Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
niestety jeszcze raz matura |
|
Zola | 27-04-2005 20:38:19 [#01] |
---|
dostałam listy uczniów na matury pisemne i do tego instrukcję pakowania, w instrukcji zaniepokoiłi mnie zdanie że przewodniczacy zespołu nadzorującego układa prace maturalne w porządku zgodnym z zapisem na liście nie widzę przeszkód jak mam 3 osoby z historii sztuki czy nawet 26 z chemii czy 70 z matematyki, ale przy 210 z języka polskiego w jednej sali, to ja nie wiem ilo to trzeba będzie czasu na ułozenie tych prac ( rozumiem że na podstawie numerów PESEL , ale może źle mysle)Uświadomcie nieświadomą w tej kwestii na listach są kody , czy uczeń je wpisuje na swoim arkuszu, czy w tej sytuacji bedzie na tych arkuszach też do wpisania jego data urodzenia i PESEL, na próbie nie było kodów, przewodniczący chce przed rozdaniem arkuszy palnąć krótką mowę do narodu, co, gdzie i jak ale jak ja nie wiem jak wygląda arkusz to co ma powiedzieć, wolałabym żeby odwalił mowę , potem rozdał arkusz i wszyscy juz wiedzieliby co robić , może w Wasszych OKE cos na ten temat mówili a te kody to co, trzeba skserować listy i te drobiazgi pociąć i potem przy wejściu wręczyć, to chyba zaczniemy wpuszczać od 6 rano ;-)) |
Grażyna Stanek | 27-04-2005 21:39:19 [#02] |
---|
Zola Wprawdzie ja z gimnazjum, ale organizacja egzaminu, myślę, wyglada podobnie. Napisałam e-maila do Ciebie. |
Zola | 27-04-2005 22:38:47 [#03] |
---|
dzieki lecę na pocztę ;-)) |
Zola | 28-04-2005 06:48:41 [#04] |
---|
Grażynko, nie dotarła do mnie Twoja poczta :-((( |
Grażyna Stanek | 28-04-2005 07:10:59 [#05] |
---|
Zola Wysłałam na adres: zofmol@wp.pl Wysyłam ponownie, jeśli masz inny adres, to proszę podaj go. |
hania | 28-04-2005 07:26:09 [#06] |
---|
ja też gimnazjum, ale córka maturzystka... i żywo mnie wszystko interesuje, więc.....
w krakowskim oke jest tak ( z biuletynu oke odnośnie matur)
Przed każdym pisemnym egzaminem maturalnym należy wydrukować co najmniej dwie kopie Protokołów oceniania prac w sali. Protokoły te są w Edycji danych ucznia – części Serwisu internetowego dla dyrektora szkoły. Wydrukowane protokoły należy wydać przewodniczącym zespołów nadzorujących przed egzaminem. Przewodniczący zespołu nadzorującego zaraz po zakończeniu danej części egzaminu:
q Wpisuje w protokole oceniania numer arkusza egzaminacyjnego (I, II lub III), z którym zdający egzamin maturalny z danego przedmiotu będą pracować.
q Wpisuje w kolumnie 4 protokołu oceniania, zgodnie z instrukcją zawartą w dolnej części protokołu, literki:
§ N – przy numerze PESEL osób nieobecnych,
§ P – przy numerze PESEL zdających, którym przerwano egzamin lub którzy sami przerwali egzamin zdawany na poziomie rozszerzonym – nie pojawiając się po przerwie,
§ L – przy numerze PESEL laureata lub finalisty olimpiady (literka ta może już być wpisana, gdy stosowna informacja została wcześniej wprowadzona do bazy OKE),
q Układa prace maturalne w porządku zgodnym z zapisem w protokole oceniania, tak aby praca pierwszej osoby na liście była u góry.
q Wpisuje w protokole oceniania liczbę prac (powinna być zgodna z liczbą zdających z protokołu pomniejszoną o liczbę osób oznaczonych literami N, P lub L) i podpisuje protokół.
q Opisuje bezpieczną kopertę, zgodnie z danymi z protokołu oceniania.
q Wkłada protokół wraz z pracami do bezpiecznej koperty (protokół po tej stronie, gdzie znajduje się opis koperty, tak by zamknięcie koperty było u góry).
q W obecności członków zespołu nadzorującego i przedstawicieli zdających zakleja bezpieczną kopertę.
Dyrektor szkoły powinien upewnić się, że protokół oceniania został włożony do bezpiecznej koperty. Gdyby tak się nie stało, to nie należy rozrywać koperty. Protokół oceniania z oznaczeniem numeru arkusza, ewentualnymi zaznaczeniami N, P lub L oraz wpisaną liczbą prac należy dopiąć do koperty z zewnątrz.
posyłam ci zolu jeszcze informację o kodowaniu też krakowską - u mojej córki w szkole jeden z ostatnich dni przed końcem roku ćwiczono to naklejanie i kodowanie tam opisane...... może u was jes podobnie (tak myślę)
dzień przed egzaminem gimnazjalnym na stronie oke pojawiła się też taka inf odnośnie pakowania prac gimnazjalnych ( koperty mają swoją objętość i twoje 210 prac też się pewnie nie zmieści, więc...)
