Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zwolnienie z pracy - czy można? |
maciej k | 04-05-2005 08:14:20 [#01] |
---|
Witam, Czy wobec nauczyciela będącego na urlopie wychowawczym można zastosować przepisy ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników? Pozdrawiam Maciej |
dyrlo | 04-05-2005 08:21:55 [#02] |
---|
Pismo do związków Proszę, podajcie mi jak ma wyglądać pismo do związków zawodowych informujące o zmianie waruków pracy. Zmieniam cały etat na pół nauczycielowi kontraktowemu zatrudnionemu na czas nieokreślony. Dziękuję |
Rycho | 04-05-2005 08:23:17 [#03] |
---|
nie nie można
KP
Art. 41. Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu pracownika, a także w czasie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy, jeżeli nie upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia. |
rzewa | 04-05-2005 08:29:57 [#04] |
---|
nauczyciel podlega KN zatem zwalniamy na tej podstawie i stosujemy wymienione tam osłony - odprawa n-la kontraktowego wynika właśnie z przepisów jak w pytaniu. Ponieważ KN milczy na temat urlopu wychowawczego mają tu, w sosunku do n-la, zastosowanie przepisy KP, w tym ochrona stosunku pracy. Ochrona ta jest zawieszona w pewnych konkretnych sytuacjach: całkowitej likwidacji zakładu pracy lub częściowej likwidacji polegającej na braku możliwości zatrudnienia pracownika o takich kwalifikacjach jak ten przebywajacy na urlopie - na żadnym istniejącym stanowisku nie można będzie zatrudnić pracownika powracajacego z urlopu. Zatem, jeśli na urlopie wychowawczym jest np. nauczyciel chemii (i ma on kwalifikacje jedynie do tego przedmiotu), a mamy doczynienia z sp, to nie mając dla niego stanowiska pracy możdemy go zwolnić pomimo urlopu z zachowaniem procedury przewidzianej w art 20 KN. |
Rycho | 04-05-2005 09:29:51 [#05] |
---|
szczególne zasady rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników dotyczą tzw zwolnień grupowych.
Jeżeli w szkole zachodzi taka sytuacja, czyli zwalnia się co najmniej 10 pracowników jeśli jest w szkole zatrudnionych mniej niż 100 pracowników, to wtedy ochrona wynikająca z zastosowania Art. 41 KP nie ma zastosowania. Ale tylko wtedy.
Moim zdaniem rzewa, nie ma uzasadnienia prawnego do interpretacji podanej przez Ciebie w ostatnim zdaniu gdy nie zachodzi zwolnienie grupowe, a sprawa dotyczy indywidualnego pracownika. |
rzewa | 04-05-2005 10:05:44 [#06] |
---|
Rychu, to co byś zrobił w opisanej przeze mnie sytuacji? Płacił byś n-lowi za frico przez cały rok? |
Rycho | 04-05-2005 11:36:42 [#07] |
---|
Ewa znam sytuacje, gdy nauczyciele wygrywali sprawy w sądzie z tego powodu, że wręczono im wypowiedzenie w okresie urlopu wychowawczego. Czyli z naruszeniem Art. 41 KP.
Gdyby przyjąć Twoje rozumowanie, to tak samo należało by postąpić w stosunku do nauczycieli przebywających na urlopie dla poratowania zdrowia, macierzyńskim, itp.
To nie moja wina, że mamy w oświacie przepis, że umowę o pracę z nauczycielem rozwiązuje się na koniec roku szkolnego za trzymiesięcznym wypowiedzeniem. Zgadzam się z tym, że w takiej sytuacji jak opisałaś, należałoby rozwiązać umowę o pracę z nauczycielem. Tylko, ze póki co nie ma na to uzasadnienia prawnego. |
dyrlo | 04-05-2005 13:01:32 [#08] |
---|
Jeszcze raz proszę Kto mi pomoże, jak dziś nie napiszę do związków o tym zwolnieniu (zmianie) to potem mogę przez te matury zapomnieć. Co tam się pisze? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|