Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
konkurs na dyrektora - pytania |
Mariola | 18-01-2007 09:31:37 [#51] |
---|
co znaczy aktualną dość ocenę? |
beera | 18-01-2007 09:57:37 [#52] |
---|
nie starszą niż z 5 lat |
jolkaB | 18-01-2007 10:15:50 [#53] |
---|
Może być również ocena dorobku zawodowego za okres stażu, nie starsza jednak niż rok. Joly - przygotuj również tyle egzemplarzy koncepcji, ilu jest członków komisji konkursowej ,to nastraja przyjaźnie do kandydata ( choć nie zawsze) ponieważ członkowie komisji nie wyrywają sobie dokumentu. Zadbaj aby koncepcja była przyjrzysta ( również graficznie), konretna. życzę powodzenia |
Mariola | 18-01-2007 10:19:36 [#54] |
---|
tak myślałam ale pomyślałam, że może coś się zmieniło
dziękuję :) |
joly | 18-01-2007 20:09:26 [#55] |
---|
mam w planie napisać koncepcję rozszerzona i drugą w skrocie czy to jest dobry pomysl? |
Marek Pleśniar | 18-01-2007 21:41:49 [#56] |
---|
dobry możesz spytać komisję czy możesz rozdać im ten skrót |
kwiecie | 19-01-2007 22:49:02 [#57] |
---|
Późno już, ale siedzę teraz przy kom. i przeglądam wątki dotyczące konkursu na dyr. szk. Interesuje mnie ta sprawa, ponieważ mam zamiar w lutym przystąpić do konkursu. Pytania do kompetentnych w tym temacie: Ile razy może być przeprowadzony konkurs na dyr. szkoły? Jak długo nauczyciel może być p.o.dyrektora szko.ły? Czy wystarczy mieć ksero dokumentów potwierdzone za zgodność z orginałem? Czy ocena pracy jest ważna 5 lat (ostatnią miałam w 2004r.) Czy koncepcję pracy można przedstwić czytając i komentując a może tylko przeczytać "spokojnie i dobitnie" lub omówić wg punktów w koncepcji. Jaki sposób jest najbardziej przemawiający do komisji? Wierzę, że otrzymam odp. Dzięki!!!!!!! |
marizz | 20-01-2007 07:32:48 [#58] |
---|
Podnoszę watek, bo mnie też interesują odpowiedzi na te pytania. |
rzewa | 20-01-2007 07:45:36 [#59] |
---|
1. co najmniej raz, albo jeśli tak chce organ aż do wyłonienia dyrka.
2. max 1/2 roku = 6 m-cy (to dotyczy całego okresu, gdy szkołą kieruje p.o. dyrektor bez wzgledu na to ile bedzie to personalnie osób)
3. wystarczy, ale potwierdzić może tylko upoważniony organ -> dyrektor szkoły, w której n-l pracuje (nie dotyczy dyrektora), sekretarz lub kadrowa gminy organizującej konkurs lub tej, w której kandydat jest czynnym dyrkiem (nieodpłatnie), sekretarz gminy właściwej dla miejsca zamieszkania kandydata lub notariusz (odpłatnie)
koncepcja, cv, oświadczenie powinno być oczywiście w oryginale i koniecznie podpisane.
4. tak, twoja jest jak najbardziej ważna
5. każdy sposób jaki wybierzesz może być, ale lepiej nie czytaj... |
marizz | 20-01-2007 08:26:05 [#60] |
---|
rzewa - czy p.o dyrektora może być powołany tylko na 6 miesięcy? Znam przypadek szkoły, w której dyrektor poszedł na roczny urlop zdrowotny od IX, po skończonym urlopie przechodzi na emeryturę, powołano p.o dyrektora, a konkurs ma sie odbyc dopiero w maju. Czyli p.o.dyrektora pełni funkcję d.łuzej niż 6 miesięcy. |
rzewa | 20-01-2007 08:48:26 [#61] |
---|
czyli złamano przepis (nie pierwszy raz w naszym kraju...)
UoSO art. 36a ust. 4a. Do czasu powierzenia stanowiska dyrektora, zgodnie z ust. 3 lub 4, organ prowadzący może powierzyć pełnienie obowiązków dyrektora szkoły wicedyrektorowi, a w szkołach, w których nie ma wicedyrektora, nauczycielowi tej szkoły, jednak nie dłużej niż na okres 6 miesięcy. |
beera | 20-01-2007 08:59:44 [#62] |
---|
Nie zlamano zadnego przepisu Do czasu powierzenia stanowiska dyrektora, zgodnie z ust. 3 lub 4, organ prowadzący może powierzyć pełnienie obowiązków dyrektora szkoły wicedyrektorowi, a w szkołach, w których nie ma wicedyrektora, nauczycielowi tej szkoły, jednak nie dłużej niż na okres 6 miesięcy. w tej szkole jest dyrektor W przypadku pójścia dyrektora na zdrowotny korzystamy z tego zapisu UOSO: 7. W przypadku nieobecności dyrektora szkoły lub placówki zastępuje go wicedyrektor, a w szkołach i placówkach, w których nie utworzono stanowiska wicedyrektora - inny nauczyciel tej szkoły lub placówki, wyznaczony przez organ prowadzący. |
rzewa | 20-01-2007 10:04:47 [#63] |
---|
właśnie asiu :-) już mi też to spokoju nie dawało... (chciałam to samo napisać)
Tez uważam, że tu ma zastosowanie ust 7 i nie jest to p.o. dyrektora (zasugerowałam się tym p.o ...)
