Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Świadectwo dla dziecka ze szkołą życia-jakie? |
Magosia | 04-05-2005 14:22:15 [#01] |
---|
Mam problem - dziecko z upośledzeniem głębokim, realizuje NI- szkoła życia, jakie świadectwo? Gdzie to znajdę ? Pytanie z gatunku do fachowców, ale tu takich znajdę :-))) Z góry dziękuję :-) |
beera | 04-05-2005 17:05:59 [#02] |
---|
magosiu??? jakim cudem takie dziecko realizuje NI??? Powinno zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze! Jesli jednak świadectwo, to takie: 1 MENiS-I/1/2 dla uczniów klas I-III szkoły podstawowej dla dzieci młodzieży, w tym dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym z adnotacją: 8. W świadectwach szkolnych promocyjnych oraz świadectwach ukończenia szkoły, wydawanych uczniom z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim, na drugiej stronie świadectwa nad "Wynikami klasyfikacji rocznej" i "Wynikami klasyfikacji końcowej" umieszcza się adnotację "uczeń / uczennica realizował(a) program nauczania dostosowany do indywidualnych możliwości i potrzeb na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół orzekający działający w .........", wpisując nazwę poradni psychologiczno-pedagogicznej, w której działa zespół, który wydał orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. |
fredi | 04-05-2005 17:09:01 [#03] |
---|
a ja mam podobny problem w technikum Uczeń po wypadku (silny uraz głowy) Co powinienem zrobić ? |
beera | 04-05-2005 17:24:30 [#04] |
---|
no ale co? rozumiem, ze po wypadku, ale co??? kwalifikuje się do NI, czy co? |
Magosia | 04-05-2005 18:20:02 [#05] |
---|
Asiu -skrót myślowy z tym NI, chodziło mi o to, że realizuje zajęcia w domu, dodatkowe godziny przyznane prze OP na podstawie orzeczenia poradni, bo dziecko nie wychodzi z domu prawie. Problem w tym,że on ma upośledzenie głębokie, a o takim nie mówi się nic w rozporządzeniu. Szczerze mówiąc, sparawa nieco zabałaganiona, chłopak jeszcze rok będzie miał zajęcia , bo kończy -za rok- 21 lat, ale chciałam wszystko zrobić zgodnie z prawem, a nie mam żadnych doświadczeń w tym względzie. |
beera | 04-05-2005 19:06:57 [#06] |
---|
jako gimnazjum to musisz rzeczywiście czekać do 21 realizuje zajęcia w domu- to rozumeim ale CO REALIZUJE??? Jesli nauczanie indywidualne, to kolejne świadectwo( jakie tam wypada mu)- Jesli zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze to wówczas nie ma świadectw ( ja pisemka takie piszę, choć nie jest to wymagane) Dla mnie on powiniem po prostu mieć orzeczenie na zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze. Rzeczywiście coś tu jest niedobrze... |
gosienka | 04-05-2005 19:22:18 [#07] |
---|
podpisuję się pod tym co pisze Asia. dodam tylko , że dziecko głeboko ma zajęcia do 25 roku życia, wynika to z Rozporządzenia o zajęciach rewalidacyjno - wychowawczych dla tych dzieci |
beera | 04-05-2005 19:26:15 [#08] |
---|
gosieńko? ale magosia to gimnazjum ona "jest odpowiedzialna" za to dziecko do 21 roku nie wiem, kto potem? |
fredi | 04-05-2005 19:39:53 [#09] |
---|
a ja co ? ( w skrócie- nie rokuje ukończenia technikum, jest w klasie 3) |
beera | 04-05-2005 19:45:34 [#10] |
---|
ja rozumiem że jest po wypadku i nie chodzi do szkoły . czy jest sytuacja pozwalajaca go promować? Jeśli nie- dogadaj się z rodzicami i zgódźcie się na niepromowanie ( czasem rodzice się wcale nie szarpią) a w przyszlym roku- zalezy od stanu zdrowia. Bo nie wiemy w jakim on stanie jest- wypadek spowodował uszkodzenia rozlegle? Kwalifikujace do rewalidacyjno- wychowawczych? czy tylko ewentualne indywidualne w przyszlym roku? Jak widzisz z postu gosienki- do 25 roku zycia takie dziecko może realizowac tę specyficzną formę obowiązku szkolnego. |
Magosia | 04-05-2005 19:46:46 [#11] |
---|
Dziewczyny chyba jestem w domu , znaczy mam jasność, nie daję świadectwa, tylko "pisemko" -Asiu i ja tak robilam, ale mnie coś dzisiaj podkusiło, po tej zmianie rozporządzenia,żeby podrążyć, szczerze mówiąc , to moja pani z sekretariatu mnie zainspirowała do dyskusji. Alem wyszła z niej ciut mądrzejsza - dzięki :-))) |
beera | 04-05-2005 19:56:49 [#12] |
---|
to i ja w domu :-) czyli ma orzeczenie o rew- wych :-))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|