Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
wyprawka szkolna 2005 |
emeryt | 28-04-2005 14:01:11 [#01] |
---|
Czy ktoś coś wie o losach rozporządzenia naszego kochanego MENiS w sprawie wyprawki szkolnej w2005 r???? Marku P. - co było po konsultacjach w OSKKO???? |
zgredek | 28-04-2005 14:26:01 [#02] |
---|
Dz. U. z 2005 r. nr 69; poz. 611 |
emeryt | 28-04-2005 15:14:18 [#03] |
---|
zgredeczku - śliczne dzięki... tak krótkiego i rzeczowego rozporządzenia jeszcze nie widziałem.Dyrektor szkoły jest pogrążony. Ani terminów, do kiedy wnioski, kiedy do organu, kiedy i skąd jakieś pieniądze, kiedy dać książki..... Ole..... |
beera | 04-05-2005 18:00:37 [#04] |
---|
zdzislaw- wiesz, co się robi takiemu, co źle wróży?? Przepowiedział- kurcze! Do poniedzialku maja mi rodzice poznosic wnioski z oświadecznami o odchodach Powolaliście komisję, czy przydzielacie sami? |
Magosia | 04-05-2005 18:12:30 [#05] |
---|
Hm.. Asiu , my mieliśmy listę oddać do 28.04. Dzisiaj opieka poprosiła o listę , którą my (czyli moja vice) przygotowała , po konsultacjach z przedszkolem (u nas nie ma zerówki), obdzwonieniu rodziców i "wywiadzie środowiskowym". Narazie komisji w to nie włączamy, braliśmy pod uwagę ewidentne sytuacje, ktore nie budzą wątpliwości . |
hanabi | 04-05-2005 19:16:03 [#06] |
---|
a gdzie znaleźć tekst rozporzadzenia? widziałam na oczy, czytałam a kiedy dzisiaj chciałam 'postudiować" okazało sie, ze nigdzie nie mogę znaleźć? pomóżcie |
zgredek | 04-05-2005 19:16:58 [#07] |
---|
a kliknij w #2 |
hanabi | 04-05-2005 19:17:29 [#08] |
---|
Matko! chyba czas do okulisty albo na urlop ( najpewniej zdrowotny) dopiero teraz zobczylam link z postu zgredka:-)) |
beera | 04-05-2005 19:20:12 [#09] |
---|
u nas do tej pory też opieka tym się zajmowala teraz jest jakby inaczej, bo dyrektor szkoly przyznaje wyprawkę i u niego mają się znaleźć wnioski Więc czemu lista do opieki? w sensie lista przyznanych wyprawek- jak rozumiem? ...... swoją drogą do poniedzialku czekam nie na zaświadczenia o odchodach rodziców a raczej na "o dochodach" |
zgredek | 04-05-2005 19:21:27 [#10] |
---|
:-)))))))))))))))))))))))))))))) |
beera | 04-05-2005 19:22:41 [#11] |
---|
magosiu tak się w to wczytuję
Dzisiaj opieka poprosiła o listę , którą my (czyli moja vice) przygotowała , po konsultacjach z przedszkolem (u nas nie ma zerówki), obdzwonieniu rodziców i "wywiadzie środowiskowym". Narazie komisji w to nie włączamy, braliśmy pod uwagę ewidentne sytuacje, ktore nie budzą wątpliwości . ale macie wnioski rodzicow i oświadczenia o dochodach ( do 316 zl- zdaje się)? Bo to teraz kompetencja dyrektora jest, jak to rozwiązujecie? |
| |
beera | 04-05-2005 19:23:38 [#12] |
---|
ty się śmiej... oni by chyba woleli czasem tym odchodem rzucić - Ci rodzice;-)) |
Mada | 04-05-2005 19:28:29 [#13] |
---|
ja oczywiście podobnie jak magosia najpierw lista ateraz czekam na wnioski.. miałam dzień na wytypowanie uczniów zrobiłam to z komisją powołaną przy okazji omawiania na radzie pomocy materialnej dla ucznia no i teraz się zastanawiam czy "zadowolę rodziców" - teraz zbieramy wnioski:( na wszelki wypadek listę miałam deko wydłużoną a dochody to moim zdaniem sprawa opieki a nie moja, bo dla mnie moja lista to są szczególnie uzasadnine przypadki |
beera | 04-05-2005 19:35:31 [#14] |
---|
ale jak: sprawa opieki??? nie rozumiem??? DYREKTOR SZKOŁY przyznaje wyprawki. |
beera | 04-05-2005 19:37:33 [#15] |
---|
Paragraf 3 ust 2 i 3 wniosek sklada się w szkole do wniosku dołącza się oświadczenie o dochodach i paragraf 4 dyrektor szkoły przyznaje wyprawkę |
Mada | 04-05-2005 19:40:58 [#16] |
---|
asiu może nie tak zrozumiałam ale moim zdaniem ja nie patrzę na kryterium dochodowe tylko inne szczególne wzgledy w porozumieniu z opieką mam wiec na liście dzieci spełniaja kryterium dochdowe $2 ust 2 oraz te, których dobrze znamy sytuacje rodzinną i komisja uznała, że pominni dostać wyprawkę oczywiście ja to zatwierdzam czyli przyznaję |
Magosia | 04-05-2005 19:41:00 [#17] |
---|
Ja trochę z boku -bo niby dyrektor ;-) ale to w kompetencjach mojej Pani od naucz zint , więc w szczegóły nie wchodziłam W każdym razie "podstawą " bylo pismo z z KO przez OP -wklejam poniżej:
Szanowni Państwo Prezydenci Szanowni Państwo Burmistrzowie Szanowni Państwo Wójtowie województwa lubelskiego | W nawiązaniu do pisma Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 21 kwietnia br. znak: DWPS-II-CZ-6112/wypr.20/2005 w sprawie Rządowego programu wyrównywania startu szkolnego uczniów w 2005 roku „Wyprawka szkolna” zwracam się do Państwa z prośbą o przesłanie najpóźniej do dnia 29 kwietnia 2005 roku informacji dotyczącej liczby uczniów objętych tym programem oraz rodzaju zamawianych kompletów podręczników zgodnie z załączonymi tabelami. W celu usprawnienia realizacji programu i uniknięcia zbędnych kosztów związanych z jego realizacją uprzejmie proszę o precyzyjne określenie zarówno liczby uczniów, jak i zestawów podręczników, tak aby ewentualne korekty były dokonywane tylko w szczególnych przypadkach, z jednoczesnym podaniem przyczyn tych zmian. TABELA NR 1 Wykaz uczniów wymagających objęcia programem „Wyprawka szkolna” w 2005 roku.
