Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Świadectwo dla dziecka ze szkołą życia-jakie?
strony: [ 1 ]
Magosia04-05-2005 14:22:15   [#01]

Mam problem - dziecko z upośledzeniem głębokim, realizuje NI- szkoła życia, jakie świadectwo? Gdzie to znajdę ? Pytanie z gatunku do fachowców, ale tu takich znajdę :-)))

Z góry dziękuję :-)

beera04-05-2005 17:05:59   [#02]

magosiu???

jakim cudem takie dziecko realizuje NI???

Powinno zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze!

Jesli jednak świadectwo, to takie:

1       MENiS-I/1/2               dla uczniów klas I-III szkoły podstawowej dla dzieci młodzieży, w tym dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w  stopniu umiarkowanym lub znacznym          

z adnotacją:

8. W świadectwach szkolnych promocyjnych oraz świadectwach ukończenia szkoły, wydawanych uczniom z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim, na drugiej stronie świadectwa nad "Wynikami klasyfikacji rocznej" i "Wynikami klasyfikacji końcowej" umieszcza się adnotację "uczeń / uczennica realizował(a) program nauczania dostosowany do indywidualnych możliwości i potrzeb na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół orzekający działający w .........", wpisując nazwę poradni psychologiczno-pedagogicznej, w której działa zespół, który wydał orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.

fredi04-05-2005 17:09:01   [#03]

a ja mam podobny problem w technikum

Uczeń po wypadku (silny uraz głowy)

Co powinienem zrobić ?

beera04-05-2005 17:24:30   [#04]

no ale co?

rozumiem, ze po wypadku, ale co???

kwalifikuje się do NI, czy co?

Magosia04-05-2005 18:20:02   [#05]

Asiu -skrót myślowy

z tym NI, chodziło mi o to, że realizuje zajęcia w domu, dodatkowe godziny przyznane prze OP na podstawie orzeczenia poradni, bo dziecko nie wychodzi z domu prawie.

Problem w tym,że on ma upośledzenie głębokie, a o takim nie mówi się nic w rozporządzeniu.

Szczerze mówiąc, sparawa nieco zabałaganiona, chłopak jeszcze rok będzie miał zajęcia , bo kończy -za rok- 21 lat, ale chciałam wszystko zrobić zgodnie z prawem, a nie mam żadnych doświadczeń w tym względzie.

beera04-05-2005 19:06:57   [#06]

jako gimnazjum to musisz rzeczywiście czekać do 21

realizuje zajęcia w domu- to rozumeim

ale CO REALIZUJE???

Jesli nauczanie indywidualne, to kolejne świadectwo( jakie tam wypada mu)-

Jesli zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze to wówczas nie ma świadectw ( ja pisemka takie piszę, choć nie jest to wymagane)

Dla mnie on powiniem po prostu mieć orzeczenie na zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze.

Rzeczywiście coś tu jest niedobrze...

gosienka04-05-2005 19:22:18   [#07]
podpisuję się pod tym co pisze Asia. dodam tylko , że dziecko głeboko ma zajęcia do 25 roku życia, wynika to z Rozporządzenia o zajęciach rewalidacyjno - wychowawczych dla tych dzieci
beera04-05-2005 19:26:15   [#08]

gosieńko?

ale magosia to gimnazjum ona "jest odpowiedzialna" za to dziecko do 21 roku

nie wiem, kto potem?

fredi04-05-2005 19:39:53   [#09]
a ja co ? ( w skrócie- nie rokuje ukończenia technikum, jest w klasie 3)
beera04-05-2005 19:45:34   [#10]

ja rozumiem

że jest po wypadku i nie chodzi do szkoły .

czy jest sytuacja  pozwalajaca go promować?

Jeśli nie- dogadaj się z rodzicami i zgódźcie się na niepromowanie ( czasem rodzice się wcale nie szarpią) a w przyszlym roku- zalezy od stanu zdrowia.

Bo nie wiemy w jakim on stanie jest- wypadek spowodował uszkodzenia rozlegle?

Kwalifikujace do rewalidacyjno- wychowawczych?

czy tylko ewentualne indywidualne w przyszlym roku?

Jak widzisz z postu gosienki- do 25 roku zycia takie dziecko może realizowac tę specyficzną formę obowiązku szkolnego.

Magosia04-05-2005 19:46:46   [#11]

Dziewczyny

chyba jestem w domu , znaczy mam jasność, nie daję świadectwa, tylko "pisemko" -Asiu i ja tak robilam, ale mnie coś dzisiaj podkusiło, po tej zmianie rozporządzenia,żeby podrążyć,

szczerze mówiąc , to moja pani z sekretariatu mnie zainspirowała do dyskusji.

Alem wyszła z niej ciut mądrzejsza - dzięki :-)))

beera04-05-2005 19:56:49   [#12]

to i ja w domu :-)

czyli ma orzeczenie o rew- wych

:-)))

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]