Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
oświatowy przegląd prasy |
|
Skimir | 05-12-2023 18:13:24 [#12051] |
---|
Tak, trzeba zapłacić nauczycielowi, który będzie sprawować opiekę i jednocześnie nauczycielowi prowadzącemu merytoryczne zajęcia.
Mi też osobiście by się ten pomysł podobał, pytanie tylko ile by kosztowała godzina mojej pracy w założeniu, że czekam w gotowości aż ktoś zadzwoni... Wiem, mógłby działać system informatyczny automatyzujący takie zamawianie jednak trwanie w gotowości kosztuje. Jeśli ktoś myśli, że łącznie z nauczycielem sprawującym opiekę kosztowałoby to tylko "podwójnie" to są to pobożne życzenia.
Druga kwestia - dyrektor zamawia lekcję, rozumiem też, że dyrektor wie co trzeba realizować, wie w jaki sposób itp. Czyli musiałbym mieć czas na zapoznanie się z sytuacją w klasie - dyrektor opowiada albo coś... Jeśli miałoby to działać ad-hoc to równie dobrze można stworzyć cykl filmów edukacyjnych na kolejne tematy zajęć i w razie potrzeby je po prostu odtworzyć. Co za różnica czy będę występować na żywo czy sprzedam film wcześniej |
Marek Pleśniar | 15-12-2023 13:45:52 [#12054] |
---|
P.o małopolskiego kuratora oświaty została Gabriela Olszowska
https://glos.pl/kurator-nowak-pakuje-manatki-minister-edukacji-podpisala-jej-odwolanie-p-o-malopolskiego-kuratora-oswiaty-zostala-gabriela-olszowska
Głos zabrała też Olszowska. – Uwielbiam pracować i będę pracować. Słowo kurator oznacza opiekuna, nie prokuratora, źródłem tego słowa jest łacińskie „cura, curae”, czyli opieka. Chyba się znam na bardzo wielu obszarach i na pewno dostanę pomoc, to mam gwarantowane. Dzieciaki, ludzie związani z oświatą, rodzice, samorządy uczniowskie, nauczyciele i dyrektorzy, możemy wspomóc się nawzajem – zapewniła p.o. kuratora.
Gabriela Olszowska jest doktorem nauk humanistycznych, absolwentką polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego, zarządzania w oświacie na Politechnice Krakowskiej oraz europeistyki na Wyższej Szkole Humanistyczno-Pedagogicznej; autorką licznych warsztatów dla polonistów i publikacji metodycznych. Była wieloletnią dyrektorką szkoły i rzeczoznawcą Ministerstwa Edukacji i Nauki. Jest również m.in. autorką książki „O!cena. Od przepisów do sztuki oceniania”. |
Marek Pleśniar | 27-12-2023 10:37:36 [#12056] |
---|
https://glos.pl/kto-bedzie-uczyl-oto-pytanie-prof-piotr-dlugosz-nauczyciel-tyra-caly-dzien-to-odstrasza-mlodych-od-tego-zawodu?fbclid=IwAR3uhfYOm2-pbgovZXgzK-5ZbpL1kPYpOZ-BpZLPKUrxqEFraCLbNl42jsQ
"Zmiany pokoleniowe zaszły bardzo daleko. Nie wiem, czy pokolenie tzw. płatków śniegu albo pokolenie Z będzie chciało myśleć o pracy w szkole. Przemęczanie się nie jest w modzie. Taka praca nie odpowiada wymaganiom współczesnej młodzieży, która chce mieć dużo czasu wolnego, móc wyjść z pracy, kiedy chce, wziąć wolne w każdej chwili. A w szkole? To jest przywiązanie i tyranie. To jest praca 24 godziny na dobę. Jest się odpowiedzialnym za uczniów, trzeba przygotować się do lekcji, pełnić dyżury, sprawdzić kartkówki, przygotować jakiś projekt, zrobić wycieczkę. Do tego dochodzą warunki finansowe, jak wiadomo, mało atrakcyjne." |
Marek Pleśniar | 27-12-2023 10:39:55 [#12057] |
---|
Decyzją minister Nowackiej na stanowisko p.o. dyrektora Ośrodka Rozwoju Edukacji została powołana dotychczasowa wicedyrektor ORE Marzenna Habib.
Natomiast decyzją Rady Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji z dnia 22 grudnia br. z funkcji Dyrektora Generalnego Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji odwołany został Pan Paweł Poszytek.
Jak czytamy w komunikacie MEN na stanowisko Dyrektora Generalnego FRSE powołany został Pan Mirosław Marczewski. Odwołany został również zastępca Dyrektora Generalnego Fundacji Dawid Solak, a w jego miejsce powołany został Tomasz Krześniak.