Nazwa gminy |
Liczba uczniów podejmujących naukę w roku szk. 2005/2006 |
Liczba uczniów spełniających kryterium „biedy” wg oficjalnego wskaźnika GUS – 24 % |
Liczba uczniów wymagających objęcia programem „Wyprawka szkolna” wg zebranych danych |
Kolumna 4 – kolumna 3 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
|
|
|
| Więc my do 28.04 metodą na wczoraj błyskim te listy zrobiliśmy i do gminy zgodnie z prośbą OP. Szczerze mówiąć Asiu, co do opieki, to ja sama dzisiaj dyskutowałam z vice , czy oni sobie naszymi rękami nie budują bazy danych. Miałam te same wątpliwośc co Ty w # 15, jutro podrążę szczegóły. |
hanabi | 04-05-2005 19:44:09 [#18] |
---|
myslę,że nie tylko dyrektorzy ale i organy zostały ugotowane przy okazji? jak jest u was, dostajecie listę od dyrektora i co dalej? i za ZdzisławemF zacytuje dalej"Ani terminów, do kiedy wnioski, (...), kiedy i skąd jakieś pieniądze, kiedy dać książki....." ratunku:-) |
beera | 04-05-2005 19:49:45 [#19] |
---|
magosiu to OK- wiadomo, ze pismo musi iśc do OP i KO mnie dziwilo pismo do opieki- ale rozumiem, ze tak jak mada, przyznajesz wyprawkę w porozumieniu z opieką... ........... Haniu- OP robi zbirówkę i jak najszybciej do KO |
AndrzejS | 04-05-2005 20:50:43 [#21] |
---|
To sa kpiny!!! Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia! Dziennik ustaw ukazał sie z datą 26 kwietnia! a niektórzy musieli juz 28 kwietnia oddać listy? Na szczęście na Podlasiu mają większe serce!!Do 6 maja! |
DYREK | 05-05-2005 22:05:06 [#22] |
---|
Święte słowa. A my na forum o statusie dyrektora, jakości pracy szkoły itp. Szkoda gadać .... |
anisa | 05-05-2005 22:14:55 [#23] |
---|
u nas wnioski dają przedszkola, rodzice przynoszą wnioski do szkoły wraz z oświadczeniami o dochodach, komisja socjalna opiniuje, dyrektor decyduje( decyzje indywidualne - w odpowiedzi na indywidualne wnioski ). Dyrektor też może wnioskować do komisji uzasadniając to "Szczególnie", komisja opiniuje, dyrektor decyduje.Najważniejsze aby w "papierach"było OK ! |
Tadek | 09-05-2005 08:44:43 [#25] |
---|
zaświadczenie Czy do wniosku o wyprawkę rodzice dołączają oświadczenie o dochodach na osobę z własnoręcznym podpisem ( z jakiego okresu - ostatni miesiąć, czy inny okres) i to jest wystarczające abym ich umieścił na liście do op. czy do wniosku dołączają zaświadczenia o dochodach i za jaki okres. kto ma to sprawdzać9 weryfikować) jak macie ten problem rozwiązany. |
beera | 09-05-2005 09:56:55 [#26] |
---|
jakie dochody- to wszystko jest w Art 8 Ustawy o pomocy społecznej, do ktorej odwołuje się rozporządzenie wyprawkowe. Ja zazyczyłam sobie zaświadczeń- nawet z biura pracy, w przypadku informacji " nie pracuje" na oświadczeniu. W przypadku posiadania dziecka na studiach życzylam sobie oświadczenia, że nie jest pobierane stypendium- (tylko oświadczenie, nie zaświadczenie, bo się w czasie nie wyrobię) Kto ma to sprawdzać? Chyba ten, kto przyznaje wyprawkę, czyli nie chcę Cię martwic, ale MY ;-) |
Uśka | 11-05-2005 22:03:34 [#27] |
---|
u nas podkreślono, że tylko oświadczenia ( i chyba mają rację), bo o takich mówi rozporządzenie | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|