Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Projekt edukacyjny - pytania i inne |
anmar | 16-11-2010 17:06:52 [#151] |
---|
Serdecznie dziękuję |
Gaba | 17-11-2010 12:22:28 [#152] |
---|
Dziś książeczki-poradniki zawitały u nas. Dziękuję. |
AnJa | 17-11-2010 12:33:14 [#153] |
---|
Dziękuję za informację zwrotną - wg zapewnień z drukarni dzisiaj wysłano ostatnią partię.
My też już dostaliśmy:-) |
Gaba | 17-11-2010 12:42:10 [#154] |
---|
Do nas wysłano 15 listopada |
Anula | 17-11-2010 15:56:56 [#155] |
---|
projekt edukacyjny jeszcze raz..................
Zgodnie z zapisami w rozporządzeniu, projekt edukacyjny to działanie mające na celu rozwiązanie konkretnego problemu. Czy problemem może być: "Jaki jest wpływ prawa grawitacji Newtona na istnienie układu słonecznego?". Jako efekt realizacji przewidziano prezentacje mutimedialną. Wg mnie nie bardzo ten temat może być tematem projektu edukacyjnego..................... Co myślicie?????:(:(
|
AnJa | 17-11-2010 16:18:05 [#156] |
---|
ponieważ nie mam pojęcia jaki jest- dla mnie to jest problem:-) |
Ala | 17-11-2010 19:43:51 [#157] |
---|
tematem projektu ma być coś co jest problemem dla ucznia a w trakcie realizacji projektu uczeń dochodzi do jego rozwiązania
Anula, moim zdaniem może być taki temat, ciekawe jak go rozwiążą? |
Gaba | 18-11-2010 06:39:35 [#158] |
---|
Dla mnie jest to przykład problemu dla dziecka pozornego - niczego przez osobiste doświadczenie nie sprawdzi, chyba że se rzuci jabłkiem, a ono i tak spadnie. Dzieciaki powtórzą po kimś teorie i zrobią prezentację.To temat na doktorat.
Problem edukacyjny dobrze jest osadzać w bliskiej rzeczywistości dziecka.
Co mieszka z 1 cm3 ziemi z mojego podwórka?
Dlaczego sól jest słona?
Tematu zaproponowanego nie polecam.
|
AnJa | 18-11-2010 07:02:03 [#159] |
---|
Pytanie tyczyło, czy to jest problem - i takie były odpowiedzi, gdyż problem ma tu decydujące znaczenie z formalnego punktu widzenia (wystepuje w definicji prawnej)
W kwestii sposobu rozwiazania problemu ta sama definicja daje swobodę - więc można problem rozwiazywac chocby poprzez kwerendę netu czy kopiowanie fragmentu podręcznika (przynajmniej sie do czegośc przyda)
Oczywiście sa sposoby mnie polecane i bardziej - z roznych względów. I z tychze roznych względów też uważam, ze temat przez Gabę zaproponowany jest znacznie ciekawszy.
Ale nie oznacza to, ze nie da sie go zrealizować nie wstając od kompa:-) Ba - wydaje mi się, że nie ma innego wyjścia- bo 1 cm sześc. to strasznie mało jest, i to co w nim żyje obejrzeć sie da przy pomocy tylko oprzyrządowania- a tego często nie ma albo jest zamknięte w szafach na potrzeby lekcji.
Znaczy- temat jest istotny ze względu na poprawność prawną, przydałaby sie i metodyczna. Ale ważniiejsza jest droga dochodzenia do jego zrealizowania. |
Ala | 18-11-2010 11:04:33 [#160] |
---|
zgadzam się z Gabą, że można wymyślić wiele lepszych tematów ale nie o to szło :-) |
darfrei | 24-11-2010 10:54:29 [#161] |
---|
Co z uczniem , który nie zaliczył projektu, a przystąpił do jego realizacji ale opiekun projektu stwierdzi że nie zalicza mu realizacji projektu. Co z wpisem na świadectwie, co wpisać co dalej z takim uczniem post został zmieniony: 24-11-2010 10:57:06 |
AnJa | 24-11-2010 11:52:54 [#162] |
---|
Warunkiem uzyskania wpisu jest "przejście " przez wszystkie etapy projektu. Udział ten potwierdza opiekun - jeśłi więc uczeń nie spełnił wg niego warunków minimalnych - nie uzyskuje wpisu.Forma wpisu na swiadectwie bedzie ustalona w jego wzorze- w rozporządzeniu o dokumentacji.
Taki uczeń ma prawo do ponownego przystąpienia do realizacji projektu - z przepisó o ocenianu wynika, ze szkołą powinna stworzyć u warunki - tak jak w przypadku każdej oceny. |
dwalcz | 24-11-2010 19:24:49 [#163] |
---|
Jeżeli w tym roku szkolnym nie będziemy realizować projektów to nie muszę informować rodziców o szczegółowych warunkach realizacji projektu prawda? |
JarTul | 24-11-2010 22:16:53 [#164] |
---|
Z rozporządzenia o ocenianiu: §21a ust. 7. Wychowawca klasy na początku roku szkolnego, w którym uczniowie będą realizować projekt edukacyjny, informuje uczniów i ich rodziców (prawnych opiekunów) o warunkach realizacji projektu edukacyjnego.
... i wszystko jasne. |
JanDan | 22-09-2012 22:16:28 [#165] |
---|
Z rozporządzenia o ocenianiu: §21a ust. 7. Wychowawca klasy na początku roku szkolnego, w którym uczniowie będą realizować projekt edukacyjny, informuje uczniów i ich rodziców (prawnych opiekunów) o warunkach realizacji projektu edukacyjnego.
No i po dwóch latach nie takie dla mnie jasne.... :-(
Co to znaczy "na początku roku szkolnego" - czyli do kiedy?
oraz
"informuje uczniów i rodziców o warunkach realizacji projektu edukacyjnego" - czyli o ogólnych warunkach ustalonych w szkole (np. Szkolnych Zasadach Realizacji Projektów Edukacyjnych), czy o warunkach realizacji tego KONKRETNEGO projektu, który będzie w danym roku szkolnym realizowal uczeń?
|
Leszek | 23-09-2012 11:36:45 [#166] |
---|
ustal termin obowiązujący w szkole,
to rozporządzenie zawiera więcej spraw o których nauczyciel i wychowawca
mają informować "na początku roku szkolnego"
pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|