Ponadto odwołani zostali trzej członkowie Zarządu Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji: Monika Poboży, Maciej Kopeć oraz Anna Kaczmarczyk. Na Członka Zarządu powołany został Sławomir Drelich.
https://glos.pl/minister-edukacji-wymienia-kuratorow-oswiaty-zmiany-takze-m-in-w-ore-i-w-frse
|
dwalcz | 08-01-2024 20:46:45 [#12060] |
---|
|
Marek Pleśniar | 18-03-2024 10:45:32 [#12070] |
---|
https://www.prawo.pl/samorzad/brakuje-nauczycieli-wychowania-przedszkolnego,525940.html
Postulaty kadry kierowniczej
Na temat problemów dotyczących wychowania przedszkolnego rozmawiano też podczas konferencji zorganizowanej na początku marca przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowniczej Oświaty.
- Na tej podstawie powstała część stanowiska konferencji, dotycząca edukacji przedszkolnej. Przyjęliśmy też postulaty Zrzeszenia Gmin Województwa Lubuskiego – mówi Anna Zabielska, członek zarządu OSKKO, dyrektor Przedszkola nr 201 Misia Ursynka w Warszawie.
Postulaty, które OSKKO zamierza przekazać do Ministerstwa Edukacji Narodowej to:
niezbędne dla pozyskania młodych nauczycielek wynagrodzenia na poziomie co najmniej średniej krajowej; wprowadzenie zapisu do Karty Nauczyciela o dodatkach za wychowawstwo nauczycieli przedszkolnych; ujednolicenie standardów zatrudnienia pracowników niepedagogicznych; niezbędna opieka pielęgniarska; zmniejszenie liczebności dzieci w grupach; zmiana kwalifikacji pojęcia nauczania języka obcego i związanych z tym wymogów kwalifikacyjnych dla nauczycieli w przedszkolach;
- Obecnie nauczyciele muszą zdać egzamin na poziomie B2. Za kurs i egzamin muszą sami zapłacić. Muszą też skończyć studia podyplomowe z metodyki nauczania języka obcego małego dziecka, kiedy zapis w podstawie programowej mówi wyraźnie, że nie jest to nauka, a tylko przygotowanie dziecka do posługiwania się językiem obcym. Podwyższa się wymogi kwalifikacyjne, a przecież to nie jest nauka, a przygotowanie. Czy, aby prowadzić zajęcia z umuzykalnienia będziemy musiały kończyć Akademię Muzyczną, a do zajęć ruchowych - kończyć AWF - pyta Anna Zabielska.
Czytaj więcej na Prawo.pl: https://www.prawo.pl/samorzad/brakuje-nauczycieli-wychowania-przedszkolnego,525940.html |
rzewa | 29-03-2024 16:11:41 [#12073] |
---|
tytuł artykułu i zalinkowane rozporządzenie są w stosunku do siebie kompatybilne - jest to tekst jednolity rozporządzenia z 2019 roku ze zmianami, z których ostatnia ma zastosowanie dopiero od roku akademickiego 2024/2025
natomiast... treść artykułu dotyczy zupełnie innego rozporządzenia - rozporządzenia w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli obowiązującego od 2.10.2023 |
Marek Pleśniar | 09-04-2024 09:26:23 [#12076] |
---|
początki są trudne, ale od lat się o tym rozmawiało |
Marek Pleśniar | 24-04-2024 12:35:49 [#12079] |
---|
"60 proc. z nich podczas odrabiania zadań domowych posiłkuje się sztuczną inteligencją"
no to znakomicie - czyli posługują się nowoczesnymi narzędziami AI, uważam to za dobre wieści |
rzewa | 25-04-2024 14:34:34 [#12081] |
---|
ale przecież nigdzie w prawie nie ma narzuconego na szkołę obowiązku udostępniania wpisów w dzienniku non stop -> wystarczy by było to możliwe po spełnieniu określonych statutem warunków i w sposób ustalony tamże, który nie jest ograniczany żadnymi regulacjami prawnymi |
Marek Pleśniar | 26-04-2024 10:58:39 [#12083] |
---|
Myślałem że to żart. A dyrektor CKE naprawdę planuje wkładać specjalne nadajniki do paczek z zestawami maturalnymi.
====
Więc może włożyć do paczek takie policyjne wybuchające naboje z tuszem - jak się wkłada do okupu dla porywaczy? Otwierasz w gabinecie i wybucha. I który dyrektor liceum ma czarny nos - ten wpadł.
