musi być 350 godzin. Przy okazji ja mam też pytanie czy inż.technolog drewna kończąc studia magisterskie ale w kierunku marketing zarządzanie, podwyższył swe kwalifikacje aby uczyć przedmiotów teoretycznych zawodowych w technikum?(dotychczas ma moim zdaniem tylko kwalifikacje do nauczania w szkole zasdniczej)
słonko08-05-2005 11:35:48   [#08]

czy w tym rozporządzeniu dotyczącym podyplomówek nie nastąpiły jakieś zmiany ?Ostatnio  - już po tych 3 semestrach , 350 h...

Dlaczego "zwykły" inż. technolog drewna ma tylko kwalifikacje do nauczania w szkole zasadniczej?

A gdzie sam  pobierał nauki? ( to moje wcześniejsze pyt o miejsce )

Czyli z mojej strony też jedynie pytania...Nie ma rady, czekamy na bognę...

bogna08-05-2005 12:04:37   [#09]

inżynier

ma też odpowiednie kwalifikacje do nauczania w średnich szkołach zawodowych - czyli w technikach

Zastanawialiśmy się kiedyś na forum czy ma też kwalifikacje do nauczania w LP przedmiotów ogólnozawodowych - takie tam sobie rozważania czy przedmioty ogólnozawodowe są przedmiotami zawodowymi;-)))

-----------------------

rozp. MENiS w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli ...(Dz. U. Nr 155, poz. 1288 oraz z 2004 r. Nr 122, poz. 1290)

§ 2. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w:

- zakładach kształcenia nauczycieli,

- placówkach doskonalenia nauczycieli,

- poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w tym specjalistycznych,

- bibliotekach pedagogicznych,

- wojewódzkich ośrodkach politechnicznych,

- szkołach pomaturalnych,

- szkołach policealnych,

- szkołach średnich ogólnokształcących,

- szkołach średnich zawodowych,

- liceach ogólnokształcących, liceach profilowanych, technikach i szkołach policealnych, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. b-g ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą",

posiada osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia:

1) studiów magisterskich na kierunku zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne lub

2) studiów magisterskich w specjalności zgodnej lub zbliżonej z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne albo

3) studiów magisterskich na kierunku innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć.

2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela teoretycznych przedmiotów zawodowych w szkołach, o których mowa w ust. 1, posiada również osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne.

bogna08-05-2005 12:13:04   [#10]

Moim zdaniem nauczyciel, o którym mówi Andrzej:

inż. technolog drewna, mgr - marketing i zarządzanie,

podwyższył swoje kwalifikacje - stał się "dwuzawodowcem",

ma kwalifikacje do nauczania przedmiotów związanych z technologią drewna

oraz przedmiotów związanych z marketingiem i zarządzaniem (przedmioty te mają różniaste nazwy w różnych zawodach).

słonko08-05-2005 12:13:42   [#11]

bogna, dzięki

A co z tym:czy w tym rozporządzeniu dotyczącym podyplomówek nie nastąpiły jakieś zmiany ?Ostatnio  - już po tych 3 semestrach , 350 h...?

andrzejk, czy możesz podzielic się:A gdzie sam  pobierał nauki? ( to moje wcześniejsze pyt o miejsce )?

słonko08-05-2005 12:16:00   [#12]
bogna, podwyższył czy rozszerzył? Coś mi się obiło o oczy ( przeglądając strony uczelni )...
bogna08-05-2005 12:26:51   [#13]

słonko

moim zdaniem tamten inżynier i podwyższył - bo został magistrem

i rozszerzył - bo może uczyć innej grupy przedmiotów zawodowych

---------------------

ta podyplomówka z technologii drewna jest w Poznaniu na AR?

bo właśnie wgapiam się w stronę uczelni i nigdzie nie widzę u nich podyplomówek?

bogna08-05-2005 12:55:47   [#14]

słonko

to jest to - w Poznaniu?

Podyplomowe Studium Drewno i Tworzywa Drewnopodobne w Budownictwie
Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu (Katedra Tworzyw Drzewnych, Wydział Technologii Drewna)
Budownictwo>Zaoczne>Studia podyplomowe
Celem studium jest zdobycie lub uaktualnienie i pogłębienie wiedzy z zakresu nowoczesnych systemów budownictwa z drewna i tworzyw drewnopodobnych, fizyki cieplno-wilgotnościowej budowli, zabezpieczenia przed korozją biologiczną i ochrony przeciwpożarowej, marketingu.

Czas trwania:
2 semestry

-----------------

Obawiam się, że warunkiem przyjęcia będzie tu posiadanie dyplomu inż. budownictwa;

i dlatego te 2 semestry są pewnie wystarczające na zdobycie wiedzy o budownictwie z drewna....

słonko08-05-2005 13:08:40   [#15]

tak, o to chodzi. Dlatego czekam na odpowiedż na skrzynkę - natychmiast po otrzymaniu dam znac na forum.

I dlatego też w pytaniu pierwotnym zapytałam o n-la...

bogna08-05-2005 13:18:38   [#16]

hmm... słonko

jeszcze jedno :-)

ten inż. mechanik jaką ma specjalność?

może "maszyny przemysłu drzewnego" albo coś podobnego?

