Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Liczba uczniów na świetlicy
strony: [ 1 ]
kasiek03-05-2005 13:26:18   [#01]
Witam serdecznie, czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie: czy jakieś przepisy określają maksymalną liczbę uczniów na świetlicy, będących pod opieką jednego nauczyciela/opiekuna?
józefinaw03-05-2005 13:33:59   [#02]

Znajdziesz w ramówce statutu gimnazjum, np.par.9, ust.2 załącznika do rozp.MEN  z 21 maja 2001, ze zmianami z 31 stycznia 20023r i późn.

zapis brzmi " Liczba uczniów w grupie nie powinna przekraczać 25".

kasiek03-05-2005 18:27:51   [#03]

Liczba uczniów na świetlicy

dziękuję serdecznie:-))
Wertykal03-05-2005 18:38:25   [#04]

Tylko...

Konia z rzedem temu, kto okresli, jak to sie przeklada na ilosc zatrudnionych w swietlicy nuczycieli.
Czy na kazda grupe - jeden nauczyciel?
A moze, tak jak u nas nalezaloby wyliczyc rzeczywista ilosc dzieci przebywajacych o okreslonej porze w swietlicy (a nie zapisanych), ustawic grafik dyzorow wychowawcow w swietlicy i na tej podstawie wyliczyc ilosc etatow pedagogicznych w swietlcy.

Zalozenie, ze grupa swietlicowa nie powinna przekraczac 25 uczniow oznacza w tym przypadku, ze gdy w swietlicy o jakiejs porze jest wiecej niz 25 uczniow, nalezy dac drugiego wychowawce.

Marek

kasiek04-05-2005 14:28:59   [#05]

Liczba uczniów na świetlicy

Pytałam tak z ciekawości, moja koleżanka miała w ubiegłym roku codziennie od pewnej godziny prawie 40 uczniów, połowę z nich musiała odprowadzać do autobusu szkolnego i miała dylemat, czy ciągnąć wszystkich, i wracać z dwudziestką na świetlicę, bo bała się ich zostawiać samych... Myślę, że nawet na te 2-3 godziny, kiedy jest tak dużo uczniów na swietlicy powinien być drugi opiekun...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]