Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Liczba uczniów na świetlicy |
kasiek | 03-05-2005 13:26:18 [#01] |
---|
Witam serdecznie, czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie: czy jakieś przepisy określają maksymalną liczbę uczniów na świetlicy, będących pod opieką jednego nauczyciela/opiekuna? |
józefinaw | 03-05-2005 13:33:59 [#02] |
---|
Znajdziesz w ramówce statutu gimnazjum, np.par.9, ust.2 załącznika do rozp.MEN z 21 maja 2001, ze zmianami z 31 stycznia 20023r i późn. zapis brzmi " Liczba uczniów w grupie nie powinna przekraczać 25". |
kasiek | 03-05-2005 18:27:51 [#03] |
---|
Liczba uczniów na świetlicy dziękuję serdecznie:-)) |
Wertykal | 03-05-2005 18:38:25 [#04] |
---|
Tylko... Konia z rzedem temu, kto okresli, jak to sie przeklada na ilosc zatrudnionych w swietlicy nuczycieli. Czy na kazda grupe - jeden nauczyciel? A moze, tak jak u nas nalezaloby wyliczyc rzeczywista ilosc dzieci przebywajacych o okreslonej porze w swietlicy (a nie zapisanych), ustawic grafik dyzorow wychowawcow w swietlicy i na tej podstawie wyliczyc ilosc etatow pedagogicznych w swietlcy. Zalozenie, ze grupa swietlicowa nie powinna przekraczac 25 uczniow oznacza w tym przypadku, ze gdy w swietlicy o jakiejs porze jest wiecej niz 25 uczniow, nalezy dac drugiego wychowawce. Marek |
kasiek | 04-05-2005 14:28:59 [#05] |
---|
Liczba uczniów na świetlicy Pytałam tak z ciekawości, moja koleżanka miała w ubiegłym roku codziennie od pewnej godziny prawie 40 uczniów, połowę z nich musiała odprowadzać do autobusu szkolnego i miała dylemat, czy ciągnąć wszystkich, i wracać z dwudziestką na świetlicę, bo bała się ich zostawiać samych... Myślę, że nawet na te 2-3 godziny, kiedy jest tak dużo uczniów na swietlicy powinien być drugi opiekun... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|