Wtedy pewnie by można wykazać,

że ma odpowiednie kwalifikacje do prowadzenia zajęć praktycznych

z zakresu mechanicznej obróbki drewna ;-)))

słonko08-05-2005 13:41:26   [#17]
rozumiem,chyba nic z tego...:)))inż. mech.( po kierunku: budowa maszyn), mgr(pedagogika ogólna)
słonko08-05-2005 13:54:43   [#18]

wróciłam do całej rozmowy. To, co jeszcze mi się nasunęło:

• nie jestem pewna czy akurat ten marketing i zarządzanie nie rozszerzają po prostu samej technologii drewna ( stąd moje obawy o rozszerzenie jedynie, a nie 2-kierunkowość "inż. od Andrzeja" )
  • ostatnio sama robilam podyplomówkę (zupelnie inny kierunek) i tam uświadomiono nam, że autonomiczna uczelnia dostosuje się do potrzeb potencjalnych kandydatów. Czyli -jeśli zbierze się wśród chętnych do pobierania nauk większość n-li, to zrobią wg życzenia KO (bo kto potem n-la zatrudni?), jeśli większość osób np. mających zamiar otworzyć punkty prywatne, gdzie KO ( podobnie jak wzrok) nie sięga - może się wszystko zamknąć nawet w 1 semestrze, bo tym ludziom chodzi o to, aby jak najszybciej zaistnieć na rynku. Stąd moje obawy o te 2 semestry...
słonko13-05-2005 23:16:42   [#19]

Nadeszła odpowiedż z Warszawy:

• nie ma tam takiej podyplomówki
  • być może zostaną otwarte studia, ale mgr, dla absolwentów innych wydziałów
  • alternatywna uczelnia w kraju to właśnie Bydgoszcz

Czekam na odpowiedż z Bydgoszczy.

słonko01-06-2005 10:09:03   [#20]

wklejam fr odpowiedzi z Poznania:

"Mnie się wydaje, że najlepiej byłoby rozpocząć drugi kierunek studiów
Technologia drewna. Jest Pan w komfortowej sytuacji, bowiem wiele
przedmiotów z Politechniki miałby Pan zaliczonych i i nie musiałby Pan
rozpoczynać od I roku. Studia trwają 4 lata. Myślę, że po zaliczeniu wielu
przedmiotów mógłby Pan zrobić to w przeciągu 2 lat."

Czekam na odp z Bydgoszczy.

Bogna, dzięki za zainteresowanie i "szperanie"! Może na dziś posiadasz jakieś nowe informacje na ten temat?

Ciekawi mnie też fakt, jak duże jest ryzyko dla nauczyciela , jeśli chodzi już o samo zatrudnienie po ukończeniu takich studiów?

bogna01-06-2005 10:30:47   [#21]

słonko

Nie mam żadnych nowych informacji,

rada poznaniaków - całkiem sensowna :-)

Ryzyko dla nauczyciela - możliwość zatrudnienia po technologii drewna?

To zależy od lokalnych uwarunkowań, w moim rejonie - bardzo niewielkie możliwości.

Kilkakrotnie próbowaliśmy uruchomić w technikum - technologa drewna, ale nie było żadnego zainteresowania tym kierunkim,

w zsz - w zawodzie stolarz - nabór wychodzi tylko na co najwyżej 1/2 oddziału.

słonko01-06-2005 10:37:55   [#22]

bogna

nie, nie - nie w tym rzecz.

Etat jest. Tylko czy ktoś w przyszłości nie zakwestionuje takiej "krzyżówki" studiów z podyplomówką czyli nie zarzuci n-lowi brak kwalifikacji, a dyrektorowi zatrudnienie niezgodne z przepisami?

bogna01-06-2005 10:43:53   [#23]

ale jaka krzyżówka z podyplomówką?

rozwiązanie proponowane przez poznaniaków, to normalne 4-letnie studia inżynierskie,

tyle że inżynier mechanik może te studia zrobić szybciej, bo część przedmotów jest wspólnych dla kierunku, który on ukończył i dla technologa drewna.

A dyplom będzie normalny - inżynier technologii drewna - tak rozumiem wypowiedź AR w Poznaniu

słonko01-06-2005 10:54:18   [#24]

bogna

dyplom normalny :) - też tak zrozumiałam :)

ale czekaj, otrzyma go po 2 , czy po 4 latach? Rozumiem :), że po 2.

Są przepisy normujące czas trwania podyplomówki ( w tym przypadku nie krócej niż 3 semestry ). Pytanie - czy ktoś kiedyś nie postawi zarzutu, iż n-el ten nie może uczyć jako inż. technologii drewna, ponieważ zbyt krótko trwały studia? Czy - podobnie jak w przypadku podyplomówki - są przepisy normujące tę kwestię?

bogna01-06-2005 11:04:23   [#25]

ale nikt mu nie będzie grzebał (a w każdym razie nie powinien) w życiorysie jak krótko czy długo studiował.

Bo tak podchodząc do sprawy należałoby uznać, ze wszyscy którzy indywidulanym tokiem robili studia (bo byli cholernie zdolni i potrafili w ciągu semestru robić 2 sem.) mają nieważny dyplom, bo za krótko studiowali.

Dyplom jest dokumentem stwierdzającym kwalifikacje absolwenta,

jeśli na tym dyplomie widnieje: "inżynier technologii drewna" to znaczy, że posiadacz tego dyplomu jest inżynierem technologii drewna.

słonko01-06-2005 11:29:44   [#26]

bogna

no właśnie - nie powinien...

Ale...twór prawo oświatowe ma taki swój "indywidualny tok"... Kto wie, do czego jeszcze jest "zdolne" ;))). Stąd moje dmuchanie na zimne.

bogna, dzięki - postawiłaś mnie na twardym gruncie.

Czekam w dalszym ciągu na odpowiedż z Bydgoszczy. Może pojawi się jeszcze atrakcyjniejsza oferta? Natychmiast dam znać na forum.

słonko06-06-2005 00:02:08   [#27]

Bydgoszcz nie dysponuje taką ofertą. Jedyne 2 uczelnie w kraju, na których można znależć "technologię drewna" to Warszawa i Poznań.

Odezwę się po rozmowie tel. z dziekanem (Poznań).

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]