Forum OSKKO - wątek

TEMAT: do specjalistów od awansu
strony: [ 1 ]
Kasia6606-05-2005 13:27:21   [#01]
MOje koleżanki, no i ja mamy problem. Kończą awans na n-la dyplomowanego. Ich zatwierdzone plany rozwoju są ... hmmm...kiepskie, zarówno pod kątem formalnym (Pani Dzieżgowska ostatnio podkreślała, że plan ma być pisany pod ustep 1 do trzech punktów, a te plany są pod ust. 1 i ust.2), jak i zawartości (są tem rzeczy drobiazgowe, nieistotne). Dziewczyny chciałyby zmodyfkować te plany, poprawić. Jednak dyrektorem był kto inny i kto inny je zatwierdził. I co teraz?
Agnieszek06-05-2005 13:35:52   [#02]

Nie jestem specjalistą,

ale mnie też problem dotyczy.

Mam plan sprzed 3 lat. Został zatwierdzony. Moim obowiązkiem (i interesem) jest napisać sprawozdanie z jego realizacji. Dyrektor zatwierdza go lub (tfu, fu) nie.

Co do planu: pytałam metodyka, a on dwóch ekspert, czy stworzyć aneks, czy przepisywać... Usłyszałam, że może zostać taki, jaki jest. Ważne jest sprawozdanie.

Jeśli sobie jednak jako dyrektor zażyczysz aneksu lub przeróbki - Twoja wola. Nauczyciel musi się popdorządkować. Ty go w końcu rozliczasz z wykonania tegoż planu.

Pozdrawiam.

Na marginesie : trudno tworzyć coś pod ustawę, która wejdzie za lat X w życie. Albo nie wejdzie.

Tadek06-05-2005 16:20:08   [#03]

tak czy nie

Ja nic nie mogę pojąć czy nauczyciel ma pisać plan rozwoju -aneksować dostosowując do nowego aktualnego rozporządzenie czy nie. Jedni twiedzą,że tak inni ,  inni że nie a dyrektor ma być mądry i wiedzieć co się spodoba komisji. Najlepiej to zwalić na dyrektora. winny musi być. A tak napoważnie jak z tym planem, który był pisany prawie 3 lata temu. Sprawozdanie pisze wg nowego rozporządzenia?
Magosia06-05-2005 16:28:59   [#04]

Ja tak to rozstrzygam:

1. Plany sprzed 3 lat - nie prosiłam o zmiany, nie widzę potrzeby.
  2. Jeśli nauczyciel czuł potrzebę napisania - aneksu- jego decyzja- nie czuli ;-)
  3. Plany sprzed 2 lat prosiłam o gruntowną analizę i ewentualnie aneks na przyszły rok szkolny.
  4. Sprawozdanie na pewno według nowego rozporządzenia.
  5. Jaki sens ma pisanie planu wstecz - pytanie retoryczne.

Z pracy w komisjach- nie pamiętam,żeby kiedyś któraś komisja czytała plan. Sprawozdanie raz - na moje wyraźne życzenie.

rzewa06-05-2005 16:33:47   [#05]

plan jaki ma taki ma

może go ewentualnie zmieniac jak chce, ale w czasie trwania stażu! Bo ta zmiana może jedynie dotyczyć tego co dopiero ma być. Jak mozna zmieniać plan do czegoś co juz zostało zrobione?

Nie ma żadnego przymusu zmieniania planu, a jest to wręcz zabronione, gdy n-l ukończy staż.

Komisja d/s awansu nie ocenia planu. On tylko musi być zalączony do wniosku. Dla komisji ważne jest sprawozdanie (poświadczone przez dyrka), ale też o tyle o ile potwierdza wykonane zadania.

Komisja ta również  nie ocenia sprawozdania ze stażu - bo ocenił je dyrek pisząc ocenę dorobku. Ocena dorobku jest również dla komisji dokumentem potwierdzającym wykonanie zadań.

Komisja kwalifikacyjna dla n-li mianowanych ubiegających sie o dyplomowanie ocenia opisy, analizy i sprawozdania  z wykonanych działań, które n-l załączył do wniosku, czyli stwierdza czy n-l spełnił wymagania rozporządzenia.

Komisja egzaminacyjna  ocenia prezentację n-la i to czy ze4 zgromadzonej dokumentacji wynika, że spełnił wszystkie wymagania, podobnie komisja kwalifikacyjna dla stażystów.

Forma planu rozwoju zawodowego i sprawozdania ze stażu jest dowolna i nieistotna dla przebiegu postepowania awansowego.

bojola06-05-2005 16:40:00   [#06]

I znów prawo, które działa wstecz.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 1 grudnia 2004 r.w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli § 4 ust.2 i 3 czytamy

2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, w czasie trwania stażu dyrektor szkoły może pisemnie zobowiązać nauczyciela do zmiany planu rozwoju zawodowego lub zmienić nauczycielowi opiekuna stażu.

3. W czasie trwania stażu nauczyciel może wprowadzać zmiany w planie rozwoju zawodowego za zgodą dyrektora szkoły.

A więc chyba powinien być aneks.
rzewa06-05-2005 17:44:55   [#07]

nie powinien

tylko może być.

W tym przepisie nie chodzi o "działanie prawa wstecz", tylko o sytuację, gdy z jakis powodów - zmiana miejsca zatrudnienia n-la, istotnych zmian w szkole, konieczności zmiany opiekuna stażu, pojawienia się nowych potrzeb szkoły, których zaspokojenie chce dyrek zlecić m. in. n-lowi - można dokonać zmiany planu rozwoju (chce tego dyrek lub n-l, ale za zgodą dyrka, bo ten plan zatwierdza).

Ale te zmiany planu mają dotyczyć tego co będzie czyli tego co n-l ma zamiar zrobić, a nie mogą dotyczyć tego co już zostało zrobione. Czyli zmieniamy, jeśli tego chcemy, plan jedynie "do przodu", na pozostały jeszcze do zrealizowania okres stażu.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]