Forum OSKKO - wątek
hanabi | 20-07-2009 07:57:09 [#52] |
---|
Power4 -nic tylko pogratulować pracowitości i talentów wszelakich jeżeli jesteś w stanie zrobic to profesjonalnie i siłami własnymi , bądz swoich wspólpracowników;) |
Power4 | 20-07-2009 09:53:28 [#53] |
---|
czy to jest profesjonalne hmmmm tego nie wiem i nie powiedziałam tego-
umówmy się : rozumiem istotę promocji (przynajmniej tak mi się jeszcze nadal wydaje)
i wiem jak to ma działać,
jestem kompletnym samoukiem , no może czegoś na 1 wykładzie jakimś kiedyś liznęłam, doświadczyłam jak działa na osobie prowadzącej (mam ją cały czas w pamięci jak żywą, choć minęło te parę lat i widziałam ją tylko raz-prowadziła 1 wykład, pamiętam fryzurę, strój z detalami,sposób mówienia, chodzenia i inne takie:-)))))))
i rozumiem dlaczego nie może tego robić firma z zewnątrz:-)))
wybieram tylko niektóre elementy:-) reklama firmy specjalistycznej nie jest nam potrzebna -jeśli będzie potrzebna: to dla mnie znaczy ,że jest już baaaardzo źle.............i tylko ona(firma) niczego nie jest w stanie zmienić w przedsiębiorstwie, ona tylko zrobi chwilowy szum informacyjny ale nie zadziała w środku aby coś zmienić :-)
promocja musi wychodzić z przedsiębiorstwa, bo to wpływ przedsiębiorstwa na klienta w różny sposób
Cały czas się uczę, to obecnie jest kawał roboty dyrektora i ja ją tak rozumiem i postrzegam:-)
natomiast zupełnie czymś innym jest sposób zorganizowania podbudowy "światopoglądu pracowników" w tym zakresie i drobiazgi mające służyć realizacji niektórych zamierzeń i przedsięwzięć szkolnych, które przy okazji są środkiem stosowanym w promocji
a)zamówienie szkolenia dla RP na ten temat u specjalistów i pokazanie jak można promować placówkę i czym jest promocja-jeśli ktoś tak chce zrobić
b)zamawianie usług takich jak wydanie zaproszeń, folderów odpłatnie we właściwych do tego firmach wg wzoru czy pomysłu członków RP , jeśli to jest potrzebne, bo np ilość duża i termin krótki:-)
Na jej rezultaty(promocji) wpływają przede wszystkim warunki, w jakich następuje (wydaje mi się, że w około 70%-80 %)
a skromna reszta to dobrane metody i środki promocji,
jeśli nie zadawalają mnie rezultaty to przyczyn uważam trzeba szukać w warunkach przede wszystkim
a potem analizować dopiero dobrane metody i środki promocji-to jest łatwy kawałek do zmiany zwłaszcza dla dyrektora
ale ja się na tym nie znam, więc tak sobie symuluję
masz inne zdanie na ten temat ?
widzę, że pracę na ten temat pisałaś, chętnie zapoznam się szczególnie z Twą opinią, myślisz że tkwię w błędzie?
|
hanabi | 21-07-2009 09:17:27 [#54] |
---|
skończyłam PR
trudno mi wydać opinię nie mając pełnej wiedzy |
Power4 | 21-07-2009 09:19:50 [#55] |
---|
Mnie chodzi o ustosunkowanie się do tego:
Na jej rezultaty(promocji) wpływają przede wszystkim warunki, w jakich następuje (wydaje mi się, że w około 70%-80 %)
a skromna reszta to dobrane metody i środki promocji,
jeśli nie zadawalają mnie rezultaty to przyczyn uważam trzeba szukać w warunkach przede wszystkim
a potem analizować dopiero dobrane metody i środki promocji-to jest łatwy kawałek do zmiany zwłaszcza dla dyrektora no i formy tu w tej grupie też:-)
|
hanabi | 21-07-2009 10:44:40 [#56] |
---|
nie wiem co rozumiesz używając określenia "warunki"?
