Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nowelizacja rozporządzenia o pomocy p-p |
AsiaJ | 14-12-2011 16:18:37 [#51] |
---|
a czy to było gimnazjum specjalne?
jeśli tak, to 100 ipetów i rzesza specjalistów, poradnia zbędna
jesli zaś tak zadziało się w gimnazjum ogólnodostępnym, to ktoś przeinterpetował znacznie, ze szkodą dla szkoły, uczniów, nauczycieli i samego siebie
|
slos | 15-12-2011 09:06:23 [#52] |
---|
Z tego, co wiem - rejonowe, a dokonano interpretacji rzetelnie. Taka jest rzeczywistość. Poza tym nie chodzi o ipety, ale o zwykłe karty. Żeby zespoły były konieczne tylko dla ipetowców, to by od biedy miało sens niewielki. |
malchow | 15-12-2011 22:06:05 [#53] |
---|
W szkołach specjalnych ipet-y, wielospecjalistyczne diagnozy funkcjonalne i zespoły istnieją juz od dawna. Kontakt z Rodzicami jest systematyczny - albo Rodzice dowożą dzieci codziennie na zajęcia, albo dwa razy w tygodniu nauczyciele i wychowawcy internatu widują się z Rodzicami.
Małe zespoły klasowe, prowadzenie zet przez jednego wychowawcę przez większość okresu nauki, powoduje bardzo bliski kontakt z Uczniem, Rodzicami, Rodziną oraz ze specjalistami, a często z lekarzami, którzy wspieraja rozwój ucznia.
Uwaązm, że papierologia, w tym wydaniu jest zbędna. |
AsiaJ | 15-12-2011 23:20:15 [#54] |
---|
Wasze wypowiedzi w tym wątku to bardzo ważne głosy do stanowiska stowarzyszenia:-)
ale czy moglibyście się odnieść do tego co w tabelce, bo tymczasem konsultujemy projekt z 16 listopada 2010 r. |
AsiaJ | 29-12-2011 23:10:04 [#55] |
---|
Wklejam tu z innego wątku post Magosi, który jest ważnym głosem w sprawie;
Pozdrawiam:-)
Mam wrażenie,że znowu zbaczamy w szczegóły , a dyskusja o ważnych rzeczach.
Proponuję ograniczyć, (czytaj zlikwidować):
Obowiązek zakładania i prowadzenia Kart Indywidualnych Potrzeb Uczniów - jesli w szkole jest pedagog, prowadzi sensowną dokumentację, dodawanie do tego KIPU jest tylko mnożeniem bytów, nijak przekładajacych sie na wzrost jakości dzialań. Wręcz odwrotnie- czas tracimy na KIPY zamiast dać go uczniom. |
AnJa | 29-12-2011 23:36:44 [#56] |
---|
jeśli w szkole jet jest pedagog i prowadzi sensowną dokumentację - dlaczego nie uznać, ze to jest właśnie KIPU? |
AsiaJ | 29-12-2011 23:53:09 [#57] |
---|
wydaje mi się, że można uznać, pod warunkiem, że ta dokumentacja zawiera wszystkie elementy KIPU okreslone rozporządzeniem
:-) |
ddorota | 09-01-2012 19:27:20 [#58] |
---|
Dokumentacja pedagog jest sensowna, ale nie zawiera wszystkich elementów KIP-u i nie została opracowana przez zespół
Powtórzę za Magosią
Proponuję ograniczyć, (czytaj zlikwidować):
Obowiązek zakładania i prowadzenia Kart Indywidualnych Potrzeb Uczniów
- jesli w szkole jest pedagog, prowadzi sensowną dokumentację,
dodawanie do tego KIPU jest tylko mnożeniem bytów, nijak przekładajacych
sie na wzrost jakości dzialań. Wręcz odwrotnie- czas tracimy na KIPY
zamiast dać go uczniom. |
AnJa | 09-01-2012 19:33:38 [#59] |
---|
zgadzam sięz tym, by nie mnożyć bytów- zwłaszcza papierowych
KIPU wydaje mi siezaś dobrym szablonem dla porządkowania tego, co dokumentuje pedagog- wg mnie i czytelnym i czesto mniej czasochłonnym |
rzewa | 10-01-2012 03:30:20 [#60] |
---|
no... wystarczy, że pedagog będzie prowadził dokumentację tak by zawierała wszystkie elementy KIP-u... i po kłopocie
:-) (i ewentualnie zrezygnuje z tego co dokumentował, a teraz nie musi) |
bogda4 | 08-03-2012 08:00:12 [#61] |
---|
czy coś więcej wiadomo ?
w szkołach podstawowych rozporządzenie nabiera mocy | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|