Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
do specjalistów od awansu |
Kasia66 | 06-05-2005 13:27:21 [#01] |
---|
MOje koleżanki, no i ja mamy problem. Kończą awans na n-la dyplomowanego. Ich zatwierdzone plany rozwoju są ... hmmm...kiepskie, zarówno pod kątem formalnym (Pani Dzieżgowska ostatnio podkreślała, że plan ma być pisany pod ustep 1 do trzech punktów, a te plany są pod ust. 1 i ust.2), jak i zawartości (są tem rzeczy drobiazgowe, nieistotne). Dziewczyny chciałyby zmodyfkować te plany, poprawić. Jednak dyrektorem był kto inny i kto inny je zatwierdził. I co teraz? |
Agnieszek | 06-05-2005 13:35:52 [#02] |
---|
Nie jestem specjalistą, ale mnie też problem dotyczy. Mam plan sprzed 3 lat. Został zatwierdzony. Moim obowiązkiem (i interesem) jest napisać sprawozdanie z jego realizacji. Dyrektor zatwierdza go lub (tfu, fu) nie. Co do planu: pytałam metodyka, a on dwóch ekspert, czy stworzyć aneks, czy przepisywać... Usłyszałam, że może zostać taki, jaki jest. Ważne jest sprawozdanie. Jeśli sobie jednak jako dyrektor zażyczysz aneksu lub przeróbki - Twoja wola. Nauczyciel musi się popdorządkować. Ty go w końcu rozliczasz z wykonania tegoż planu. Pozdrawiam. Na marginesie : trudno tworzyć coś pod ustawę, która wejdzie za lat X w życie. Albo nie wejdzie. |
Tadek | 06-05-2005 16:20:08 [#03] |
---|
tak czy nie Ja nic nie mogę pojąć czy nauczyciel ma pisać plan rozwoju -aneksować dostosowując do nowego aktualnego rozporządzenie czy nie. Jedni twiedzą,że tak inni , inni że nie a dyrektor ma być mądry i wiedzieć co się spodoba komisji. Najlepiej to zwalić na dyrektora. winny musi być. A tak napoważnie jak z tym planem, który był pisany prawie 3 lata temu. Sprawozdanie pisze wg nowego rozporządzenia? |
Magosia | 06-05-2005 16:28:59 [#04] |
---|
Ja tak to rozstrzygam:
- Plany sprzed 3 lat - nie prosiłam o zmiany, nie widzę potrzeby.
- Jeśli nauczyciel czuł potrzebę napisania - aneksu- jego decyzja- nie czuli ;-)
- Plany sprzed 2 lat prosiłam o gruntowną analizę i ewentualnie aneks na przyszły rok szkolny.
- Sprawozdanie na pewno według nowego rozporządzenia.
- Jaki sens ma pisanie planu wstecz - pytanie retoryczne.
Z pracy w komisjach- nie pamiętam,żeby kiedyś któraś komisja czytała plan. Sprawozdanie raz - na moje wyraźne życzenie. |
rzewa | 06-05-2005 16:33:47 [#05] |
---|
plan jaki ma taki ma może go ewentualnie zmieniac jak chce, ale w czasie trwania stażu! Bo ta zmiana może jedynie dotyczyć tego co dopiero ma być. Jak mozna zmieniać plan do czegoś co juz zostało zrobione? Nie ma żadnego przymusu zmieniania planu, a jest to wręcz zabronione, gdy n-l ukończy staż. Komisja d/s awansu nie ocenia planu. On tylko musi być zalączony do wniosku. Dla komisji ważne jest sprawozdanie (poświadczone przez dyrka), ale też o tyle o ile potwierdza wykonane zadania. Komisja ta również nie ocenia sprawozdania ze stażu - bo ocenił je dyrek pisząc ocenę dorobku. Ocena dorobku jest również dla komisji dokumentem potwierdzającym wykonanie zadań. Komisja kwalifikacyjna dla n-li mianowanych ubiegających sie o dyplomowanie ocenia opisy, analizy i sprawozdania z wykonanych działań, które n-l załączył do wniosku, czyli stwierdza czy n-l spełnił wymagania rozporządzenia. Komisja egzaminacyjna ocenia prezentację n-la i to czy ze4 zgromadzonej dokumentacji wynika, że spełnił wszystkie wymagania, podobnie komisja kwalifikacyjna dla stażystów. Forma planu rozwoju zawodowego i sprawozdania ze stażu jest dowolna i nieistotna dla przebiegu postepowania awansowego. |
bojola | 06-05-2005 16:40:00 [#06] |
---|
I znów prawo, które działa wstecz. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 1 grudnia 2004 r.w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli § 4 ust.2 i 3 czytamy
2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, w czasie trwania stażu dyrektor szkoły może pisemnie zobowiązać nauczyciela do zmiany planu rozwoju zawodowego lub zmienić nauczycielowi opiekuna stażu.
3. W czasie trwania stażu nauczyciel może wprowadzać zmiany w planie rozwoju zawodowego za zgodą dyrektora szkoły. A więc chyba powinien być aneks. |
rzewa | 06-05-2005 17:44:55 [#07] |
---|
nie powinien tylko może być. W tym przepisie nie chodzi o "działanie prawa wstecz", tylko o sytuację, gdy z jakis powodów - zmiana miejsca zatrudnienia n-la, istotnych zmian w szkole, konieczności zmiany opiekuna stażu, pojawienia się nowych potrzeb szkoły, których zaspokojenie chce dyrek zlecić m. in. n-lowi - można dokonać zmiany planu rozwoju (chce tego dyrek lub n-l, ale za zgodą dyrka, bo ten plan zatwierdza). Ale te zmiany planu mają dotyczyć tego co będzie czyli tego co n-l ma zamiar zrobić, a nie mogą dotyczyć tego co już zostało zrobione. Czyli zmieniamy, jeśli tego chcemy, plan jedynie "do przodu", na pozostały jeszcze do zrealizowania okres stażu. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|