o skuteczności działań PR decyduje kilka czynników, ale dwa najważniejsze to precyzyjne określenie celów oraz odpowiedni dobór grupy docelowej, niestety w praktyce zbyt często program PR ogranicza się do wyboru narzędzi (technik)
warunki rynkowe dla wielu szkół sa przecież takie same;)
PR bardzo często jest błędnie utożsamiane z reklamą, która z założenia stawia na silny bezosobowy przekaz, natomiast siłą public relations jest wiarygodna i co najwazniejsze, prawdziwa informacja post został zmieniony: 21-07-2009 10:49:42 |
Power4 | 21-07-2009 11:15:37 [#57] |
---|
I to co piszesz jest dla mnie jasne(o celach,grupie docelowej)
ale tu się zupełnie nie rozumiemy "warunki rynkowe dla wielu szkół sa przecież takie same;)"
przez warunki w jakich zachodzi promocja rozumiem hmmmm ...wszystko co określa statut, bazę lokalową, kadry, organizację nauczania, przepływ informacji,..:-)))))
i to właśnie nas chyba różni w tym wątku:-) nie jestem za uprawianiem PR -dla samego PR:-)
ale to temat na dłuuugą rozmowę raczej byłby, pewnie baaadzo ciekawą dla mnie:-)
myślę, że mam widocznie inne patrzenie na tę kwestię,
może jest wiele osób, które myślą jak Ty, a może i wiele jak ja-nie wiem, choć interesujące dla mnie to bardzo:-)
dzięki, że zechciałaś podjąć ten temat:-)
|
Power4 | 21-07-2009 11:17:58 [#58] |
---|
i fajnie że dopisałaś tę kwestię:
PR bardzo często jest błędnie utożsamiane z reklamą, która z
założenia stawia na silny bezosobowy przekaz, natomiast siłą public
relations jest wiarygodna i co najwazniejsze, prawdziwa informacja
bo co do tego jesteśmy zgodne w rozumieniu:-)
tylko zwracam na wszelki wypadek uwagę na temat wątku:
promocja szkoły
zawiera się w nim PR i także reklama i wiele innych elementów, co jakby porządkuje mi patrzenie na te sprawy:-)
post został zmieniony: 21-07-2009 11:28:57 |
Power4 | 22-07-2009 14:30:40 [#60] |
---|
Poczytałam... Istota i funkcja marketingu....ale...nie dostrzegam sprzeczności z podaną na poprzedniej stronie wątku istotą promocji wg Tkaczyka, która chyba jest prawie tożsama z mymi odczuciami:-)
Mam w głowie konkretną klasyfikację pojęć i ich uszczegółowienie ale wykresów ani tabelek na forum zamieszczać nie zamierzam:-))))),
zwłaszcza, że może źle sobie to klasyfikuję-niezgodnie z jakimiś zasadami ale rozbiłabym na od celu(C) poprzez grupę docelową(G),narzędzia, koszty ....do rezultatów dla każdego elementu całego zbioru promocji i coś tam dalej:-)
PR miałoby swe C,G,N,K.....,R , reklama i inne elementy, cały zbiór promocji też
bliskie mi takie klasyfikowanie i wykresy, z którymi "parę lat temu" zetknęłam się u pewnego wspaniałego wykładowcy(nic wspólnego z zarządzaniem i marketingiem-dydaktyka) i stale wykorzystuję oraz modyfikuję do własnych potrzeb w zakresie innych pojęć
miło było sobie przypomnieć przy tej okazji tego wyjątkowego człowieka:-)
ale nie zamierzam Ciebie ( i innych pewnie) już zanudzać na ten temat, bo się chyba zagalopowałam trochę:-)
i niech każdy pozostanie przy swoim:-)
ponadto jak wspomniałam- ja laik kompletny jestem, toteż może nie znam w tym względzie najnowszych tendencji i tworzę sobie własny obraz, dla mnie i tak najważniejsza pozostaje praktyka (najlepiej dobra),a nie same dobre teoretyczne podstawy i klapa na całej linii, liczą się głównie w pewnym uproszczeniu rezultaty(efekty) jak w h.diagnozującej wg S.Wlazło, a nie droga dojścia skoro rezultaty są zadowalające czy bardzo dobre:-)
|
Power4 | 04-08-2009 07:57:05 [#61] |
---|
podniosłam, może wakacyjnie jeszcze się ktoś wypowie?, jakąś ciekawą propozycję literaturki wrzuci?:-) |
jatoja | 05-08-2009 14:29:04 [#62] |
---|
Power - mogę się wypowiedzieć :-)
( to lepsze niz wakacyjne nudzenie się - dzieci, nauczycieli, społeczeństwa i kosmosu)
No to... hanabi ma rację, można odnieść się do Twojej tezy tylko po sprecyzowaniu, co to są "warunki"
bo np. promocja szkoły w czasie powodzi to niedobre warunki dla tejże;-)
no i jeszcze tu:
wszelkie działanie ma charakter "celościowy" - podstawowy warunek, nomen omen, to określenie celu
cel zaś "uświęca" środki
Ja bym ustawiła taki algorytm działań:
1. Określenie celu ( i grupy do której promocję kieruję)
2. Rozpoznanie tożsamości rzeczywistej, konfrontacja z pożądaną ( i konsekwencje w planie działania)
3. Zbadanie wizerunku - (lustrzanego, rzeczywistego)
4. Stworzenie ( teoria) wizerunku pożądanego
5. Akcje modelujące i modyfikujące wizerunek
|
Power4 | 16-08-2009 19:30:59 [#63] |
---|
:-) tyż piknie, jatoja (na marginesie, Twa własna interpretacja to jest?):-)
wydało mi się, że warunków, o których pisze hanabi nie ma po co rozpatrywać -skoro są zbliżone we wszystkich szkołach (drobne odstępstwa co najwyżej, czy czasowe ograniczenia z określonych przyczyn),
dlatego rozpatruję tylko "inne" warunki wyżej przeze mnie ogólnie wyżej określone, w których następuje promocja (określone w momencie w którym chcemy podjąć nasze działania zorganizowane)-te które coś jednak różnicują i są dla mnie zdecydowanie ważniejsze : badanie wizerunku istniejącego,analiza mocnych stron i ich ilości wśród istniejących zbadanych obszarów, zastanowienie się czy elementy promocji już istnieją i w którym obszarze,w jakim stopniu, jaka(pozytywna czyt negatywna), kto i jak ją organizuje samorzutnie w przypadku pozytywnej, jak to wykorzystać w model zorganizowanych planowych działań, przy okazji cenna jest refleksja i wyznaczenie/przypomnienie pewnych obszarów do zmian, jeśli chcemy je móc w przyszłości promować,:-)
a że do celu różne drogi prowadzić mogą....tak, dlatego należy eliminować zbędne i wybierać takie, które zapewnią osiągnięcie rezultatów bez zbędnych kosztów i utrudnień:-)
i cel promocji-dla mnie nadrzędny to jednak wpływ na jakościowy rozwój szkoły (choć celów może być wiele oczywiście
ale one zawsze mi sie z tym wiażą) i to mi cały czas przyświeca w tych rozważaniach.. całkiem możliwe, że niesłusznie
no i jak widać różne spojrzenia na promocję można mieć:-))
|
Power4 | 17-10-2009 09:52:20 [#64] |
---|
giewont udało się Twojemu zespołowi? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|