· Przed egzaminem należy wydrukować ze strony internetowej OKE Protokoły oceniania (Serwis dla dyrektora szkoły>Edycja danych uczniów) i po uzupełnieniu należy je zapakować razem z pracami uczniów do bezpiecznych kopert. Do kopert pakujemy maksymalnie 30 prac uczniów i protokół. Liczba prac w kopercie musi odpowiadać liczbie uczniów w protokole.
· Prace uczniów pakujemy w sali zgodnie z kolejnością w Protokole oceniania i zaklejamy koperty.
· Przed zapakowaniem arkuszy trzeba odciąć róg bezpiecznej koperty w taki sposób, aby była możliwość przeliczenia arkuszy przez PSZE i w POP. Prace wkładamy grzbietem w stronę uciętego rogu.
· Nie należy przysyłać do OKE kopii zaświadczeń laureatów konkursów.
to tyle co ja wiem.....
pozdrowionka - odzipniesz na zlocie:-)) to już niedługo...... |
Zola | 28-04-2005 09:47:21 [#07] |
---|
haniu, dzięki, Grażynko adres dobry ale wczoraj nie dotarło, zaraz zobaczę znowu lecę tez na stronę naszego OKE sparwdzić czy tam są takie cuda jak w Krakowie |
Zola | 28-04-2005 09:49:59 [#08] |
---|
u nas nie ma takich cudów, jak w Krakowie ;-))) |
Mariola | 28-04-2005 10:03:18 [#09] |
---|
u nas w ogóle uczniowie nie mają kodów. Jest tylko kod szkoły i pesel |
janzg | 28-04-2005 15:35:13 [#10] |
---|
Mariolu to bardzo ciekawe (?) w naszej OKE listy zdających do sal mają kody maturzystów - to są po prostu numery przypisane całemu zbiorowi z rosnącymi peselami te kody mają być wpisywane również na arkuszach i kartach odpowiedzi, czyżby oni też zgadywali?? ------------------- z tym zbieraniem arkuszy i układaniem nie powinnno być problemów, bo każdemu członkowi ZN, przypisujemy określony rewir do pilnowania, rozdawania arkuszy i zbierania. |
dyrlo | 28-04-2005 15:40:55 [#11] |
---|
to ja idę czytać dokładnie instrukcję, wydaje mi się, ale tylko wydaje, że w odpowiedniej sali mam uczniów i mam mieć poukładane według listy, którą przysłała OKE, no bo peselami to chyba jest cosik nie tak, |
dyrlo | 28-04-2005 15:49:15 [#12] |
---|
U nas układane wg listy zdających, listy przysłała OKE. |
dyrlo | 28-04-2005 15:51:48 [#13] |
---|
a listy mamy alfabetycznie. Na całe szczęście 230 nie mam na sali. U mnie najwięcej 80 w sali, ale zazdroszczę sali w której mieści się 210 uczniów (z ławkami) |
Mariola | 28-04-2005 16:02:36 [#14] |
---|
janiezg u nas też peselami
ale w OKE Kraków uczniowie jeszcze mają dodatkowe kody dzięki którym uczeń będzie mógł sprawdzić swoje wyniki (z tego co zdążyłam się zorientować) |
Zola | 28-04-2005 19:47:51 [#15] |
---|
poczytałam jeszcze raz ni nie tylko instrukcję ale przyjrzałam się dokładnie listom, i u nas tez są kody i te kody są od 001 do 210 czyli układanie niebędzie trudne i nie trzeba po peselach ufffffff, kamień z serca |
AnJa | 29-04-2005 09:01:38 [#16] |
---|
A masz w jednej sali?
Bo u nas ułozyli peselmi, ale w salach jest np. kolejno nr 2,7,12
Chociaż faktycznie łatwiej mimo wszystko.
Aha - u nas nie 001 a 1. |
Zola | 29-04-2005 22:15:21 [#17] |
---|
polski mam w jednej sali,ale damy radę |
AnJa | 29-04-2005 23:06:59 [#18] |
---|
Pokraczę. Z czasem między arkuszami na podstawowy i rozszrzony mogą byc kłopoty- może go zabraknąć. |
Mariola | 30-04-2005 09:47:33 [#19] |
---|
nie Ty jeden to wymyśliłeś :-( Myślę, że to problem wszystkich, którzy będą w komisjach w salach gimnastycznych.
MOżna tylko mieć nadzieję, że niewielu uczniów zdecyduje się na roszerzony polski, co ułatwi pracę pierwszego dnia. |
Zola | 30-04-2005 11:28:06 [#20] |
---|
juz się przestałam tym przejmować, najwyżej ułożą całość po zakończonym egzaminie i zalepią te bezpieczne koperty i nie straszcie mnie procedura , że nie tak nie wolno |
AnJa | 30-04-2005 12:55:32 [#21] |
---|
A kto tu straszy?????
Mam podobnie - najwyżej się będziemy potem tłumaczyć.
W ub roku kolega z podstawówki polecił wynieść z sali egzaminacyjnej(zimno było jak cholera) prace do pokoju obok i tam zapakować je do kopert oraz opisać.
Pisał 3 pisma wyjaśniające i raz był przed oblicze władz wzywany. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|