(Ja bym dał otworzyć palaczowi z kotłowni)
W momencie otwarcia paczki nadajniki wysyłają sygnał, że taka paczka o konkretnym numerze została otwarta - wyjaśnia Marcin Smolik. - Wówczas pracownicy Centralnej Komisji Egzaminacyjnej lub Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej dzwonią do szkoły, proszą dyrektora o wyjaśnienie"
|
Dante | 26-04-2024 11:28:19 [#12084] |
---|
Kurier przywozi rano do szkoły zwykłym paczkowozem zestawy egzaminacyjne na egzamin ósmoklasisty, zamyka pilotem samochód i na 5 minut znika w zakamarkach szkoły. W tym czasie materiały pozostają bez dozoru. A po południu podobnie.
Czy się mylę ? U nas tak właśnie jest. post został zmieniony: 26-04-2024 11:29:46 |
Roman Langhammer | 26-04-2024 14:42:27 [#12085] |
---|
Niektórzy nawet samochodu nie zamykają... ba... nawet silnik zostawiają włączony...;-) |
Marek Pleśniar | 26-04-2024 18:04:47 [#12086] |
---|
https://www.portalsamorzadowy.pl/edukacja/pozorne-dzialania-watpliwe-efekty-zmiany-w-podstawie-programowej-nie-ida-w-dobrym-kierunku,540412.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0iFQ8ei7J3j1j4Mo7hWIXix82ea1MWaMewBl-wdNgPCJ_16ut3b_ksEVk_aem_AcVopxR07Esg8nFJVxAbk9NemF7XdOD4zQJetlVnr6_kdGbMQR5AwcZxNP63KunAcNMBQ9vEarGhuQy3AN3KI7lW
Zapytany, jak powinna wyglądać dobra podstawa programowa z języka polskiego, wskazał na wyznaczenie hierarchii. "Najważniejsza rzecz, to uczyć skutecznego komunikowania się, rozmowy, wyrażania myśli, rozumienia innych, więc praktyka komunikacyjna" - powiedział, zaznaczając, że trzeba jej uczyć "nawet kosztem uczenia teoretycznej gramatyki".
|
Marek Pleśniar | 10-05-2024 21:58:44 [#12091] |
---|
"Okazuje się, że kuratorzy nie analizowali przyczyn niskich wyników egzaminu ósmoklasisty
łopatologia |
Marek Pleśniar | 14-05-2024 10:50:47 [#12095] |
---|
w kwestii pustyni;-) Problem, który bohatersko pokonujemy od lat, a którego by nie było gdyby zlikwidować "kanon lektur" |
dwalcz | 14-05-2024 14:32:28 [#12096] |
---|
Polecam film: „My name is Hejt” do wykorzystania przez szkolnych specjalistów i wychowawców
https://www.youtube.com/watch?v=keQUAx51YFI
"W moim filmie pt. „My name is Hejt” powszechnemu zjawisku mowy nienawiści postanowiłem nadać cechy ludzkie. Stawiam w nim trudne pytania, chcąc dotrzeć do genezy powstania najbardziej brutalnego i nieprzewidywalnego zjawiska na świecie, jakim jest Hejt. Mój główny bohater, uczłowieczony na użytek filmu „Hejt” zakłada maskę, chcąc ukryć swoją prawdziwa twarz, wstydząc się ujawnić swoją tożsamość i chcąc pozostać anonimowym dla wszystkich tych, którym wyrządza zło.Zrobiłem ten film po to, żeby postawić pytania nam wszystkim i żeby każdy z nas poszukał odpowiedzi wewnątrz siebie. Na końcu filmu wybrzmiewa pytanie „....and what is your name?”, którym chcę zaprosić do refleksji, zdjęcia maski i znalezienia imienia, które do nas najbardziej pasuje…"
|
dwalcz | 27-05-2024 10:33:48 [#12098] |
---|
WSA: Umowy szkoły z kościołem muszą być jawne
Czytaj więcej na Prawo.pl: https://www.prawo.pl/oswiata/umowy-szkoly-z-kosciolem-musza-byc-jawne,527145.html
"Dyrektor szkoły zwlekała dwa miesiące z ujawnieniem korespondencji i umów, jakie placówka zawarła z kościołem i związkami wyznaniowymi. Wyjaśnienie, że była chora i nikt nie umiał obsługiwać ePUAP, nie spotkało się z aprobatą sądu. WSA orzekł, że dyrektor dopuściła się zarzucanej bezczynności – rozumianej jako niezałatwienie sprawy w terminie ustawowym, ale nie było to rażące naruszenie."
|
|