Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
stała odmowa zastępstw |
rutrap | 14-05-2009 16:45:13 [#01] |
---|
nauczycielka języka niemieckiego mianowana odmawia zastępstw mimo że ma do odrobienia 34 godziny /po odejściu klas maturalnych/ tłumacząc się małym dzieckiem nie mam jej jak potrącac , bo miała"goły" etat. Podpowiedzcie coś............ |
korcz | 14-05-2009 16:50:00 [#02] |
---|
Kup łańcuch. A ma to dziecko? Można ją zrozumieć? |
beera | 14-05-2009 16:56:46 [#03] |
---|
mnie się zaczyna wydawać, że w ramach zrozumienia nauczycieli powinniśmy im zacząć płacić bez obowiązku świadczenia pracy.
Wszystkim.
Bedzie to też w ramach zrozumienia uczniów;)
===
rutrap - chyba coś miałeś źle w średniorocznych poobliczane?
|
zgredek | 14-05-2009 17:01:36 [#04] |
---|
raczej nie było średniorocznie, bo pewnie nie było z czego uśrednić
nie bardzo rozumiem co to znaczy, ze nauczyciel odmawia
w ubiegłym roku należało ograniczyć wymiar - albo zwolnić, jeśli nie było tylu godzin, żeby uśrednić
|
rutrap | 14-05-2009 18:15:44 [#05] |
---|
mój poprzednik poszedł jej na rękę a ja się uganiam / jeszcze się dowiedziałam, że lepiej jak dyrektorami są mężczyźni, bo nie stwarzają problemów!!!!!11/ |
Marek Pleśniar | 14-05-2009 19:08:57 [#06] |
---|
no cóż
masz jeszcze kilkanaście dni na powiadomienia pracowników o tym, ze zabraknie im etatu |
dyrlo | 14-05-2009 19:32:45 [#07] |
---|
Oj, oj tegoroczny maj na naszym forum burzliwy jest albo jakoś wcześniej nie zauważałam maja i tych wypowiedzeń. Chyba sobie maje poprzednie poprzeglądam . |
DYREK | 14-05-2009 20:18:20 [#08] |
---|
może się przyda:
"Nauczyciel nie może odmówić przyjścia na doraźne zastępstwo, bo mieści się to w zadaniach statutowych szkoły. Odmawiając, nauczyciel musiałby wykazać, że przyjście na zastępstwo spowodowałoby przekroczenie 40godzinnego tygodnia pracy- twierdzi Dorota Igielska."
Tekst źródłowy: www.rzeczpospolita.pl
i
Odmowa zastępstwa doraźnego przez nauczyciela
"Jak przyjął Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 12 maja 2004 r. sygn. akt I PK 454/03 (OSNP 2005/3/32), praca w godzinach ponadwymiarowych nie stanowi uprawnienia nauczyciela, lecz jest jego obowiązkiem, jeżeli została zarządzona zgodnie z prawem. Biorąc pod uwagę, że ustawodawca w przepisie definiującym godzinę doraźnego zastępstwa posłużył się jednakową redakcją jak w odniesieniu do definicji godziny ponadwymiarowej - tj. użył określenia godzina "przydzielona" - w drodze analogii w kontekście tezy wyroku Sądu Najwyższego z dnia 12 maja 2004 r. (I PK 454/03) można przyjąć, że praca nauczyciela w ramach godzin doraźnych zastępstw ma charakter obowiązku."
http://www.abc.com.pl/?cmd=pytanie_jedno,379&serwis=6 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|