Chociaż, czytałam kiedyś orzeczenie SN (nie mogę go jakoś tera znaleźć), że w przypadku udpz dyrektora należy przeprowadzic konkurs... ale może mi sie coś pomyśliło... nie wiem już... |
kwiecie | 20-01-2007 11:48:39 [#64] |
---|
dzięki za odpowiedzi na moje pytania !!! wszystko już wiadome mariz zajrzyj do poczty ! a odnośnie tych 6 m-cy p.o.dyrektora przez nauczyciela to przepisy sobie a życie sobie znam przypadki kiedy dyr. był p.o. bo nie spełniał kryteriów aby być dyr. i ciągnęło się to przez 3 lata (układy) A sytuacji gdy nie ma kandydata na konkurs lub nie zostanie wybranybo... to co dalej z p.o.? |
Leszek | 20-01-2007 12:06:43 [#65] |
---|
to OP powoła swego kandydata już na dyrektora a nie p.o... pozdrawiam |
kwiecie | 20-01-2007 12:41:15 [#66] |
---|
tak powinno być a stąło się tak: p.wizytator (dalej nie wim z kim): zatrudniono nauczyciela , któremu powierzono p.o. dyrektora i ogłoszono go dyrektorem a teraz będzie konkurs |
barbarakuk | 20-01-2007 14:53:40 [#67] |
---|
mili i madrzy koledzy, pomózcie w kwestii koncepcji, służcie radą. Za kazda radę szczerze dziękuję. proszę coś na maila barbarakuk@gazeta.pl |
joly | 22-01-2007 10:08:39 [#68] |
---|
mariz - obiecałam dziś coś poszukać dla Ciebie i nie zapomniałam ale musisz jeszcze troszkę poczekać bo znowu mam urwanie głowy |
ejrut | 23-01-2007 09:57:47 [#69] |
---|
Mariz...odbierz pocztę |
barbarakuk | 23-01-2007 10:37:35 [#70] |
---|
joly i ejrut- proszę podeślijcie coś dla mnie. dziękuję !! |
ejrut | 23-01-2007 14:59:26 [#71] |
---|
Barbarakuk............Pocztę wysłałam do ciebie wczoraj....... |
rytmus | 24-01-2007 19:36:20 [#72] |
---|
Podnoszę wątek i też proszę o wsparcie.Czytając inne koncepcje będę mogła krytycznie spojrzeć na swoją . |
B B | 08-02-2007 12:44:31 [#73] |
---|
Ja do 17 lutego tego roku mam złozyć dokumenty - proszępodeslijcie mi swoją koncepcje i uzasadnienie - a ja się wymienię chętnie swoimi materiałami---bozenus13@op.pl --dziękuję z góry za zyczliwość:) Bożena |
AnJa | 09-02-2007 09:24:47 [#75] |
---|
sprawdzian kompetencji to masz codziennie
konkurs to swego rodzaju igrzysko - stąd też trema, której przecież na codzień dyrektor nie odczuwa
no, nie powinien przynajmniej - bo długo nie pociągnie |
kwiecie | 09-02-2007 11:35:46 [#76] |
---|
do erta 63 jeśli juz pracujesz jako po w tej szkole (tobie poierzono po przez OP) to na pewno będziesz jej dyr. nie powinnaś się denerwować nawet jeśli byłaby konkurencja to wydaje mi się, że ty masz szansę 100% znasz już szkołę i wszystko co z nia związane! "Kalms" na uspokojenie i głowa do góry! |
izabelamaciejka | 09-02-2007 13:06:43 [#77] |
---|
konkurs na dyrektora - pytania Od jakiegoś juz czasu rozważam możliwość stanięcia do konkursu. Nasza dyrekcja odchodzi z końcem roku szkolnego na emeryturę. Na razie jeszcze konkurs nie został ogłoszony, ale pewnie niebawem się to stanie. Duchowo się oswajam z tą myślą. Czytając Wasze wypowiedzi, trochę się boję, ale jednocześnie chcę spróbować. Jeżeli byłaby taka możliwość, to bardzo proszę o wzór jakiejś napisanej koncepcji. Nie ukrywam, że korzystanie z podpowiedzi koleżaniek i kolegów z doświadczeniem, napewno byłoby dużym ułatwieniem przy samodzielnym redagowaniu swoich dokumentów. Pozdrawiam. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|