Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ukończenie liceum
strony: [ 1 ]
Doris01-05-2005 23:33:47   [#01]
Czy uczeń, który nie ukończył liceum (obowiązek szkolny już go nie dotyczy), nie został usunięty ze szkoły może nie otrzymać zgody na powtarzanie klasy trzeciej w LO?
zgredek01-05-2005 23:48:15   [#02]

łatwe pytanie - pomyślałam sobie, więc odpowiem:

nie, nie może nie otrzymać zgody na powtarzanie, bo:

i tu chciałam podeprzeć się rozporządzeniem o ocenianiu, w którym wydawało mi się było napisane, że "uczeń powtarza klasę"

--------------------------

i znalazłam tylko to:

§ 18

7. Uczeń, który nie spełnił warunków określonych w ust. 2, nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej (na semestr programowo wyższy) i powtarza klasę (semestr), z zastrzeżeniem § 19 ust. 10.

§ 19

9. Uczeń, który nie zdał egzaminu poprawkowego, nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej (na semestr programowo wyższy) i powtarza klasę (semestr), z zastrzeżeniem ust. 10.

---------------------

i nie znalazłam nic o klasie programowo najwyższej:-(

ale może jam ślepa

a jeśli nie, to jaka jest odpowiedź na pytanie Doris?

Doris02-05-2005 20:55:48   [#03]

proszę

o swoją interpretację prawa. Ja nie ukrywam, że uważam,że przez analogię do niepromowania uczeń ma prawo do powtarzania, czyli nie ukończył szkoły= nie został promowany ( do dalszego kształcenia ) = może powtarzać
Jacek W02-05-2005 21:25:18   [#04]

Odzew niewielki, więc ja spróbuję. Myślę, że w sytuacji niedoróbki legislacyjnej zastosowanie analogii jest ze wszech miar właściwe. No bo dlaczego uczeń miałby ponosić konsekwencje czyjegoś niechlujstwa? Zresztą nigdzie nie pisze, że nie wolno powtarzać ostatniej klasy :)

Więc jeśli nie został skreślony, tylko wytrwał do końca roku, to bym mu bez nikakich pozwolił repetować.

zgredek02-05-2005 21:29:23   [#05]

ale ja zrozumiałam, że chodzi o coś innego

o takiego ucznia-dorosłego, którego raczej nie chciałoby się widzieć w szkole jeszcze przez rok

Jacek W03-05-2005 07:44:26   [#06]
Jeśli go nie chciałoby się widzieć jeszcze przez rok to powinno się go skreślić. Jeśli nie skreślony - niech repetuje.
Leszek03-05-2005 11:15:37   [#07]

to ja dorzucę jeszcze tzw. 20stkę z rozp. o ocenianiu,

jeśli nie spełnił tych warunków to nie kończy, czyli pozostaje w klasie najwyższej ...

Doris - czy u Ciebie w szkole wymagalna jest statutowo na to zgoda np. RP?

pozdrawiam

§ 20. 1. Uczeń kończy szkołę podstawową, gimnazjum, szkołę ponadgimnazjalną lub dotychczasową szkołę ponadpodstawową:

1) jeżeli w wyniku klasyfikacji końcowej, na którą składają się roczne (semestralne) oceny klasyfikacyjne z obowiązkowych zajęć edukacyjnych uzyskane w klasie programowo najwyższej (semestrze programowo najwyższym) oraz roczne (semestralne) oceny klasyfikacyjne z obowiązkowych zajęć edukacyjnych, których realizacja zakończyła się w klasach programowo niższych (semestrach programowo niższych) w szkole danego typu, z uwzględnieniem § 18 ust. 6, uzyskał oceny klasyfikacyjne wyższe od oceny niedostatecznej, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4;

2) w przypadku szkoły podstawowej i gimnazjum - jeżeli ponadto przystąpił odpowiednio do sprawdzianu lub egzaminu, o których mowa w § 30, z zastrzeżeniem ust. 3 oraz § 35 i 46 ust. 3.

2. Uczeń kończy szkołę podstawową, gimnazjum, szkołę ponadgimnazjalną lub dotychczasową szkołę ponadpodstawową z wyróżnieniem, jeżeli w wyniku klasyfikacji końcowej, o której mowa w ust. 1 pkt 1, uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75 oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę zachowania.

3. O ukończeniu szkoły przez ucznia z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym postanawia na zakończenie klasy programowo najwyższej rada pedagogiczna, uwzględniając specyfikę kształcenia tego ucznia, w porozumieniu z rodzicami (prawnymi opiekunami).

4. Uczeń kończy szkołę pomaturalną prowadzącą kształcenie w zawodzie pielęgniarki lub położnej, jeżeli zdał egzamin z przygotowania zawodowego, o którym mowa w § 144 ust. 1.

zgredek03-05-2005 13:11:53   [#08]

niby to takie proste, ale jakoś nie jestem przekonana, że musi jeśli chce;-)

Jacek W03-05-2005 13:19:58   [#09]

To inaczej: gość chce, a Ty nie bardzo. On wnosi podanie, a Ty mu odmownie - z jaką pp?

zgredek03-05-2005 13:51:23   [#10]

o to, to;-)

a jeśli nie mogę odmownie to też jaka pp?

Leszek03-05-2005 14:05:41   [#11]

Uczeń po przyjęciu do szkoły zostaje wpisany do księgi uczniów i figuruje w niej do czasu:

1/ ukończenia szkoły,

2/ prawomocnego skreślenia z listy uczniów.

pozdrawiam

Doris03-05-2005 17:33:43   [#12]
Niestety u mnie w szkole dyrektor zgadza się lub nie na powtarzanie, wpływ na to ma nie opinia RP tylko wychowawcy!
zgredek03-05-2005 19:04:52   [#13]

Leszku - ja to jakąś sklerozę mam, boś przecież takie rzeczy już tłumaczył, wprawdzie przy skreślaniu dorosłych, ale:-(

głupio mi, bom jakoś mało pojętną uczennicą jest:-(

ale obiecuję, że teraz to już zapamiętam!

-------------------

Doris - nie może tak sobie decydować lub nie - Leszek to pięknie wyjaśnił:-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]